Komentowana treść: Popeye - porównanie
[#1] Re: Popeye - porównanie
Nie wiem jak mogli dać więcej punktów dla Ti99/4a zamiast dla Colecovision. Co więcej, idiotycznie, że te wersje się w ogóle różnią grafiką.
[#2] Re: Popeye - porównanie
ani mi sie sni czytac tego bloga... jak widze roznokolorowe fonty na czarnym tle, to juz mam drgawki i oczoplas.

Nie rozumiem jak mozna prowadzic bloga i uprzykrzac wlasnym czytelnikom zycie, to trza byc Atarowcem z krwi i kosci chyba
2
[#3] Re: Popeye - porównanie

@selur, post #2

W Safari (iOS, iPadOS, macOS) można użyć trybu „reader” i da się czytać bez upiększaczy, na białym albo prawie białym tle, z dowolną wielkością fonta. Pewnie jest coś podobnego w innych przeglądarkach.

Chociaż mi się dobrze czyta na czarnym tle. Mnie właśnie zawsze raziło śnieżno-białe tło. Taka biurowa stylów mnie męczy, nie lubię mieć białego tła w edytorach tekstów. Chyba, że już faktycznie coś składam na cyfrowej kartce w jakimś programie DTP. Ale tekstu nigdy nie pisałbym na białym tle.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2024 11:10:44 przez MDW
2
[#4] Re: Popeye - porównanie
Taka ciekawostka, konwersja Popeye na Atari 8-bit z kartą graficzną VBXE:

Niekoszernie, ale jak fajnie
3
[#5] Re: Popeye - porównanie

@Jacques, post #4

To absolutnie nie krytyka, ale ta "karta graficzna" to po prostu komputer FPGA. Ciekawostka, fajna owszem. Trochę jak Chameleon dla C64.

P.S. jak PiStorm dla Amigi klasycznejszeroki uśmiech
P.S. II przydał by się PiStorm dla NG do obsługi przeglądarki.
[#6] Re: Popeye - porównanie

@Jacques, post #4

Niekoszernie, ale jak fajnie Cytuj zaznaczony tekst
Treść:

Uwielbiam nie koszerne i niekoszerne.
1
[#7] Re: Popeye - porównanie

@Commodore128D, post #5

Wiesz, VBXE ma już ponad 16 lat i dokładnie wiadomo czym jest, czym nie jest i że oparte jest na Alterze.
A jak ktoś nie wie, to może sobie poszukać w Atariki.
Pisanie, ze jest jak PiStorm dla Amigi klasycznej albo zwłaszcza Chameleon jest nierozsądne (poza wspónym mianownikiem w postaci FPGA), bo ono jedynie rozszerza możliwości graficzne Atari oferując dodatkowe nowe tryby graficzne (+ blitter i opcjonalnie daje rozszerzenie RAM - zależnie od użytego rdzenia z unkcją EXT-RAM lub bez). Nadal wszystko popędza CPU z Atari.

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2024 07:45:46 przez Jacques
[#8] Re: Popeye - porównanie

@Commodore128D, post #5

co by nie mowic, to ta "karta graficzna" powoduje, ze gry na Atari 8bit w koncu wygladaja jak gry na komputer a nie gry na pralke do skarpetek.
1
[#9] Re: Popeye - porównanie

@selur, post #8

No różnica jest znaczna. Skok jakościowy.
[#10] Re: Popeye - porównanie

@Jacques, post #7

Lubię takie wyniosło, zaczepne posty. Miłego dzionka. 🤣
[#11] Re: Popeye - porównanie

@Commodore128D, post #10

Olaboga, wyniosłe szeroki uśmiech Tylko sprostowałem dezinformację
1
[#12] Re: Popeye - porównanie

@Jacques, post #11

Nie znałem tego sprzętu dla Atari, a jest to ciekawe bardzo.
1
[#13] Re: Popeye - porównanie

@Commodore128D, post #12

Zgadza się, powstało już całkiem sporo softu ( https://madteam.atari8.info/index.php?prod=vbxe ), można też sobie ustawić VBXE w emulatorze Altirra i pobawić się bez fizycznego sprzętu. No i i ogromną zaletą VBXE jest analogowe wyjście RGB, które znacząco poprawia jakość obrazu w porównaniu z oryginalnym composite czy nawet s-video, bardzo przydaje się też tryb tekstowy 80-kolumn w DOSie SpartaDOSX.

OK, sorry dla wszystkich pozostałych za OT, ale tak zeszło z Popeye w wersji na Atari z VBXE.

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2024 10:09:10 przez Jacques
2
[#14] Re: Popeye - porównanie

@Commodore128D, post #5

A to nie jest tak, że systemowe programy z dawnych lat wykorzystują PiStorma, działają szybciej? Coś jak na zasadzie zmiana procesora 020 na np. 040?
2
[#15] Re: Popeye - porównanie
Przeoczyli Amstradową wersję. Amatorzy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem