Komentowana treść: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA
[#1] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA
Super, to co teraz na tapecie? Ktoś mądry z czymś walczy?
[#2] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA

@KM_Ender, post #1

Przydałyby się chipy AGA - Alice, Lisa a także pozostałe z A1200/A4000.
[#3] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA
Czy ktoś będzie zamawiał pcb+części, żeby robić lokalne?
[#4] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA

@sand, post #3

Obstawiam, że Archi-TECH będzie miał :)

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2024 19:38:17 przez alt_
1
[#5] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA

@sand, post #3

Ja potencjalnie jestem zainteresowany zrobieniem dla siebie... muszę obadać dokumentację. Potrzebuję do AA3000+.
PS. widzę, że układ jest w BGA.... czyli nieodwołalnie chwila, której się obawiałem, nadeszła - czas nauczyć się BGA.
PS2. wyczytałem, że testowali w AA3000+ zamiennie z SDMAC rev 4... czyli tym kompatybilnym z Ramsey rev 7, którego mam :) (jedyny posiadany przeze mnie oryginalny SDMAC to rev 2, który podobno często fika koziołki z Ramseyem 7, a lubi Ramsey 4... który jest nie do kupienia... taka szarada). Dobrze to wygląda... czas dokończyć lutowanie AA3000+.

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2024 10:31:16 przez wali7
2
[#6] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA

@wali7, post #5

Dokumentujesz to gdzieś? Chętnie bym zobaczył fotki z budowy
[#7] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA

@Brodek, post #6

No nie wiem... może. Teoretycznie mógłbym wrzucić na mój kanał.
Jakby co, to film o lutowaniu karty do Amigi już popełniłem: https://youtu.be/hSGwXlY3hGw
Jeśli nie oglądałeś, a lubisz takie klimaty, to polecam.
2
[#8] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA

@alt_, post #2

Sądzę, że dostępność jest tu kluczowa. Tak długo jak w miarę łatwo można kupić oryginały, nie ma silnej motywacji do prac nad zamiennikiem.
[#9] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA

@bobycob, post #8

Problem w tym, że nie są zbyt dostępne, a te co są osiągają w związku z tym absurdalne ceny.
Po drugie, zrobienie zamiennika takiej Agnus, czy Alice otwiera możliwości do różnych ulepszeń np. przyspieszenia blittera, czy powiększenia ilości chip RAM.
Ja jestem bardzo zainteresowany takimi pracami.
3
[#10] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA

@wali7, post #9

Zgadza się. To otwiera spektrum nowych możliwości.

A co do AA3000+ - da się zrobić tak, zeby nie było SDMACa i uruchomić tę płytę, tylko SCSI wtedy też nie będzie.
[#11] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA

@alt_, post #10

a 3000 + to szrot, dsp jest nie oprogramowane jakieś tam 1 demo testujące
[#12] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA

@wali7, post #9

Alice i agnus by się przydało
[#13] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA

@Dorian3d, post #11

a to rzeczywiście szrot kompletny, szczególnie że w swojej DSP nie mam i mieć raczej nie będę (chyba że wpadnie sam w łapy).
[#14] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA
Ktoś przypomni co się stało z oryginalnymi blueprintami produkcyjnymi /schematami układów amig? Spłonęły, wyparowały? Czy spoczywają w banku rezerw światowych na wypadek zniszczenia technologii światowych? Czy po prostu się zgubiły.
1
[#15] Re: Chip SuperDMAC dla Amigi 3000 odtworzony w FPGA

@pawelini, post #14

Fajnie, że coraz więcej amigowych układów zyskuje zamienniki. Dobrze, że to idzie tylko wciąż trochę wolno. Może nam zabraknąć życia by ich doczekać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem