Komentowana treść: Lite XL 2.1.6r1
[#1] Re: Lite XL 2.1.6r1
Dla MorphOSa również jest tam najnowsza wersja.
2
[#2] Re: Lite XL 2.1.6r1

@Rafael/ARMO, post #1

Dopisałem. Wczoraj nie było.
3
[#3] Re: Lite XL 2.1.6r1
Nie korzystałem z tego edytora. Ktoś korzystał ? Jakieś opinie ? Warto ?
[#4] Re: Lite XL 2.1.6r1

@MaaG^dA, post #3

Mi brakuje zwyczajnej opcji "Load", która otworzy file requester i pozwoli wybrać plik do wczytania. Brakuje też możliwości wczytania pliku przez podanie ścieżki do niego jako parametru (to by się bardzo przydało). Wczytywanie pliku odbywa się przez drag&drop pliku na okno edytora. Program jest taki bardzo multiplatformowy i właściwie w żaden sposób nie został dostosowany do specyfiki do jakiejś konkretnej platformy (częsta przypadłość linuxowych tworów). Przydałoby się żeby dostał trochę amigowych elementów jak np. to wczytywanie pliku.

Ma całkiem dobrze działające podpowiedzi pozwalające napisać tylko początek nazwy czegoś. Pojawia się menu z bardzo trafnymi propozycjami ale... nie ma sposobu na wybranie jednej z propozycji i przez to właściwie nie ma podpowiadania. szeroki uśmiech Wybieram prze wskazanie pozycji w menu i naciśnięcie Enter, przez wskazanie myszą. Fraza nigdy nie zostaje zastąpiona tym co wybieram. Czy jest ale... nie działa.

Normalnie używam FlowStudio ale miałem nadzieję, że ten program, dzięki licznym pluginom, będzie fajnie formatował, kolorował np. JSONy, pokazywał Markdown. Ale prawdę mówiąc nie potrafię sprawić żeby jakikolwiek plugin działał. Nawet te, które niby powinny.

Generalnie program sprawia wrażenie podobnego do Visual Studio Code. I nawet działa całkiem szybko na dużych plikach z wektorowymi fontami a antialiasingiem, formatowaniem i kolorowaniem składni.

Nie tracę nadziei, że kiedyś pojawią się w nim to czego mi brakuje.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2024 17:40:32 przez MDW
1
[#5] Re: Lite XL 2.1.6r1

@MaaG^dA, post #3

Ja uważam że warto szczególnie jak ktoś na co dzień korzysta z VS Code, to działanie i "feeleing" LiteXL jest dość podobny.
2
[#6] Re: Lite XL 2.1.6r1

@MaaG^dA, post #3

@MDW, @Rafael/ARMO
Dzięki za info. Zastanawiało mnie jak Lua wpływa na szybkość/wydajność... No ale w sumie to "tylko" edytor tekstu..
[#7] Re: Lite XL 2.1.6r1

@MDW, post #4

Ma całkiem dobrze działające podpowiedzi pozwalające napisać tylko początek nazwy czegoś. Pojawia się menu z bardzo trafnymi propozycjami ale... nie ma sposobu na wybranie jednej z propozycji i przez to właściwie nie ma podpowiadania.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ... ale wybierasz kursorami i wciskasz tab.
Cały ten edytor mocno opiera się na skrótach klawiaturowych i muszka jest używana .. od święta :)
1
[#8] Re: Lite XL 2.1.6r1

@Rafael/ARMO, post #7

Dobrze zrozumiałeś i Tab faktycznie działa! Ja zawsze w takich przypadkach we wszystkich możliwych edytorach naciskam Enter i dlatego Tab nie przyszedł mi nawet do głowy. Przed chwilą nawet sprawdziłem jak to jest w VSCode (zazwyczaj go nie używam ale mam, bo się przydaje) i tam można wybrać coś z podpowiedzi klawiszem Enter.
No ale spoko, może być i Tab. Jeden problem rozwiązany, dzięki!

Sięganie po mysz podczas klepania kodu to z mojej strony był akt desperacji. W tym przypadku mysz była brzytwą, której chwycił się tonący.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2024 20:46:16 przez MDW
[#9] Re: Lite XL 2.1.6r1

@MDW, post #8

Na szybko skleciłem film z działania LiteXL pod MorphOS.
3
[#10] Re: Lite XL 2.1.6r1

@Rafael/ARMO, post #9

Weź nie rób takich filmów, bo jeszcze trochę i dam się przekonać!
1
[#11] Re: Lite XL 2.1.6r1

@Rafael/ARMO, post #9

Jakim cudem zmieniać wielkość fonta klawiaturą? Gdy ja naciskam "ctrl" i "-" to w edytowanym tekście pojawia się znak "-". Gdy sięgnę po mysz i z menu kontekstowego wybiorę "Font -" to font faktycznie się zmienia.

Podobnie mam z pluginami. Instrukcja twierdzi, że plugin należy skopiować do katalogu .config/lite-xl/plugins/ i zrestartować edytor. Wrzucam tam więc ghmarkdown.lua, odpalam jeszcze raz Lite-XL, wczytują jakiś plik markdown i nie wiem co zrobić żeby pokazać preview. Gdzieś w tym pluginie zauważyłem
keymap.add { ["ctrl+alt+m"] = "ghmarkdown:show-preview" }

Tłukę więc w klawisze ctrl+alt+m i zamiast podglądu w edytowanym pliku pojawiają się dziwne znaczki.

Ja chyba nie kumam tej filozofii obsługi. Gdybym załapał to może otworzyłoby się przede mną morze możliwości.

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2024 21:16:53 przez MDW
[#12] Re: Lite XL 2.1.6r1

@MDW, post #11

Jakim cudem zmieniać wielkość fonta klawiaturą? Gdy ja naciskam "ctrl" i "-" to w edytowanym tekście pojawia się znak "-". Gdy sięgnę po mysz i z menu kontekstowego wybiorę "Font -" to font faktycznie się zmienia.

Sprawdziłem na iBooku i mi działa "ctrl" i "-". Mam ustawioną w systemie polską klawiaturę. Ale język mam angielski. Trzymam "ctrl" i naciskam "-" lub "+" (bez żadnego shifta).
[#13] Re: Lite XL 2.1.6r1

@Rafael/ARMO, post #12

A to ciekawe. Ja też mam MorphOSa po angielsku, a klawiaturę polską.
[#14] Re: Lite XL 2.1.6r1

@MDW, post #13

Sprawdziłem i ghmarkdown plugin działa. Tym razem już nie tak na szybko zrobiłem tutorial jak sobie aktywować ten plugin w Lite XL na MorphOS.

1
[#15] Re: Lite XL 2.1.6r1

@Rafael/ARMO, post #14

Wielkie dzięki za ten film. Dobrze pokazane. OK

Plugin do podglądu markdown jest trochę wyjątkowy, bo wymaga tego tokenu żeby pokazywać podgląd w Wayfarerze. Zdążyłem już to doczytać i trochę oklapłem, bo miałem nadzieję, że będę ten podgląd widział tak prawie na żywo w jakimś oknie obok czy na podzielonym ekranie (jak w np. MacDown dla macOS). Ale z Twojego filmu widzę, że to i tak całkiem fajnie działa i przydałoby się. Może wreszcie zacząłbym używać markdown, którego idea całkiem mi pasuje, ale brak sensownego edytora i renderera dla MorphOS/AmigaOS, mnie do niego zniechęca.

Tak czy inaczej ja Lite XL używać nie mogę, bo u mnie nie działają skróty klawiszowe, a filozofia obsługi tego programu jest oparta o skróty klawiszowe. Nie jestem w stanie znaleźć przyczyny tego problemu, więc po prostu muszę się z tym pogodzić.
[#16] Re: Lite XL 2.1.6r1

@MDW, post #15

Najlepiej by było napisać jakiś datatype dla markdown. Tak aby było z korzyścią dla każdego amigowego systemu. Ja niestety jestem zakopany w swoje projekty, może gdyby nie to, to bym coś takiego zrobił.

A z tymi niedziałającymi skrótami u Ciebie, to ciekawa sprawa. Ale totalnie nic nie działają? Czy
ctrl+c
ctrl+v
również nie działają? Albo wybór komendy:
ctr+shift+p
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem