Komentowana treść: Carmageddon dla 68k
[#1] Re: Carmageddon dla 68k
Jestem bardzo ciekawy wymagań dla tego tytułu. Czy da się odpalić na realnej Amidze, czy w grę wchodzą jedynie emulatory we wszelakiej postaci? Materiał wideo prezentuje się zacnie, ale bez informacji odnośnie konfiguracji.
2
[#2] Re: Carmageddon dla 68k

@nowy80, post #1

Miałem pytać o to samo
1
[#3] Re: Carmageddon dla 68k

@nowy80, post #1

Może w 160x120 dałoby się pograć.
1
[#4] Re: Carmageddon dla 68k

@nowy80, post #1

Około 10 kl/s na 060/80MHz.
1
[#5] Re: Carmageddon dla 68k

@nowy80, post #1

Wszystkie gry z pc czy z ps są na emulatory na te wampiry i psiestormy - nic tu nie na na Amigę - słabe to...
1
[#6] Re: Carmageddon dla 68k

@RokiS, post #5

Jak postęp i szybsze CPU ci wadzą, to zawsze pozostaje ci "Za żelazną bramą" czy inny Lotus na A500
13
[#7] Re: Carmageddon dla 68k

@_arti, post #6

ehh słabe to, i to jeszcze redaktor PPA takie coś pisze...
psistorm a na nim gry z pc to raczej żałosne jest a nie postęp.
naprawdę do ogrywamia gier z pc służą pc - nawet te retro pc...

ale zaraz mnie przekonacie do "dobrego" i powiecie które gry amgiowskie wymagają 500 MIPSów górę, jak uruchamcie na psiRTG Lotusa 2 w wysokiej rozdzielczości... bo chyba nie tylko do pc gier to wykorzystujcie....??
na pewno renderujecie na tych szybkich prockach zajefajne grafiki 3d a może nawet animacje w Lightwave.... qrcze muszę poszukać w necie, bo na pewno jest tego pełno....
[#8] Re: Carmageddon dla 68k

@RokiS, post #7

Cóż, Amiga ma dziś coś, co powinna dostać w 1999 - szybki procesor. Ja się z tego powodu bardzo cieszę i korzystam - wolę mieć jeden komputer na biurku* i grać we wszystkie gry, które lubię.

*) niż mieć zawalony pokój 5 czy 10 sprzętami retro-pc, retro-mac, nes/snes, c64, Atari małe i duże etc.
8
[#9] Re: Carmageddon dla 68k

@_arti, post #8

Cóż, Amiga ma dziś coś, co powinna dostać w 1999
ale jak pamiętamy Amiga "zakończyła" żywot w 94r... życie.. nie zawsze możemy mieć to co chcemy... z niektórymi rzeczami trzeba się pogodzić... i cieszyć się tym co mamy...

wolę mieć jeden komputer na biurku* i grać we wszystkie gry, które lubię.
tu mnie masz, ale polecam do tego laptopa. z dobrym prockiem i kartą graficzną możesz emulować wszystko - to wiesz taki postęp...
[#10] Re: Carmageddon dla 68k

@_arti, post #8

Słabo tylko, że ściągnąć pliku nie można amigowymi przeglądarkami: IBrowse, a w szczególności NetSurf, którego portu autorem jest Artur - autor portu Carmageddona.
1
[#11] Re: Carmageddon dla 68k

@RokiS, post #9

nie zawsze możemy mieć to co chcemy

No ale ja mam - nazywa się to PiStorm

polecam do tego laptopa

Wolę swoją Amigę.
4
[#12] Re: Carmageddon dla 68k

@_arti, post #11

ważne jest żebyś sam w to wierzył...
[#13] Re: Carmageddon dla 68k

@RokiS, post #9

IMHO Amiga zakończyła swój żywot gdzieś w okolicach 2000/2001 r. Przynajmniej w Polsce i przynajmniej dla mnie.
1
[#14] Re: Carmageddon dla 68k

@RokiS, post #7

naprawdę do ogrywamia gier z pc służą pc - nawet te retro pc...

Uważasz, że w gry przeportowane z Amigi na PC należy grać tylko na Amigach. A gry przeportowane z tzw. "szaf" arcade należy grać tylko na nich. Z Playa na Playu itd. Dziwna logika. No cóż, graj na czym chcesz i pozwól innym na własny wybór.
2
[#15] Re: Carmageddon dla 68k

@_arti, post #4

Klawiszem "-" można zmniejszyć rozmiar okna.
Obniżałeś detale w opcjach?
Dużo daje ustawienie 'Linear' w 'Wall textures'.
Możesz też wyłączyć muzykę zmieniając nazwę folder Music.
Dodatkowo, parameter --bpp=8 może przynieść parę fps więcej.

--

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2024 01:15:06 przez Artur Jarosik
[#16] Re: Carmageddon dla 68k

@RokiS, post #9

Żywot w 94r. zakończyło Commodore, a nie Amiga.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2024 08:22:46 przez amikoksu
4
[#17] Re: Carmageddon dla 68k

@Artur Jarosik, post #15

Spoko. Gram zwykle na opistormowanych Amigach. Na 060 odpaliłem tylko z ciekawości.
2
[#18] Re: Carmageddon dla 68k

@_arti, post #17

Wypuściłem wersję 1.01 z większą optymalizacją. Na moich testach mam zwyżkę z 28.4 do 34.4 fps
6
[#19] Re: Carmageddon dla 68k

@Artur Jarosik, post #18

Ciekawe jak to działa na 060/100MHz... Jest może wsparcie dla RTG?
1
[#20] Re: Carmageddon dla 68k

@Jacques, post #19

Żartujesz ?
[#21] Re: Carmageddon dla 68k

@Artur Jarosik, post #20

Nie, dlaczego?
[#22] Re: Carmageddon dla 68k

@Jacques, post #21

Wszystkie moje porty są na RTG, niektóre z opcją AGA.
2
[#23] Re: Carmageddon dla 68k

@Artur Jarosik, post #22

Dzięki OK
[#24] Re: Carmageddon dla 68k

@Artur Jarosik, post #22

Wczoraj odpalilem wersję pod WOS i odpala mi się na 640x480 (bez parametru hires), ale mam przesunięty ekran w lewo i kawałek ekranu po lewej jest ucięty.
Odpalam na a4000, Apocalypse i Voodoo 3.
Spotkaliście się z takim problemem? Z parametrem -hires w ogóle nie działa.
[#25] Re: Carmageddon dla 68k

@jargo, post #24

Nie masz zdefiniowanej w P96mode rozdzielczości 320x200 lub 320x240 w 8bitach ok, racja
1
[#26] Re: Carmageddon dla 68k

@RokiS, post #5

Wszystkie gry z pc czy z ps są na emulatory na te wampiry i psiestormy - nic tu nie na na Amigę - słabe to...

Jeśli wychodzi port na wirtualny "68k" to w dobrym tonie byłoby napisać o tym w prost w "aktualnościach". Nikt nie neguje, że są osoby którym emulowany 68K odpowiada. Przez analogię, to tak jakby napisać w "news", że Carmageddon działa płynnie na procesorach rodziny 386. Wystarczy że go emulujemy na Ryzen 5000X3D ze wzrostem prędkości emulacji. Jedyne na czym mi zależy to precyzyjnym języku w dziale "aktualności". Nie chce wywołać kolejnej wojny odnośnie koszerności Amigi oraz co można emulować a czego nie.
3
[#27] Re: Carmageddon dla 68k
Na pi4 w hires 6-7 klatek, trzeba czekać na nowego pistorma z pi5 albo 6:)

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2024 13:52:45 przez fazior
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem