Komentowana treść: AmigaGPT 2.0.0
[#1] Re: AmigaGPT 2.0.0
Czy jest tak samo bezużyteczny? Ludzie pieją z zachwytu, ale wersja darmowa nie nadaje się do niczego, a nie zamierzam płacić za coś, czym chcę się chwilę pobawić, chodzi o ChataGPT z PC. Odkąd coraz więcej firm zabrania uczenia się z wykorzystaniem swoich materiałów, to ta AI to prawdziwa sztuczna czyt. głupia inteligencja.
[#2] Re: AmigaGPT 2.0.0

@KM_Ender, post #1

Zawsze będzie sztuczna.
1
[#3] Re: AmigaGPT 2.0.0

@amikoksu, post #2

I to często jest zaletą. Ja już w tej chwili wolę przegadać, przeanalizować i dojść do rozwiązania jakiegoś problemu z ChatGPT niż z ludźmi na jakimś forum czy kanale Discord. Zdecydowanie konkretniej, szybciej, bardziej niezawodnie. Oczywiście nie chodzi mi o podanie gotowca, który sobie wkleję, skompiluję i działa. Tylko o tok rozumowania, wybranie jakiejś ścieżki. Takie rozwiązania nie mają nas zastąpić tylko nam pomóc, uwolnić od uciążliwych, powtarzalnych czynności, głębszych analiz, szukania wszystkich rozwiązań z których wybiera się to jedno. Często jego propozycję weryfikuje się później szukając zaproponowanego rozwiązania w Google.
To po prostu jest wszystkowiedzący koleś z którym można przegadać jakieś zagadnienie. Nie automat do odwalania za nas roboty.

Jeszcze 2 miesiące temu byłem przeciwnikiem wspomagania się AI. Ale po kilku próbach „w boju” naprawdę jestem pod wrażeniem. I to wcale nie jest tak, że Chat dał mi gotową odpowiedź. Nic z tych rzeczy, czasem musiałem mu zwracać uwagę na banalne wpadki (trochę głupio, że nie zauważył dzielenia przez zero). W jednym przypadku wręcz całkowicie sobie nie poradził i to ja wpadłem na przyczynę problemu i rozwiązanie. Ale bez godzinnej dyskusji z nim, ponad ze 20 propozycji, chyba bym sobie nie poradził i musiałbym się ratować zupełnie inną drogą. Moja wygrana bazowała na jego porażce.

Z AI często jest tak jak z Rockym w pierwszej części. Niby Balboa oficjalnie przegrał walkę z Apollo, ale tak naprawdę to on zwyciężył.

Trzeba też pamiętać, że ChatGPT to nie jest wyszukiwarka internetowa. Chociaż… od kilku dni już też jest. To znaczy w darmowej wersji, bo w płatnej chyba było wcześniej. Ale i tak w ten sposób nie zamierzam z niego korzystać.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2024 14:07:49 przez MDW
7
[#4] Re: AmigaGPT 2.0.0

@MDW, post #3

No ja kilka razy z ciekawości użyłem chata gpt. Więcej razy nie skorzystam. Po prostu nie potrzebuję i nie będę tego potrzebował. Ale rozumiem, jak ktoś chce korzystać z tej "wyszukiwarki google 2.0". Mało tego, już prawie z wyszukiwarek internetowych nie korzystam. Rzadko kiedy. Mam kilka stron i kanałów yt w zakładkach i to mi wystarcza hihi.
2
[#5] Re: AmigaGPT 2.0.0

@amikoksu, post #4

Też od 20 lat mam swój staroświecki czynik RSS z listą moich ulubionych stron, który przeglądam każdego dnia, też subskrybuję trochę kanałów na YouTube, które regularnie oglądam. I nigdy z tych rozwiązań nie zrezyguję. Ale nie bardzo rozumiem jak lista stron i kanały YouTube miałyby mi pomagać w rozwiązaniu jakiegoś problemu czy zbudowaniu np. architektury jakiegoś elementu.

AI właśnie nie należy traktować jak nową wyszukiwarkę internetową (a przynajmniej jeszcze nie teraz). To zupełnie nie jest do tego. Gdyby chodziło tylko o wyszukiwanie czegoś w sieci to nikt by tego nie rozwijał, bo nie ma sensu angażować aż tak ogromnych mocy do zwykłego przeszuiwania baz danych (jakie ogromne by nie były).
Właśnie cały w tym myk, że to ma pomagać w tworzeniu czegoś, ma nam dawać wyniki, których normalnie nie znajdzie się nigdzie na świecie, bo są osadzone w warunkach konkretnego problemu. To nie jest magiczna ściąga dla leniwych. Dopiero przy unikalnych, jasno sprecyzowanych zadaniach czuć moc tego typu rozwiązań. Nawet gdy ostateczny wynik dyskusji nie rozwiązuje problemu to patrząc na cała dyskusję naprawdę można odnieść wrażenie, że nigdy w życiu z kimś/czymś tak rzeczowym i konkretnym nie miało się okazji rozmawiać. AI trzyma się tematu nawet w godzinnej rozmowie, nie schodzi na tematy "co jest prawdziwą Amigą?". Na serio można skupić się na tworzeniu rozwiązania, tu, teraz, natychmiast, na moich (nawet zmieniających się w czasie dyskusji) warunkach, grzecznie, bez zbędnego brednioserialu.

Jeżeli ktoś AI traktuje tylko jak generator zabawnych filmików i zdjęć dyskredytujących takiego czy innego polityka to faktycznie jest zabawka na 15 minut. Dokładnie tak to potraktowałem około rok temu. Dostałem bzdurną listę aktorów grających w "Czterej pancerni i pies" oraz odpowiedź, że Atari ST ma blitter i stwierdziłem, że inteligencja opierająca się na takiej wiedzy nie ma sensu. Jeszcze dwie osoby próbowały mnie do używania takiego narzędzia przekonać, ale ja jak zwykle wiedziałem swoje i nie posłuchałem. Ale kiedyś trafiła się okazja i zwykły, darmowy ChatGPT 3 naprawdę mi pomógł (pomimo tego, że gotowca nie podał). I trochę zacząłem inaczej na niego patrzeć.

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2024 16:46:03 przez MDW
6
[#6] Re: AmigaGPT 2.0.0

@MDW, post #5

Dzisiejsze AI to dopiero 1 generacja, powiedzmy w odniesieniu do świata procesorów na poziomie MOS 6510 z C-64. A potrafi już tyle. Co będzie gdy rozwinie się do poziomu dzisiejszego i9-13900K?
Zapinamy pasy i obserwujemy, to będzie większa rzecz niż wszystkie rewolucje przemysłowe razem wzięte. I to szybciej niż czas który dzieli te dwa procesory, czy to się komuś podoba czy nie.
3
[#7] Re: AmigaGPT 2.0.0

@MDW, post #5

Czat GPT oczarował mnie przy pierwszym kontakcie, przy drugim rozczarował, a przy trzecim zawiódł. Ciekawe narzędzie do dyskusji na własnym poziomie intelektualnym. Trochę jakby rozmawiać z kimś kto wie więcej, ale jak się go przypiera do muru to się plącze. Do tego ma włączoych mnóstwo blokad dzięki którym nic konkretnego się nie dowiemy. Trochę może się we łbie rozjaśnić, ale dalej po omacku we mgle. Podsumowując ten wynalazek, to widzę potencjał w rozwiązywaniu problemów z "asystentem". Lepiej z "nim" niż z nikim. Tylko mogli by mu wyłączyć Aizhajmera, bo nie chce mi się powtarzać w kółko jak debilowi.
1
[#8] Re: AmigaGPT 2.0.0

@amikoksu, post #4

Po prostu nie potrzebuję i nie będę tego potrzebował.

OK

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2024 21:37:16 przez snajper
[#9] Re: AmigaGPT 2.0.0

@snajper, post #8

Po prostu nie potrzebuję i nie będę tego potrzebował.

Mało kto dziś nie używa AI, oczywiście najczęściej nieświadomie. Wytyczasz trasę w Google Maps? Używasz AI do omijania korkow. Oglądasz YouTuba czy Netfliksa? AI podpowiada Ci co może Cię zainteresować. Sprawdzasz Gmaila? AI posprzątało już spam. Zamawiasz Glovo, Ubera czy Pyszne.pl? AI wylicza m. in. czas dostawy.

To dopiero początek, takie branże jak medycyna, logistyka, bankowość, media już się uzależniają od AI, a inne jak edukacja czy szeroko pojęty przemysł w to wchodzą. Nie ma odwrotu, chyba ze wydarzy się jakiś kataklizm typu asteroida czy wojna atomowa.

Podobno jak odkryto elektryczność, prawie wszyscy twierdzili ze jej nie potrzebują i nie będą korzystać.
4
[#10] Re: AmigaGPT 2.0.0

@vojo, post #9

Mało kto dziś nie używa AI, oczywiście najczęściej nieświadomie. Wytyczasz trasę w Google Maps? Używasz AI do omijania korkow. Oglądasz YouTuba czy Netfliksa? AI podpowiada Ci co może Cię zainteresować. Sprawdzasz Gmaila? AI posprzątało już spam. Zamawiasz Glovo, Ubera czy Pyszne.pl? AI wylicza m. in. czas dostawy.

Nie korzystam z tego co wymieniłeś oprócz kilku kanałów na yt i kilku stron, które mam w zakładkach. W dużej mierze wyleczyłem się już z internetu. Mój telefon nie ma nawet internetu. Także bezpośrednio nie korzystam i nie będę korzystał. A że mój dostawca internetu i sieć komórkowa może korzystać z ai to co mnie to obchodzi. W każdej chwili mogę z tego zrezygnować jak będę chciał.
Jeszcze trochę to ktoś palnie, że nie skorzystasz z kibla bez ai.

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2024 07:35:18 przez amikoksu
1
[#11] Re: AmigaGPT 2.0.0

@amikoksu, post #10

Mój telefon nie ma nawet internetu. Także bezpośrednio nie korzystam i nie będę korzystał.

Zacznijmy od tego, że mimo to że Twój telefon nie ma internetu modele bliźniacze do "Stable diffusion" są często preinstalowane na telefonach i wykorzystywane do obróbki zdjęć. Inne generatywne modele np do sumaryzacji/agregacji tekstu tez są dzisiaj już jednym z podstawowych elementów mobilnych systemów. Więc możesz robić co chcesz a i tak kiedyś chcąc czy nie chcąc spotkasz się z agentem machine learning czy to na platformie Samsunga, Apple czy Xiaomi. Co więcej, wykorzystanie ML do poprawy wydajności systemów czy automatyzacji procesów staje się nieuniknione. Nie chodzi tu o generowanie tekstu czy obrazków, ale o praktyczne zastosowania jak automatyzacja nudnych zadań czy analiza kodu (np. wykrywanie buffer overflow). Nie wyobrażam sobie obecnie bez tego pracy.
2
[#12] Re: AmigaGPT 2.0.0

@sand, post #11

Raczej małe szanse.
1
[#13] Re: AmigaGPT 2.0.0

@MDW, post #5

bo tak krótko z nim trzeba rozmawiac jak z dzieckiem. Nie daj mi odpowiedź. Tylko dopytywać zadawać konkretne pytania następnie dopytywać, dopytywać i dopytywać. I można coś stworzyć ale bez naszego myślenia się nie obejdzie.
1
[#14] Re: AmigaGPT 2.0.0

@vojo, post #9

Podobno jak odkryto elektryczność, prawie wszyscy twierdzili ze jej nie potrzebują i nie będą korzystać.

W traktacie o łuskaniu fasoli - Wiesława Myśliwskiego jest opisany czas w którym wprowadzano elektryczność. Elektryfikacja była narzucona przez państwo tak jak AI przez korporacje, które uczestniczą w wyścigu o dominację. Wyścig szczurów trwa.
[#15] Re: AmigaGPT 2.0.0

@TomK, post #13

można coś stworzyć ale bez naszego myślenia się nie obejdzie.

O to to. Jeżeli ktoś korzysta z tego jak z generatora gotowców, który ma w magiczny odwalić za nas robotę to szybko się zawiedzie. To tylko narzędzie.
3
[#16] Re: AmigaGPT 2.0.0

@MDW, post #15

Wali głupoty, pokazałem dzieciakom na lekcji i oczy się niektórym otworzyły, bo niemal remedium na wszystko w nim widzieli. Ja myślę, że odkąd ograniczają im źródła do nauki, to niestety "cywilne AI, ChatGPT" to lipa. Te dla wielkich firm to co innego, ale my nawet za kasę nie będziemy mieć do nich dostępu.Wkleiłem streszczenie jednej z ksiąg "Pana Tadeusza" i kazałem utworzyć pytania otwarte z odpowiedziami. No i dowiedziałem się, że niedźwiedzia zastrzeliło 5 osób, a nie ksiądz Robak.

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2024 12:39:40 przez KM_Ender
[#17] Re: AmigaGPT 2.0.0

@KM_Ender, post #16

Jedno jest pewne. Czy informacja z ai czy wyszukiwarek np. google, to te informacje trzeba weryfikować. Tak było, jest i będzie. Chyba, że ktos potrzebuje coś wymyślić ale ma słabą wyobraźnię, to ai może mu się przydać.

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2024 15:22:02 przez amikoksu
1
[#18] Re: AmigaGPT 2.0.0

@MDW, post #3

Gdy pierwszy raz zobaczyłem ChatGPT w akcji, to zbierałem szczękę z podłogi: trzymanie kontekstu, zdolność do głębokiego rozumienia języka naturalnego, poprawność językowa - to było coś czego jeszcze się nie spodziewałem... za 10, 20 lat, ale nie teraz. Trochę pobawiłem się nim, kazałem wymyślać wierszyki na różne dziwaczne tematy, w tym w różnych dziwnych językach (np. Suahili), czy zaproszenia na wymyślne, fikcyjne imprezy. To było fajne i zabawne. Potem odkryłem, że wymyśla odpowiedzi np. nieprawdziwe informacje dot. rozmnażania konkretnych ryb akwariowych, czy np. zagadnienia dot. jonów metali alkalicznych.
Potem długo się nim nie bawiłem, chociaż słyszałem od różnych znajomych że używają w pracy np. programowanie, czy wspomaganie pisania artykułów naukowych. I jakoś nie miałem motywacji aby się tym zająć na poważnie.
Aż kilka tygodni temu pilnie potrzebowałem stworzyć funkcję do istniejących dwuwymiarowych danych (do ważnej pracy), żaden ze znanych mi programów obliczeniowych nie potrafił zrobić tego poprawnie, oczywiście powstawały funkcje liniowe, kwadratowe, wielomianowe wyższych rzędów, wykładnicze, logarytmiczne.... jaka by nie była, to w interesującym mnie szerokim zakresie nie była wystarczająco dobrze dopasowana do danych. Az po namowie kolegi zaprzągłem w to ChatGPT - w pół godziny rozwiązałem problem nad którym biedziłem się kilka tygodni, ChatGPT znalazł poprawny, ogólny model matematyczny. Teraz jestem w stanie (znając ten model) policzyć to samemu, ale ChatGPT wskazał mi prawidłowe rozwiązanie, zresztą nadal każę mu liczyć kolejne funkcje, bo teraz robi to z automatu, a ja musiałbym i tak robić na piechotę (bo już wiem jak).
Gdy zacząłem potem analizować mój sposób komunikacji z komputerem, to doszedłem do wniosku, że jestem właśnie świadkiem rewolucji - takiej jak zastąpienie taśmy perforowanej klawiaturą z monitorem, jak zastąpienie konsoli myszką. Oto w języku naturalnym prosiłem komputer o kolejne rzeczy, mogłem opisać wynik jakiego się spodziewam, a ChatGPT podsuwał mi kolejne rozwiązania i razem wypracowaliśmy te najlepsze. Nie musiałem znać programu matematycznego, nie musiałem uczyć się jakiegoś sposobu komunikacji z takim programem - mogłem krok po kroku objaśniać ChatowiGPT czego oczekuję, jeśli coś było nie tak, to korygowaliśmy to. Cóż z tego, że podaje czasami nieistniejące rozwiązania, skoro mogłem zweryfikować wyniki. Bardzo szybko, pośród propozycji które mi podsuwał znaleźliśmy najlepsze. Człowiek też ma skłonności do poruszania się w obrębie błędnych modeli i bzdurnych rozwiązań, i trwania ich pomimo prób otoczenia do wskazania prawidłowej drogi. To nie jest wada tyko ChataGPT :)
Potem Chat pomógł mi znaleźć przyczynę generowania błędów w plikach tekstowych do moich filmów, które automatycznie produkowałem Whisperem, a których YouTube nie chciał wczytać (mimo że kilka miesięcy temu działało bez zarzutu). Przy okazji Chat nie był w stanie zrobić pewnej prostej rzeczy, sam nie wiem dlaczego.... potem zwodził mnie na manowce gdy chciałem znaleźć konkretną rzecz w Potopie Sienkiewicza.
Nie zmienia to faktu, że gdy wykorzystujemy ChatGPT prawidłowo, znając jego wady i ograniczenia, a stawiając na jego mocne strony (np. zaawansowane możliwości szukania związków między liczbami, czy tekstami) i łatwość komunikacyjna, to jest to narzędzie POTĘŻNE i REWOLUCYJNE.
Rewolucja dzieje się na naszych oczach!

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2024 18:49:11 przez wali7
5
[#19] Re: AmigaGPT 2.0.0

@KM_Ender, post #16

No i dowiedziałem się, że niedźwiedzia zastrzeliło 5 osób, a nie ksiądz Robak

To znany problem, wynikający głównie z braku danych. W takich przypadkach modele zaczynają halucynować. Uwierz mi, że korporacyjne AI są zbudowane na tej samej technologii – różnica polega jedynie na integracji. Aby poprawnie rozwiązać problem, należałoby wprowadzić do modelu książkę „Pana Tadeusza” lub przynajmniej dobre streszczenie i użyć go jako solidnej wyszukiwarki. Problem w tym, że długość kontekstu (przynajmniej dla ChatGPT) jest dość ograniczona, więc i ten model może zacząć się gubić. Tak czy inaczej, modele LLM od kilku lat bazują na tym samym pomyśle – przewidywaniu następnego tokena. Mają swoje minusy, ale plusów jest znacznie więcej. A ignoranci? No cóż, i tak nie zrozumieją swojego błędnego podejścia. Świat pójdzie dalej – i tyle.
4
[#20] Re: AmigaGPT 2.0.0

@sand, post #19

Pewnie macie rację. Zauważyłem, że jeśli pytanie polega na odszukaniu, przeanalizowaniu treści na poziomie podstawowym, dosłownym to jest ok., jeśli pytanie ma charakter metaforyczny, abstrakcyjny to chat nie daje rady. To jak z człowiekiem, który odczytuje tekst wyłącznie na poziomie dosłownym, podstawowym i nie potrafi odczytać na poziomie metaforycznym. Czytanie ze zrozumieniem wtedy leży. Ja lubię poczytać sobie odpowiedzi na tematy Amigi, ale czy chat mnie oszukuje nie wiem, bo nie mam wiedzy. Jeśli potraktować go jako inspirację, wskazówkę to ok., ale jeszcze długa droga przed nami żeby to działało tak jak sobie wyobrażamy, że działa (alfa & omega).
1
[#21] Re: AmigaGPT 2.0.0
Czy ten chat potrafi podpowiedzieć rozwiązania dla Amigi 68k i Amigi NG, jeśli natrafimy na problem? Byłoby super.
[#22] Re: AmigaGPT 2.0.0

@KM_Ender, post #20

Ja lubię poczytać sobie odpowiedzi na tematy Amigi, ale czy chat mnie oszukuje nie wiem, bo nie mam wiedzy.

Jeśli potraktować go jako inspirację, wskazówkę to ok., ale jeszcze długa droga przed nami żeby to działało tak jak sobie wyobrażamy, że działa (alfa & omega).

O to właśnie chodzi. Posiada wiedzę zaczerpniętą z internetu, potrafi tym manipulować, ale nie ma tak że powie prawdę, bo sam się uczy.

Są modele wyuczone pod konkretny temat, i można takie wybrać już gotowe w ChatGPT, jak np:

Retro Amiga AMOS Mentor
Autor: Vladimír Andrejovský
Amiga gaming enthusiast & AMOS Basic guide.

Bo jest przycisk: "Odkryj modele GPT".

----edit

Ten "przycisk" jest w wersji webowej, nie w tej AmigaGPT ;)

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2024 12:04:59 przez karolb
2
[#23] Re: AmigaGPT 2.0.0

@KM_Ender, post #20

Zdecydowanie najlepiej formułować pytania i polecenia w sposób klarowny i precyzyjny, gdyż zwiększa to prawdopodobieństwo otrzymania tego, czego oczekujemy. Nie tylko zresztą w komunikacji z ChatemGPT :)
Jednak nie jest tak, że na metaforach ChatGPT się rozłoży. Chociażby z tego powodu, że uczy się on na tekstach żywego języka (w tym literaturze) z Internetu. Zasób ten jest olbrzymi, i jest spore prawdopodobieństwo, że akurat nasza metafora "zaskoczy" w ciągu kolejnych słów, gdyż coś podobnego w miliardach (nie wiem ile... generalnie "bardzo dużo") ciągów słów które zostały użyte do wytrenowania modelu już było... tam aż roi się od metafor. Oczywiście istnieje możliwość, że jakaś bardzo oryginalna metafora nie zostanie poprawnie zinterpretowana, ale czy w przypadku rozumienia przez ludzi jest inaczej?
Czy my jednak działamy inaczej? Przecież przez całe nasze życie, od nauki pierwszych słów, poprzez szkołę, przeczytane książki, oglądnięte filmy, kontakty z innymi ludźmi uczymy nasz wewnętrzny "procesor". I zazwyczaj im więcej poświęcimy czasu na takie działania, więcej "przemielimy" treści, tym lepiej będziemy się w tym poruszać. Człowiek "bez kultury" (czyli niewytrenowany) nie ogarnia wyrafinowanych treści.
Sieć neuronowa typu perceptron, a przynajmniej część ChataGPT jest na tym oparta, naśladuje budowę i funkcje tkanki mózgowej. W sieci tego typu nie następuje rozkład analityczny problemu, wynik jest "niuansowany" na podstawie danych wejściowych i wcześniejszego uczenia. Nie da się zajrzeć do wnętrza takiej sieci i powiedzieć jak został rozwiązany problem, to co widzimy to jedynie olbrzymia ilość liczb...
Niepokojąco blisko jesteśmy sytuacji gdy nasze systemy AI nie będą mieć żadnych problemów z testem Turinga, a skoro tak, to dlaczego jesteśmy pewni, że to nie ma nic wspólnego z inteligencją i wszystko jest udawane? Dlatego, że gdzieś tam istnieje kod ChataGPT i wszystkie efekty jego uczenia w postaci cyfrowej (nazwijmy to "zasoby pamięci")? Przecież tkankę mózgową też mogę wziąć pod mikroskop, można rozrysować topologię połączeń neuronów, wiadomo jak działa neuron również na poziomie podstawowym. Magia zaczyna się wraz ze wzrostem złożoności... ale czy przypadku ChataGPT i podobnych jest inaczej?
Złożoność podstawowego modelu ChataGPT jest wciąż mniejsza od złożoności naszego złożonego z blisko 100 000 000 neuronów mózgu, ale bardzo szybko ta złożoność rośnie.
Prawdę mówiąc mam swoją własną teorię dotyczącą świadomości, zakłada ona, że w naszej, mózgowej sieci neuronowej występuje szereg sprzężeń zwrotnych, a więc nasza siec zdolna jest do samoistnego wzbudzania się i modyfikowania swojego działania. Powszechnie używane sztuczne sieci neuronowe nie mają tego typu konstrukcji, gdyż nie poprawia to w istotny sposób jakości wyniku, a niepotrzebnie komplikowałoby model. Jednak spokojnie takie coś można zaimplementować. Być może różne zespoły badawcze zajmujące się AI eksplorują ten temat?

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2024 13:14:00 przez wali7
2
[#24] Re: AmigaGPT 2.0.0

@wali7, post #23

Zgadzam się, że podobnie jak ludzie, modele ML uczą się na ogromnych zbiorach danych. Jednak kluczowa różnica leży w sposobie uczenia się i rozumienia. My uczymy się holistycznie - łącząc wszystkie zmysły, doświadczenia a do tego dodajemy kontekst kulturowy. Nasze mózgi wykorzystują złożone sprzężenia zwrotne umożliwiające samomodyfikację.
W ML stnieją już mechanizmy podobne do ludzkich - sieci rekurencyjne (RNN) i transformery z mechanizmami uwagi. Jednak ich złożoność wciąż nie dorównuje ludzkiemu mózgowi z jego ponad 100 milionami neuronów.
Głównym wyzwaniem pozostaje stworzenie modeli zdolnej do prawdziwie holistycznego uczenia się - nie tylko przetwarzania tekstu czy klasyfikacji obrazów, ale budowania głębokiego zrozumienia otoczenia i całego świata poprzez integrację różnych modalności, podobnie jak robi to ludzki mózg.
Do tego jest jeszcze problem hardware, Dzisiajsze GPU nie dadzą już się tak dobrze skalować w przypadku wprowadzenia tak dużej złożoności. Ciekawym projektem tutaj jest Loihi 2 który probuje modelować mozg w CPU. Oczywiście wymaga to niemal całkowitej zmiany oprogramowania do inference ale ma za soba bardzo duże korzyści, szczególnie w dostępie do danych i wydajności w stosunku do pobieranej energii.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem