Komentowana treść: MorphOS 3.19
[#1] Re: MorphOS 3.19
Właśnie kończę instalację... na jednej z maszyn, kolejne w stosownym czasie.
[#2] Re: MorphOS 3.19
Kiedy wersja na x86? Hmm, może małżeństwo z rozsądku z Arosem pozwoli zmigrować szybciej.szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2025 22:15:07 przez KM_Ender
6
[#3] Re: MorphOS 3.19
Akurat wczoraj udało mi się kupić mini G4 szeroki uśmiech, zaraz potestujemy
[#4] Re: MorphOS 3.19
Wczoraj zaktualizowałem (z pendrive USB). Kilka minut, żadnych problemów, wszystko uruchomiło się, działa i wygląda tak jak wcześniej.

Za to lubię te morphosowe aktualizacje. Od kilkunastu lat niczego mi nie rozwalają, maszyna po aktualizacji wygląda i działa tak jak chcę i mogę kontynuować to co robiłem przed aktualizacją. Zawsze byłem wielkim przeciwnikiem instalowania wszystkiego od zera. Jeżeli jakieś rozwiązanie tego wymaga (zwłaszcza co jakiś czas) to tylko świadczy o jego niedojrzałości i prymitywizmie. Chyba by mnie krew zalała gdyby aktualizacja oznaczała ustawianie sobie wszystkiego do postaci jaką sobie wypracowałem przez 22 lata. szeroki uśmiech Pomimo tego, że na pierwszy rzut oka mój MOS wygląda dosyć standardowo, to tak nie jest. Dla mnie dostosowanie systemu to nie jest zmiana kolorów, tapet czy ikon. To akurat mam serdecznie w nosie i cieszę się, że te standardowe są na tyle ładne, że nie muszę ich zmieniać.

Żadnych wielkich nowości w 3.19 nie ma, bo (zgodnie z numeracyjnym zwyczajem) jest to wersja poprawkowa. I takie też bardzo lubię, bo okazuje się, że nawet ideał zawsze można trochę poprawić.

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2025 11:41:44 przez MDW
3
[#5] Re: MorphOS 3.19

@MDW, post #4

Żadnych wielkich nowości w 3.19 nie ma, bo (zgodnie z numeracyjnym zwyczajem) jest to wersja poprawkowa.

Ten zwyczaj bywał już łamany (np. wersja 3.5 wnosiła wsparcie dla komputerów Power Mac G5), ale ostatnio faktycznie raczej team przestrzega tej "niepisanej reguły".

Największy plus z 3.19 jest więc taki, że 3.20 dostał pełną "parę w tłoki" :D
[#6] Re: MorphOS 3.19
Po dzisiejszej zabawie z MorphOS na tyle mi się spodobał że zakupiłem licencję. Powrót do nostalgii lata temu miałem dopaloną A1200, ostatnio dużo bawiłem się z AmigaOS 4 niestety tylko na emulatorze WinUAE (zaporowa cena sprzętu pod OS4) z szybkością emulacji nawet nie było problemu (i7 12700kf) lecz częste zwiechy psuły całą zabawę w przeciwieństwie do emulowanej Amigi MorphOS działa bardzo stabilnie na mini i jest fajna namiastka nowej Amigi za ułamek ceny.
9
[#7] Re: MorphOS 3.19

@ab76, post #6

Jak możesz to podaj numer licencji (jest na końcu linka do płatności który dostajesz). Pozwoli mi to zaktualizować wykres

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2025 13:26:09 przez recedent
2
[#8] Re: MorphOS 3.19
Wreszcie na PowerMacu 11,2 pod ikonami są litery, a nie jakieś krzaki. Jeszcze tylko obsługę LAN poproszę.
[#9] Re: MorphOS 3.19

@MDW, post #4

Widzisz a dziś dalej są jeszcze tacy, co na słowo "dystrybucja" krzyczą - Oooo nieee! WB, to tylko od zera - bo ja lubię mieć kontrolę nad tym, co się dzieje! - zupełnie, jak w tym memie z Januszem i automatyczną skrzynią biegów

Tymczasem, w typowej dystrybucji, owa kontrola ogranicza się do przeczytania guide'a, gdzie jest jasno napisane, co gdzie i jak.
[#10] Re: MorphOS 3.19

@recedent, post #7

Końcówka link-a wygląda tak "536a7acef9c715bea7b58f16f98f1085516bb3b5" przed tym ciągiem jest jeszcze 6343 chyba że chodzi o ten numer

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2025 14:27:59 przez ab76
[#11] Re: MorphOS 3.19

@ab76, post #6

Słuchaj, ja kupiłem AmigęOne/Sam za 3500PLN. Dokupiłem dwie karty (po 80-100zł) i działa. Myślę, że wypasiona 4000 z PPC jest 2 - 3 razy droższa.
Odrębną kwestią jest obudowa z zasilaczem, za którą dałem majątek szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2025 14:53:48 przez Commodore128D
3
[#12] Re: MorphOS 3.19

@Commodore128D, post #11

No to już jak kto co lubi mini kosztowało mnie 1/10 wspomnianej ceny.
1
[#13] Re: MorphOS 3.19

@ab76, post #12

Jasne, to hobby. Moje porównanie, dotyczyło wypasionych Amig klasycznych, czy nowych AmigOne, gdzie to kosztuje jeszcze więcej...
1
[#14] Re: MorphOS 3.19

@ab76, post #10

Chodzi dokładnie o ten numer. Czyli Twoja licencja ma dumny numer 6343 i została zakupiona...18 czy 19 stycznia 2025?
[#15] Re: MorphOS 3.19

@recedent, post #14

dzisiaj 19 stycznia szeroki uśmiech
[#16] Re: MorphOS 3.19
Dzieki wielkie dla MOS Teamu!
Instalacja zakonczona :)
1
[#17] Re: MorphOS 3.19

@KM_Ender, post #2

@ KM_Ender
Kiedy wersja na x86? Hmm, może małżeństwo z rozsądku z Arosem pozwoli zmigrować szybciej

Ja też czekam na jedną lub drugą opcję.
[#18] Re: MorphOS 3.19

@KM_Ender, post #2

A co Ci da małżeństwo z Arosem? Nic, gdyż Aros nie działa na byle PC. W pełni wspiera jedynie jakiegoś starego laptopa z Atomem Intela 270, na którym fabrycznie był zainstalowany Windows XP.
Także obawiam się, że przy obecnej ilości deweloperów MorphOS, nie zobaczymy tego systemu na jakimkolwiek PC.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem