Komentowana treść: Zmarł Stéphane Picq
[#1] Re: Zmarł Stéphane Picq
Pokój jego duszy. Dobra robota przy okazji.
2
[#2] Re: Zmarł Stéphane Picq
Przykre... 🕯
[#3] Re: Zmarł Stéphane Picq
O kurcze, jego mody se genialne i ciągle ich słucham, przykre. kolejne mody, które się wylosuja a jego już nie ma...

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2025 05:33:47 przez juen
2
[#4] Re: Zmarł Stéphane Picq

@juen, post #3

Amigowe mody chyba jednak ktoś inny tworzył na podstawie oryginału?

3
[#5] Re: Zmarł Stéphane Picq

@juen, post #4

Dokladnie tak. Stéphane Picq robil muzyke do wersji PCtowej, a do wersji Amigowej Alexandre Ekian. Link do dokladnych creditsow ktore to potwierdzaja (u gory mozna wybrac wersje gry na rozne platformy):
https://www.mobygames.com/game/380/dune/credits/amiga/

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2025 09:45:26 przez Axi0maT
3
[#6] Re: Zmarł Stéphane Picq

@juen, post #4

Odpaliłem DIUNE na CDTV i:
Zgodnie z napisami/creditsami w grze DIUNE autorem muzyki i udźwiękowienia gry jest Stéphane Picq, natomiast w wersji Amigowej za muzykę był odpowiedzialny Alex Ekian.

Podsumowując kompozytor to śp. Stéphane Picq a twórcą amigowych modów był Alex Ekian ok, racja

No i szkoda człowieka
Parę miesięcy temu odkryłem i zasłuchiwałem się w remaster DIUNy śp. Stéphane Picq OK
2
[#7] Re: Zmarł Stéphane Picq
Co ciekawe, melodię "spice opera" brzdąkał Gurney Halleck na balisecie w genialnej adaptacji diuny, w drugiej jej części.
1
[#8] Re: Zmarł Stéphane Picq
a dopiero co słuchałem wczoraj Future Wars Remastered 2024...piękny kawał muzycznej historii na Amidze
1
[#9] Re: Zmarł Stéphane Picq

@juen, post #4

ciekawość: rok temu ukazał się album "Dune Spice Opera 2024 remaster" https://stphanepicq.bandcamp.com/album/dune-spice-opera-2024-remaster-lp

jeśli wierzyć amigaremix i jutubom, niektóre tracki są "Amiga ekskluziw" by Alex Ekian (na amigaremix jest on podawany jako composer, podczas gdy przy pozostałych figuruje Stephane Picq).

za to w wersji FM Synth na PC niektóre kawałki są świetne:

3
[#10] Re: Zmarł Stéphane Picq

@pawelini, post #7

A która adaptacja była "genialna"?
[#11] Re: Zmarł Stéphane Picq

@snajper, post #9

Tutaj obydwaj panowie opisani są jako kompozytorzy:

Composers: Stéphane Picq, Alexandre Ekian
2
[#12] Re: Zmarł Stéphane Picq
Najlepsza muzyka na Amidze!
[*]
[#13] Re: Zmarł Stéphane Picq
RIP Stéphane Picq 🙏
Nie stary facet, mógł jeszcze pożyć. Chociaż z drugiej strony pociesza mnie myśl, że tacy ludzie nie odchodzą tak po prostu.
W swoich dziełach zostają z nami jeszcze długo po śmierci.
1
[#14] Re: Zmarł Stéphane Picq

@BULI, post #11

Często słucham. Wracam co jakichś czas.
Mistrzostwo w wykonaniu.
Przypominają się czasy kiedy za dzieciaka przechodziłem Dune 1, zamknie się oczy a ta muzyka ciągle leci.
2
[#15] Re: Zmarł Stéphane Picq

@mwb113, post #14

To prawda, muzyka w "Dune" jest stosunkowo prosta ale wkręca się w mózg, zapada w pamięć i można jej długo słuchać. Po latach nawet nie trzeba jej sobie puszczać żeby ją słyszeć. Podobnie jest z muzyką z "Lost Patrol". Te motywy muzyczne mogę sobie "uruchomić" w głowie na żądanie, w każdych warunkach i naprawdę je słyszę. Nawet ja, który w "Dune" zna tylko z tego, że grał w nią brat i czasem zerkałem na monitor (więc i słyszałem).
[#16] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#17] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#18] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#19] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#21] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#22] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#23] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#24] Re: Zmarł Stéphane Picq

@recedent, post #10

A która adaptacja była "genialna"?

Najnowsza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem