Komentowana treść: Steve Meretzky - wywiad
[#1] Re: Steve Meretzky - wywiad
Nie znam żadnej z tych gier.
[#2] Re: Steve Meretzky - wywiad

@amikoksu, post #1

To musisz być bardzo młody
4
[#3] Re: Steve Meretzky - wywiad

@amikoksu, post #1

To są przygodowe gry tekstowe od firmy InfoCom. Też w nie nie grałem, ale gry tekstowe uwielbiam od początku lat 90. Ten gatunek był najbardziej popularny pod koniec lat 80., skąd pochodzą też moje ulubione systemy ADL i AdvSys wydane na Amigę ale też UNIX, MS-DOS (oraz z tego co słyszałem AdvSys wyszło też na Atari i Apple).

Czasami na ten gatunek mówi się "Interaktywna fikcja literacka", dzisiaj pisze się m.in. w takich systemach jak Inform, ale też Quest, TADS i innych.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2025 11:54:31 przez Hexmage960
1
[#4] Re: Steve Meretzky - wywiad
Nie kojarzyć Zorka to jak nie kojarzyć SimCity
[#5] Re: Steve Meretzky - wywiad

@mailman, post #2

Miałem już kilka lat jak te gry się pojawiły. Prawie zawsze wpadały mi w ręce amigowe hiciory, a tekstowe w ogóle. Mogły się pojawiać na płytach cd MA i ACS ale już nie pamiętam. A jak były i odpalałem, to zapewne po chwili wyłączałem. Nie było grafiki, nie było zabawy hihi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem