zamieścił: snajper
data: 2025.02.19 01:25
kategoria: Czasopisma / PC Shareware
rozdzielczość: 1440x1920
odsłon: 70
komentarzy: 11
@amikoksu, post #3
@amikoksu, post #5
Zastanawia dziś jednak to, dlaczego brakuje wielu protokołów z uchwał Komisji Kultury Języka Komitetu Językoznawstwa PAN z lat sześćdziesiątych, siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, np. na temat zmiany pisowni marek samochodowych i innych wyrobów. Dr Danuta Piper pisze w artykule Współczesna polska ortografia w szkole na przykładzie gimnazjum, że „nie udało się znaleźć jej i prof. Zygmuntowi Saloniemu dokumentu, który wprowadzał zmianę pisowni marek samochodowych i innych wyrobów, ani nawet pośredniej informacji pisanej o tym. Z rozmów z byłymi przewodniczącymi Komisji Kultury Języka Komitetu Językoznawstwa PAN: prof. Władysławem Kupiszewskim, prof. Walerym Pisarkiem i prof. Bogusławem Dunajem, wynika, że protokoły i inne dokumenty tej komisji sprzed 1992 roku zaginęły”.
Po pierwsze, gdy mamy do czynienia z marką i tożsamą nazwą produktu, to zostawiamy piszącym wybór: można nazwę wyrobu pisać od małej litery (w myśl starej reguły), można pisać od wielkiej litery.
Trzecia grupa to nazwy pisane w całości wielkimi literami, jak IBM, UAZ, BMW, lub takie, w których wielka litera występuje w środku, jak iPad czy MacBook. Dopuszczamy zapisywanie nazw produktów tych pierwszych marek dwojako: bmw stoi pod domem lub BMW stoi pod domem; przestawił swój ibm w inne miejsce lub przestawił swój IBM w inne miejsce. W Dobrym słowniku w części hasłowej notujemy ten wariant, który częstszy jest w uzusie.
Natomiast produkty marek, których nazwy zaczynają się małą literą, a wielka litera (lub wielkie litery) występują w środku, należy zapisywać tak samo jak nazwy tychże marek, np. użyczył mi swojego nowego iPada. W podobny sposób proponujemy zapisywać produkty marek, których nazwy zaczynają się wielką literą, a ponadto wielką literę mają w środku, np. użyczył mi swojego nowego MacBooka, kupił cadillaca DeVille. Możliwy jest tu też zapis konsekwentnie zmieniający wielkie litery na małe, a zatem użyczył mi swojego nowego macbooka, kupił cadillaca deville, ale jest on rzadko stosowany.
@amikoksu, post #7
68000 i kośćmi OCS
rozdzielczości od 320x256 do 640x512 i ilość kolorów od 4 do 4096