Tytuł bardzo sprawnie działa na 060 w 320x200 z RTG. Pierwsze skojarzenia pod względem grafiki to Destruction Derby. Bardzo klimatyczne "pudełkowate" modele pojazdów. Wolę bardziej realistyczne podejście do wyścigów ale ten tytuł to przyjemna odskocznia szczególnie "latając" bokiem na zakrętach :) Niezła muzyka i efekty dźwiękowe.
Ostatnia aktualizacja: 16.03.2025 17:19:20 przez nowy80
Problem tylko (aż) taki, że nie mają uwolnionych źródeł... A to jest niezbędne.
Przydałby się też latany Slipstream 5000 albo latano-strzelany Terminal Velocity.
Ostatnia aktualizacja: 17.03.2025 13:41:51 przez Jacques
Jak dla mnie tych gier nie mozna porownywac bo sa calkowiciw rozne. Xtreme racing to klon mario kart ze snesa i ktory calkiem dobrze sie zestarzal, a speed hastle to juz troche bardziej symulator ktory zestarzal sie jak wiekszosc gier 3d z tego okresu ale jezdzi sie fajnie. Jestem ciekawy jak to dziala na 040/25 i czy byla by szansa zeby w 95 roku taka gra powstala na amige 4k lub dopalona 1200. W sensie czy byl sprzet na ktorym to by jako tako chodzilo. Bo na pistormie z cm4 to lata w 640x480 jak głupie ;)
Ostatnia aktualizacja: 17.03.2025 15:22:08 przez marggines
Na 060 da się grać w 320x200 (lub 320x240) i jest całkiem płynnie z RTG Warpa. W epoce na PC bez akceleratora 3D takie gry też w SVGA raczej nie były grywalne bez naprawdę mocnego Pentium (133, a raczej 166) i domyślną była niska rozdzielczość.
Także wszystko w klimacie
Ostatnia aktualizacja: 18.03.2025 10:28:16 przez Jacques
Pograłem wczoraj chwilę na 060 60mhz i Voodoo i w 320x200 jest OK, chociaż mogło by być jednak ciut szybciej, a wspomniana 640x480 aż się prosi o wersję pod WarpOSa (PPC) i przy okazji obsługę PSX portu, żeby można było podłączyć kierownicę
Niekoniecznie, PiStorm spokojnie ograrnia w HiRes, karty z 060 spokojnie dadzą radę w LowRes.
Kumpel dziś ma sprawdzić co się będzie dziać na Blizzardzie 1240/40.
No właśnie na moim 060 60mhz z Voodoo3 w loresie jest OK, chociaż mogło by być płynniej, ale wczoraj stwierdziłem, że fanie to będzie wyglądać na CRTku w PAL lub NTSC i niestety w NTSC na 060 60mhz jest już niegrywalnie
Więc dalej jestem gorącym orędownikiem również wersji pod PPC (WarpOS)
Ciekawe jakby to chodziło na 603e 330Mhz? Na Baldura pewnie za mało ale Speed Haste powinno śmigać, chyba:)
Myślę, że by zapitalało aż miło
Pisałem w tej sprawie do Bszilego i on niestety nie przewiduje wersji PPC ale udostępnia źródła, więc może ktoś próbować kompilacji pod WOS- tylko kto?
Odpaliłem na PowerBooku G4 z MorphOS, na SVGA zasuwa pełną ramką, pewnie w natywnej 1680x1050 też…Tylko brak audio, w ustawieniach mam AHI ForceID ale nie wiem jaką wartość trza wpisać dla Apple2S 16 bit.
Ostatnia aktualizacja: 19.03.2025 16:02:03 przez waldiamiga
Trochę się zawiodłem bo model jazdy taki lekko drętwawy. O wiele więcej frajdy dawało mi luźne skakanie po voxel hopkach w poprzednim samochodowym porcie Szilarda to jest RCross.
W oryginalnej instrukcji Speed Haste stoi tylko to:
"F. VGA 320x200 / SVGA 640x480: This option sets the screen resolution in high or low resolution. You must have a Pentium class machine in order to obtain a good high resolution quality."
Tak na oko 2 FPS, nie bardzo przyzwoicie. I raczej filmik z AGA, bo na 060 z Warp RTG na 50 MHz jest wyraźnie lepiej niż wynikałoby to z samej różnicy MIPSów. No i rzecz jasna to practice, gdzie jedzie się w pojedynkę, a wyścig jest bardziej wymagający.
IMO na 040/40 bez karty graficznej niegrywalne.
Jak na 040 i AGA to dalej twierdzę, że jest "przyzwoicie", a czy grywalnie to inna kwestia, bo uruchomione Speed Haste na mojej A4000 z 060 60mhz w NTSC była praktycznie niegrywalne
No przydała by się Wersja WarpOS jak i natywna dla MorphOS.
Bratanek Szilard napisał mi że dało by się co nieco poprawić,ale średnio mu się chce przy tym grzebać i optymalizować, wypuścił tak jak jest. Ma jednak kilka wskazówek gdyby ktoś chciał się z tym bawić.
Ja w to grałem albo na procku NexGen 90 (Optimus je stosował a potem AMD kupiło) albo już na AMD K5 120 i na SVGA 1MB (32-bitowy SIS).
Pamiętam, że lubiłem tę grę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.