Komentowana treść: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12
[#1] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12
Tytuł jest mylący, bo wskazuje na to, że jest to czasopismo o nowej Ami z Amiga Kit.
[#2] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@koczis, post #1

No kilka stron jest ;)
1
[#3] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@koczis, post #1

Pojęcie "Amiga NG" funkcjonuje w przestrzeni amigi od dwóch dekad, więc tytuł w niczym nie myli.
3
[#4] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@adam_mierzwa, post #2

Rzeczywiście, dość długo nie było nic, bo musiałem hasło zresetować. Ni cholery, nie mogłem sobie przypomnieć. Biorę się za czytanie.
1
[#5] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12
Brawo! Serdecznie gratuluję wydania nowego numeru. Jest to naprawdę godna kontynuacja Magazynu Amiga wydawanego przez Lupus i MMM. Ja jestem wychowany na MA i ACS, kupowałem te pisma chętnie, bo wierzyłem w przyszłość Amigi i fascynowały mnie recenzje nowych gier z ACS, jak i sama Amiga i jej losy. Pan Marek Pampuch zdefiniował swoim działaniem Amigę w takim samym stopniu, co Jay Miner. Cieszę się, że ludzie potrafią się dogadać i robić coś wartościowego.
5
[#6] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@Hexmage960, post #5

Koniecznie daj znać który artykuł najbardziej przypadł Ci do gustu.
1
[#7] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12
Świetnie, szykuje się ciekawa lektura na weekend. Dzięki! OK
2
[#8] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12
"Nabyłem" pozostałe numery przy okazji. Będzie co czytać w wolnym czasie.i
3
[#9] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12
Zanabyłem wszystkie numery, trzeba odświeżyć pamięć i poćwiczyć polski
2
[#10] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@Hexmage960, post #5

Rzeczywiście czyta się jak stary dobry MA, tylko papier lepszy. Taki błyszczący i można czytać w zupełnych ciemnościach. szeroki uśmiech
Świetna robota, a programowanie paproci to już mi się czasy Bajtka przypomniały.
2
[#11] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@koczis, post #10

Miło mi to czytać :) Mniej świecący to mógłbym zrobić wersję na Kindle, ale to z 5 osób musiałoby być chętnych.
1
[#12] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@adam_mierzwa, post #11

Można by zrobić też taki szeleszczący i nie wymagający nawet szczątkowej ilości prądu. Tylko w tym przypadku wahadło wciąż się waha.
[#13] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@recedent, post #6

Właśnie nabyłem pismo. Nie ukrywam, że lubię programowanie, więc pewnie odcinek o Hollywood może być dla mnie tym najciekawszym. Opis sprzętu typu A1222 Plus też może być ciekawy. Postaram się dać info - po lekturze.
1
[#14] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12
I had a quick look at the Hollywood code in one of preview images, and noticed that it doesn't use local variable definitions at all. In many other programming/scripting languages variables are declared as local automatically, but in Lua (where Hollywood is based on) you have to declare them explicitly. So, if a coder has a background with some other languages or is otherwise inexperienced, he might forget this important detail.

Here are some examples what Hollywood documentation tells about local variables:

http://www.hollywood-mal.com/docs/html/hollywood/PrgLocals_.html

"You should use local variables whenever and wherever possible. They improve the memory management of your program because the garbage collector knows automatically when it can delete them. Additionally, access to local variables is much faster than to globals because Hollywood does not need to traverse through the whole global enviroment and finally, they increase the readability of your program."

"Important: Local variables have to be declared explicitly. If you do not do this, the variable will be automatically global."

http://www.hollywood-mal.com/docs/html/hollywood/PrgFor_.html

"The advantage of For loops that use a local iterator variable is that they run faster than loops that use a global variable. If you do not need to access the variable of the For statement from outside the loop, you should always use the Local identifier."

So, if the PDF can still be edited, or for any future articles, please correct this oversight in the code to avoid teaching bad habits to anyone :)
3
[#15] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@jPV, post #14

I have good news for you:

no editing needed :)
[#16] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@recedent, post #15

Good then :) BTW. it would be a good practise to do "For Local i = 0 to..." too, because you rarely need the "i" variable outside of the loop, and as instructed it should also be faster. I practically never use global iterator variables and my fingers just type "For Local" automatically without even thinking it :)
1
[#17] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12
Kupiłem i przeczytałem w godzinę.Tylko Hollywood jako narzędzie programowania.Zero o Arosie i Morphosie.
[#18] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@simka113, post #17

Znasz kogoś, kto chętnie napisałby artykuł o AROS-ie do gazety? Jeśli tak to daj znać.
[#19] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@simka113, post #17

Z zasady odpowiadam na pytania, a nie na zarzuty ;) no ale po kolei.
Kupiłem i przeczytałem w godzinę.

Fajnie, że się szybko czyta, znaczy zgrabnie napisane ;) Wróciliśmy do druku 3-szpaltowego jak w pierwszych numerach, nie ma odstępów między akapitami, nie ma "zrzutów ekranu z internetu", nie ma wytłuszczenia pierwszego akapitu, nie ma wypełniaczy typu tycie-reklamy - słowem jest gęściej jak ostatnio. Do Kroniki nie weszło wszystko co chciałem, chyba że mamy dawać obrazki jak znaczek pocztowy. Jest "pod korek". Musielibyśmy zwiększyć objętość. Jest to możliwe, ale wtedy wylatuje wersja papierowa, bo koszt robi się absurdalny.
Tylko Hollywood jako narzędzie programowania.

Zwróć proszę uwagę, że ten numer napisały tylko dwie osoby. To polega na dzieleniu sie hobby. Jeśli nie używam C to nie opisują go itd.
Zero o Arosie i Morphosie.

MorphOS miał artykuł o Efice i recenzję Fallout 2. Co się tyczy AROS-a to będzie w śladowych ilościach. Zmienia się profil pisma, że tak ujmę eufemistycznie "jego miejsce godnie zajmie PiStorm". AROS będzie, ale nie tyle co dawniej.
Numer jest szczególny, bo wychodzi po 3 latach przerwy więc siłą rzeczy pewne rzeczy były do opisania z musu obowiązkowo. 31 stron o sprzęcie czyli połowa numeru. Takie rzeczy jak SAM460LE czy (wreszcie) Tabor to były "na wczoraj". Na pewno wiele osób chciało mieć "usystematyzowane" pojęcie o notebooku PPC czy Talosie. To są jednorazowe tematy. Jest dostępna wstępna ramówka na kolejny numer (spodziewane wydanie na jesieni tego roku) i w większości jest jeszcze nie obsadzona. Jeśli masz konkretne życzenie to napisz o czym byś poczytał.
3
[#20] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12
Rozumiem, że artykuły o A1222 i Talosie powstały tylko na podstawie informacji z Internetu, bez własnych doświadczeń. W związku z tym, pozwolę sobie na napisanie tutaj kilku uwag, jakie mi się nasunęły.

"A1222 Plus":
Obudowa (6) jest przeciętna. (...), że blachy cienkie, (...). Nie mogę tego zweryfikować.

Ta obudowa ma najgrubsze blachy jakie widziałem w obudowie nieserwerowej wyprodukowanej po 2000 roku. Na przykład boczna ściana (jeśli wierzyć moim zdolnościom posługiwania się suwmiarką) ma 1.8mm grubości, obudowa od X5000 ma 1mm.

Nowoczesny procesor, np. taki jak w X5000, ma normalne rejestry: (...) rejestry SIMD: wsparcie dla technologi AltiVec (...)

P5020 i P5040 nie mają AltiVeca. Nie umniejsza to wytłumaczniu różnic między P1022 a "normalnym" procesorem, po prostu przykład słabo dobrany (bo i w X5000 procesor nie jest w pełni "normalny").

"Talos i Blackbird"

W kilku miejscach są wyrażone wątpliwości co do obsługi kart graficznych "w firmware". Uogólniając, za "firmware" w Talosie robi Linux, a z racji otwartości można z nim zrobić co się chce, więc jeśli kartę da się zmusić do działania pod Linuxem to i "firmware" może ją obsłużyć. Wszystko jest tylko kwestią zbudowania kernela z odpowiednimi dla karty modułami. Poza tym, zarówno Talos jak i Blackbird są wyposażone we własne wyjście obrazu (VGA w Talosie, HDMI w Blackbirdzie), więc zawsze pozostaje opcja używania wbudowanego wyjścia do momentu załadowania się systemu operacyjnego i przełączenia na kartę graficzną.
O ile oczywiście nie mogę oceniać problemów Trevora Dickinsona z instalacją systemu nie wiedząc gdzie i z czym dokładnie miał problem, o tyle mogę powiedzieć, że instalacja np. Fedory jest bajecznie prosta. Po uruchomieniu komputera i załadowaniu się bootloadera (Petitboot, który, swoją drogą, też "jest" Linuxem) wtykamy pendrive w USB i mamy automatycznie pojawiającą się opcję w menu. Wybieramy, chwilę czekamy i jest taki sam "klikany" instalator jak na PC.
Przy okazji - z perspektywy "amigowania NG" interesujące może być, że można na Talosie (czy Blackbirdzie) używać qemu ppc z KVM zamiast emulacji.

Jak widać uwagi raczej z kategorii "czepialstwa", więc muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem tak dokładnych opisów pomimo braku sprzętu w rękach autora artykułów. Gratuluję i mam nadzieję, że jeszcze nie jeden taki artykuł będę miał okazję przeczytać.
5
[#21] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@recedent, post #6

Poprosiłem znajomego aby umieścił informacje jako „news” odnośnie nowego numeru magazynu na amigans.net.

Mam nadzieje, że przyda się mała reklama Amiga NG.
4
[#22] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@widelec, post #20

Dziękuję za uznanie i uzupełnienia OK
1
[#23] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@recedent, post #18

Znasz kogoś, kto chętnie napisałby artykuł o AROS-ie do gazety? Jeśli tak to daj znać.Cytuj zaznaczony tekst
Treść:

Jest gość, który regularnie pisze miesięcznie podsumowania o Arosie. Może byłby chętny napisać coś do gazety?
[#24] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@adam_mierzwa, post #19

To ja już grzecznie ustawiony w kolejce po wersję papierzaną.
[#25] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@MaaG^dA, post #24

Ja drugi! (kurde, całe życie drugi )
[#26] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@MaaG^dA, post #24

Musimy prosić o trochę cierpliwości w tej materii. Nasza gazetka jest z natury rzeczy niskonakładowa, a wyceny niektórych drukarni cyfrowych są chore.
[#27] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@markusg, post #21

Ano jest link OK
Przypomniało mi się, że jest trochę "naszych" w Wielkiej Brytanii - od dzisiaj jak ktoś wybierze płatność przelewem "ręcznie" to oprócz mBanku teraz jest Lloyds.
[#28] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@adam_mierzwa, post #27

Podbijam temat. Jesteśmy po wydruku próbnym. Ponieważ jest to nasze pierwsze samodzielne podejście do druku i dystrybucji bez parasola (takiego, jakim był był Adam Zalepa) wiele rzeczy wymaga opisania. Żeby tu nie robić ściany tekstu - jest pod linkiem: Wersje papierowe i usprawnienia w sklepiku
1
[#29] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12
A to miła niespodzianka! Wersja elektroniczna zakupiona, zabieram się za lekturę OK
1
[#30] Re: Czasopismo "Amiga NG" - numer #12

@adam_mierzwa, post #19

ten numer napisały tylko dwie osoby

No właśnie rzuciło mi się to w oczy przeglądając numer. Szacun dla autorów wzrósł jeszcze bardziej.
Jak to mówią "Takich trzech, jak nas dwóch, to nie ma ani jednego". OK
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem