Komentowana treść: AROS 20250313-1
[#1] Re: AROS 20250313-1
Niektórzy chcieliby Amiga OS na x86 a jest przecież Aros i tego nie zauważają. Czemu Aros im nie odpowiada?
2
[#2] Re: AROS 20250313-1

@amikoksu, post #1

Ja przykładowo miałem 3 laptopy.

Na żadnym mi nie działał w pełni system.

Może dlatego.
1
[#3] Re: AROS 20250313-1

@_DiskDoctor_, post #2

Może wyjściem jest kupić komputer pod arosa?
4
[#4] Re: AROS 20250313-1

@amikoksu, post #3

Może jednak wyjściem było kupić komputer pod AmigaOS?

I tak zrobiłem, już mi nie potrzeba „Amigi na x86, no, może, za wyjątkiem konfiguracji: X, Y, Z, A, B…”.
2
[#5] Re: AROS 20250313-1

@amikoksu, post #1

Niektórzy chcieliby Amiga OS na x86 a jest przecież Aros i tego nie zauważają. Czemu Aros im nie odpowiada?

No właśnie od lat zadajemy sobie to pytanie. Tyle ludzi krzyczy, że AmigaOS powinien być darmowy, otwarty i na x86/x64. AROS spełnia wszystkie te warunki i... jest jak jest.
Przyznam się, że ja nie potrafię odpowiedzieć na pytanie dlaczego tak jest.
Dla niektórych mała popularność AROSa jest problemem (dla mnie akurat nie). Często słyszy się, że trudno jest znaleźć sprzęt na którym w pełni można cieszyć się AROSem. No ale jakieś dedykowane, przetestowane modele są znane i mimo wszystko można je dostać i to pewnie za grosze (bo takie pecety jeszcze nie podpadają pod retro). Myślę, że łatwiej je dorwać niż np. komputery MacPPC w dobrym stanie, a jednak MOS-owcy jakoś sobie radzą i te maszyny znajdują. Tylko mam wrażenie, że wiele osób chciałoby uruchomić AROSa przy okazji, na tym pececie, którego używają, czy który gdzieś tam leży w szafie, bez jakiejkolwiek inwestycji. Bo to zwykle są ludzie, którzy chcą spróbować, sprawdzić jak to wygląda, a nie ludzie zafascynowani AROSem, którzy byliby gotowi zainwestować np. 500 zł.

Ja kiedyś zadałem sobie pytanie co bym zrobił gdyby nagle MorphOS został zamknięty, zniknęli wszyscy, którzy go rozwijają, źródła by przepadły. Wtedy pewnie poszukałbym jakiejś (tańszej niż X1000/X5000) maszyny dla AmigaOS4. Gdyby AmigaOS4 zniknął z powierzchni naszej planety to powinienem powiedzieć, że wtedy wskoczyłbym na AROSa, ale... nie. Wtedy zająłbym się Atari XL/XE. I nie potrafię powiedzieć dlaczego. Po prostu wydaje mi się to ciekawsze pomimo tego, że nie mam nic przeciwko AROSowi.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2025 16:25:42 przez MDW
[#6] Re: AROS 20250313-1

@MDW, post #5

Bo to zwykle są ludzie, którzy chcą spróbować, sprawdzić jak to wygląda, a nie ludzie zafascynowani AROSem, którzy byliby gotowi zainwestować np. 500 zł.

I właśnie dla takich użytkowników AROS został dopracowany do działania na maszynach virtualnych: VirtualBox, VMware albo QEMU. Sprawdź jak to wygląda bez wydawania pieniędzy a jeśli Ci się spodobowa, kup dedykowany sprzęt za 200-300 PLN.

Ja kiedyś zadałem sobie pytanie co bym zrobił gdyby nagle MorphOS został zamknięty, zniknęli wszyscy, którzy go rozwijają, źródła by przepadły. Wtedy pewnie poszukałbym jakiejś (tańszej niż X1000/X5000) maszyny dla AmigaOS4. Gdyby AmigaOS4 zniknął z powierzchni naszej planety to powinienem powiedzieć, że wtedy wskoczyłbym na AROSa, ale... nie. Wtedy zająłbym się Atari XL/XE. I nie potrafię powiedzieć dlaczego. Po prostu wydaje mi się to ciekawsze pomimo tego, że nie mam nic przeciwko AROSowi.

Tak - zdajemy sobie sprawę, że w środowisku jest spora bariera pomiędzy "NG PPC" a "NG x86".
2
[#7] Re: AROS 20250313-1

@deadwood, post #6

Wg mnie problem lezy gdzies indziej.
Ludzie ktorzy by chcieli lub chca zainstalowac AROSa gdy to zrobia to zadaja sobie pytanie:
"Okej, zaistalowalem AROSa i co teraz?".
Co im mozna zaproponowac z softu na ten system?

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2025 17:26:38 przez Phibrizzo
1
[#8] Re: AROS 20250313-1

@Phibrizzo, post #7

Jasne. Sprzęt to tylko jeden apekt. W przypadku softu, każdy zapewne ma inne wygania. Jaki konkretnie soft Ciebie zachęca do używaniu AmigaOS 4 i MorphOS (wnioskuję z ikonek pod awatarem).
2
[#9] Re: AROS 20250313-1

@MDW, post #5

No i też pewnie byłoby inaczej, gdyby wyszły sterowniki AROSowe do np. jednego modelu miniacza na C2D.
Komputer malutki i tani.

Maszyna virtualna to dla mnie nie to samo.
1
[#10] Re: AROS 20250313-1

@Phibrizzo, post #7

Ale dokładnie to samo pytanie mogą zadać sobie użytkownicy MorphOS czy AmigaOS4. Baaa, ja to sobie nawet to pytanie zadałem siadając kilka lat temu przez Amigą 1200 z PPC, 060 i BVision. Nie znalazłem odpowiedzi i ją sprzedałem.

Właściwie baza oprogramowania dla AROSa jest dosyć podobna do tego co mamy na MorphOS czy AmigaOS4. Może jest trochę braków, ale za to są jakieś inne programy, których na PPC nie mamy.

Ja nadal nie wiem dlaczego AROS jest tak mało popularny. Pytam sam siebie i nie potrafię odpowiedzieć.
[#11] Re: AROS 20250313-1

@deadwood, post #6

I właśnie dla takich użytkowników AROS został dopracowany do działania na maszynach virtualnych: VirtualBox, VMware albo QEMU.

No i właśnie, tak to powinno wyglądać. To jest kolejny wielki plus AROSa. OK Powoli zaczynamy tonąć w tych plusach, AROS wydaje się nie mieć wad, a i tak nadal nie mogę znaleźć odpowiedzi na podstawowe pytanie.
To wygląda jakbyśmy się uparli przy tych swoich platformach (AmigaOS4, MorphOS) jak takie staruchy, które nie dopuszczają do siebie innych rozwiązań niż te, których używają od wieków ("Kiedyś tak było, więc tak ma być zawsze"). Może to sprawa sentymentu i po ponad 20 latach używania MorphOS/AmigaOS4 traktujemy je już trochę tak jak gracze traktują A500/1MB/DD. A z sentymentem ciężko wygrać.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2025 18:23:38 przez MDW
1
[#12] Re: AROS 20250313-1
Mam zainstalowane wersje 32-bitowe, poklikałem, fajne. Brak czasu na cokolwiek, starość , ale mam zamiar nadrobić, jak będzie wolne, wakacje.
1. Czy Aros64 (tak go nazwę), w odróżnieniu od Arosa32 będzie miał wielordzeniowość tak jak współczesne systemy (Linux, Windows), czy tylko będzie w 64-bitach, ale 1 rdzeń?
2. Jakaś "mapa drogowa" rozwoju systemu 32/64-bity byłaby mile widziana (jakoś nie trafiłem, ale może to moja wina).
3. Uważam, że ludzie (spora część/większość potencjalnych użytkowników) chcieliby kupić laptopa i mieć wszystko (3D, dźwięk, WiFi), a ciężko trafić na coś takiego. Maki były przejmowane gdy były w niezłym stanie. O sprzęt x86 ludzie tak nie dbają, bo nie był tak rzadki (nie czcili go ).

pomysłpomysłpomysł
Czy jest szansa na zrzutkę dla kogoś (ktosia/ktosiów z ArosTeam) na kupno nowego sprzętu, wskazanie co to za sprzęt (kupują ci, co chcą mieć nowy sprzęt) i przeniesienie na niego wersji Arosa32/Arosa64 (ze wszystkim) za odpłatnością (wiem to zajmie trochę czasu, ale sprzęt będzie nowy)? Deweloperzy wskażą co kupić (dobry suport dla systemów Open Source).
1
[#13] Re: AROS 20250313-1

@amikoksu, post #1

Emulacja 68k w locie, znana z Mosa czy OS4. Tego brakuje. Albo przynajmniej porządnego, stabilnego emulatora. Bo Janus-UAE w obecnej wersji używany do "króliczej nory", czasem lubi się zacząć.
3
[#14] Re: AROS 20250313-1
To czekam na update do ArosONE.
2
[#15] Re: AROS 20250313-1

@KM_Ender, post #12

2. Jakaś "mapa drogowa" rozwoju systemu 32/64-bity byłaby mile widziana (jakoś nie trafiłem, ale może to moja wina).

Jeśli jesteś zainteresowany, plan rozwoju jest opisywany w tym wątku: arosworld.org

Jak zobaczysz z postów, mniej więcej raz na kwartał jest on aktualizowany i planowane są kolejne "bieżące" prace w obrębie długoterminowego planu.
3
[#16] Re: AROS 20250313-1

@deadwood, post #8

Jaki konkretnie soft Ciebie zachęca do używaniu AmigaOS 4 i MorphOS (wnioskuję z ikonek pod awatarem).

Ja jestem bardziej klasykowcem. Moze glownie dlatego ze "lubie filmy ktore juz widzialem" czyli WHDLoad.
MOSa uzywam glownie dla przegladarki internetowej, mplayera plus kilka gier w tym 3D, ktore dzialaja szybciej
lub poprostu ich nie ma na klasyku np Q3.
Dodatkowo pod klasykiem programuje swoje bieda_kody w C.
[#17] Re: AROS 20250313-1

@Phibrizzo, post #16

Moze glownie dlatego ze "lubie filmy ktore juz widzialem" czyli WHDLoad.
MOSa uzywam glownie dla przegladarki internetowej, mplayera plus kilka gier

Hmm, a czemu nie używasz WHDLoad spod MOSa? Kwestia przyzwyczajenie do klasyka, czy wsparcie jest gorsze?
[#18] Re: AROS 20250313-1

@deadwood, post #15

Zaglądam.
[#19] Re: AROS 20250313-1

@deadwood, post #17

Mysle ze bardziej przyzwyczajenie. Wplyw moze miec tez wieksza zgodnosc hardwarowa.

A jesli chodzi jeszcze o MOSa, to mam takie niedparte wrazenie ze uzywajac go wydaje mni sie jakbym
dzialal pod klasykiem. Jest bardzo duza transpatentosc programowa.
Mam na mysli glownie programy napisane zgodnie z systemem.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2025 11:58:50 przez Phibrizzo
1
[#20] Re: AROS 20250313-1

@deadwood, post #15

Moim zdaniem, powinna wyjść wersja działająca na the A500 mini, a jeszcze lepiej Maxi (jeśli się z Hyperionem dogadają).
1
[#21] Re: AROS 20250313-1

@Phibrizzo, post #19

Dzięki. Mam pewne pomysły na dodanie transparentoności programowej do AROSa, ale na razie to są dość odległe plany.
5
[#22] Re: AROS 20250313-1

@Commodore128D, post #20

Aros one 68k powinien pójść bez problemu.
Wszak Aros One 68k, bazuje na Aros Vision, A ten jest zamiennikiem Workbencha, który działa na układach specjalizowanych Amigi Klasycznej i jest przeznaczony na procesowi MC68. Jak rusza na WinaUAE to ruszy i na A500Mini A1200NG, AGS czy też na A1200Maxi
Niedawno ukazała się aktualizacja Do v.2.0.
[#23] Re: AROS 20250313-1

@don_rafito, post #22

Dzięki za odpowiedź. To wiem. Chodzi mi o wersję natywną dla procesora ARM. Z całą pewnością będzie szybsza… Kiedyś na forum the A500 mini, ktoś zapowiadał - jeśli mnie pamięć nie myli - wersję specjalną dla tej maszynki.
[#24] Re: AROS 20250313-1

@Commodore128D, post #23

Specjalnie pod A500 Mini tam nie widzę, ale...
snapshot abiv0
1
[#25] Re: AROS 20250313-1
Chciałbym w końcu przetestować AROSa. Czy zakup Fujitsu FUTRO S720 będzie wystarczający, optymalny? Z tego co widzę, to brak wsparcia 2d/3d. Czy dysk na system 1GB wystarczy? Na plus tego FUTRa niskie zużycie energii.
[#26] Re: AROS 20250313-1

@_DiskDoctor_, post #2

To tak jak ja.
[#27] Re: AROS 20250313-1

@deadwood, post #8

Morphos ma wiele elementow opensource. Mysle, ze przeportowanie Vpdf, Ambienta mogloby zachecic do korzystania (szczegolnie przez ArxRuntime).
1
[#28] Re: AROS 20250313-1

@dziobas, post #25

Chciałbym w końcu przetestować AROSa. Czy zakup Fujitsu FUTRO S720 będzie wystarczający, optymalny? Z tego co widzę, to brak wsparcia 2d/3d. Czy dysk na system 1GB wystarczy? Na plus tego FUTRa niskie zużycie energii.

FUTRO S720 Będzie wystarczający, ale nie będzie optymalny. Dysk 1GB wystarczy na goły system, ale nie wystarczy na dystrybucję (na przykład AROS One). Ja osobiście polecam zakup płyty ASUS P8Z68V LX + karty GeForce 8xxx/9xxx lub testy pod maszyną wirtualną (VMware, VirtualBox, QEMU).
[#29] Re: AROS 20250313-1

@michal_zukowski, post #27

Na razie skupiam się na wydaniu natywnej wersji 64-bit. Gdy bazowy system będzie dostępny, przyjdzie czas na oprogramowanie, ale przyznaję, że przeportowanie Ambienta na 64-bit jest zapewne poza zakresem mojego zainteresowania. Gdy jednak ktoś chciał się tego podjąć, chętnie pomogę.
1
[#30] Re: AROS 20250313-1

@amikoksu, post #1

@ amikoksu

W punkt OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem