Komentowana treść: Classic AmigaOS Programming: The Network
[#1] Re: Classic AmigaOS Programming: The Network
Dlaczego link jest do Amazona w uk? A nie polskiego?
[#2] Re: Classic AmigaOS Programming: The Network

@sand, post #1

Masz tu polskiego Amazona:
https://www.amazon.pl/dp/B0F2MKRGL3
1
[#3] Re: Classic AmigaOS Programming: The Network
Czy ta książka (cz. 1) pozwoli komputerowemu lajkowi na codzień programującemu w JS i PHP ogarnąć prosty program pod system, otwierający okienko, zczytujący wartości inputów i reagujący na wciśnięcie guzika, żeby zapisać wynik na dysku?

EDIT: Ok, przejrzałem spis treści i wydaje się, że tak ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2025 09:36:35 przez _arti
1
[#4] Re: Classic AmigaOS Programming: The Network
Zapowiada się fajnie, chyba zamówię.
3
[#5] Re: Classic AmigaOS Programming: The Network
Z tego co czytam komentarze pod "Bare-Metal Amiga Programming: For OCS, ECS and AGA" to jest to książka traktująca o assemblerze.
Są jakieś książki, które pomogą ogarnąć coś na wyższym poziomie?

Zacząłem korzystać z https://github.com/stefanocoppi/amiga_game_prog/wiki ale kurs się w połowie urywa. Do tego ten kompilator pod vscode nie pozwala korzystać z systemowych bibliotek.

Zna ktoś może jakiś setup pozwalający w tak prosty sposób developować pod win/Linux z debugowaniem w emulatorze? Dowolny język byle nie assembler :)

Zastanawia mnie czy np. twórca takiego Trapped in the Tomb robił to wszystko w IDE w środowisku amigowym? Czy jednak development odbywa się w bardziej współczesnych warunkach.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2025 19:03:49 przez KucBuc
[#6] Re: Classic AmigaOS Programming: The Network

@KucBuc, post #5

jesli znasz C to ogarniesz z dostępnych w internecie źródeł. Osobiście używam cross-kompilatora w dockerze. Czasami wspierając się starym amigpwym gcc. Jeśli znasz podstawowy toolchain z Linuxa/BSD to ogarniesz go z łatwością. Zobacz np: tutaj ja zintegrować z typowym wotrkflowem.
[#7] Re: Classic AmigaOS Programming: The Network

@KucBuc, post #5

Z tego co czytam komentarze pod "Bare-Metal Amiga Programming: For OCS, ECS and AGA" to jest to książka traktująca o assemblerze.

Patrząc po kodach źródłowych dołączonych do książki to każdy program jest w dwóch wersjach, w C i assemblerze. Link do źródeł
1
[#8] Re: Classic AmigaOS Programming: The Network

@MarX, post #7

Dzięki za odpowiedzi.

Na Ami pisałem głównie w Amos, na codzień frontend. Dlatego trochę ciężko mi się połapać z tym toolingiem żeby to dobrze skonfigurować i ta wyczuła do visual studio code jest rewelacyjna żeby pisać w C ale ogarnięcie czym zastąpić te systemowe biblioteki mnie na początku odrzuciło. Może muszę zrobić drugie podejście albo lepszy setup ogarnąć.
1
[#9] Re: Classic AmigaOS Programming: The Network
4
[#10] Re: Classic AmigaOS Programming: The Network

@vojo, post #9

Oni chyba takie “niszowe” książki, on demand drukują.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem