Komentowana treść: Aminer - nowa wersja
[#1] Re: Aminer - nowa wersja
gra się przewspaniale, z pozoru niewielka, ajednak od razu okazuje się, że bardzo rozbudowana
3
[#2] Re: Aminer - nowa wersja
Chcialem tylko zaznaczyc ze to 1MB Chip jest bardzo rygorystyczne.
Chcac odpalic na CDTV musialem to zrobic z dyskietki. Gdyz majac nawet 2MB FAST, z HDD nie udalo mi sie.
Choc zostalo okolo 880kB CHIPu.
Pokazal sie smutny pan ktory mnie o tym poinformowal.

Co do samej gry juz troche zalapalem o co wniej chodzi. I udalo mi sie dojsc chyba do 4 planu wydobycia.
Ale i tak skonczylo sie strajkiem bo zszedlem za bardzo na minus.

Jesli chodzi jeszcze o uruchomienie gry. Na A1200 z 060 po odpaleniu z ikony pokazuje sie tylko bialy ekran.
Sprawdzilem DosTracerem czego potrzebuje i okazalo sie ze ladownie konczy sie na poszukiwaniu cdtv.device.
Zdziwilo mnie to troche ale sprawdzilem, gra tego az tak bardzo nie wymaga.
[#3] Re: Aminer - nowa wersja
@mailman
delikatnie Cię sprostuję... Aminer nie jest grą zręcznościową poza jednym z trzech trybów gry jakim są "Zawody" gdzie faktycznie ścigamy się zręcznościowo na wynik samemu lub z przeciwnikiem. W dwóch pozostałych trybach: Piaskownicy oraz 600% normy jest to gra logiczo strategiczna gdzie masz "wszystkie tury świata" aby sobie na spokojnie zaplanować działania które chcesz wykonać. "Piaskownica" przeznaczona jest głównie dla młodszych graczy których nie interesują zawiłości wielowątkowej fabuły i chcą sobie pokopać na wynik.
W ostatnim trybie kampanii "600% normy" mamy 7 różnych zakończeń w zależności od tego jakie decyzje podejmiemy podczas gry oraz jak potoczy się nasza interakcja z niektórymi z bohaterów niezależnych których w grze jest 8. Przygotowaliśmy również dla gracza w sumie 18 różnych osiągnięć które może zdobyć grając we wszystkie 3 tryby.
Mówiąc o twórcach gry należy również wymienić Lucka - który stworzył ponad 20 minut soundtracku do gry.
3
[#4] Re: Aminer - nowa wersja

@Phibrizzo, post #2

Gra sprawdza czy masz co najmniej 900k czipu, także walcz, walcz o 20 kilo! :D

Co do 060 - żaden z nas takiej konfiguracji nie ma, więc pewnie wynika to z tego że nie wyszło nam to w testach. Spróbuję to zreprodukować i uwzględnić w przyszłym patchu. Ale to też pokazuje że nikt nie gra w nasze gry na takich sprzętach, bo powinno było to wyjść w każdym poprzednim tytule. ;)

Co do cdtv.device to nie mam pojęcia czemu to występuje - gra w ogóle o takie coś wprost systemu nie prosi.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2025 20:52:22 przez teh_KaiN
1
[#5] Re: Aminer - nowa wersja

@teh_KaiN, post #4

na 060 uruchomienie bez SS u mnie działało (przy germzach i moich wypocinach) więc uznałem ze to kwestia czegos u mnie w systemie.
[#6] Re: Aminer - nowa wersja

@teh_KaiN, post #4

Co do cdtv.device to nie mam pojęcia czemu to występuje - gra w ogóle o takie coś wprost systemu nie prosi.

Tez mnie to intryguje.

obrazek

W Aminer.exe od offsetu 217097 jest jakies odwolanie do cdtv.device.

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2025 21:27:55 przez Phibrizzo
[#7] Re: Aminer - nowa wersja

@Phibrizzo, post #6

A faktycznie, źle spojrzałem ;)

// prepare disabling/enabling CDTV device as per Alpine9000 code
// from https://eab.abime.net/showthread.php?t=89836
static void cdtvPortAlloc(void) {
	if (!(s_pCdtvIOPort = msgPortCreate(NULL, ADALLOC_MAXPREC))) {
		logWrite("ERR: Couldn't allocate message port for cdtv alloc\n");
		return;
	}

if (!(s_pCdtvIOReq = (struct IOStdReq *)ioRequestCreate(s_pCdtvIOPort, sizeof(struct IOStdReq)))) {
		logWrite("ERR: Couldn't allocate io request for cdtv messages\n");
		msgPortDelete(s_pCdtvIOPort);
		s_pCdtvIOPort = NULL;
		return;
	}

if (OpenDevice((CONST_STRPTR)"cdtv.device", 0, (struct IORequest *) s_pCdtvIOReq, 0)) {
		msgPortDelete(s_pCdtvIOPort);
		s_pCdtvIOPort = NULL;
		ioRequestDestroy((struct IORequest*)s_pCdtvIOReq);
		s_pCdtvIOReq = NULL;
		return;
	}
}

Tak czy inaczej, powinno iść dalej jak nie znajdzie, więc to pewnie utyka na czymś chwilę później.
Widzę jedną podejrzanie złą rzecz, bo jakimś cudem dzieje się to dwa razy w kodzie, będę to badał. Prześledzę też usuwanie IO Requesta w razie braku cdtv.device, bo teraz nie jestem pewien czy w kodzie występuje, a dzisiaj nie mam mózgu na nic.

Zaraz za pierwszym wywołaniem jest zakładanie input handlera z identyfikatorem "ACE Input handler" i chwilę wczesniej msgPort o nazwie "input handler register" - masz po nich jakiś ślad?

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2025 21:47:57 przez teh_KaiN
3
[#8] Re: Aminer - nowa wersja

@softiron, post #3

to tak jak ja w Settlers, wolałem sobie po prostu pobudować miasto :)
[#9] Re: Aminer - nowa wersja
Brawo Panowie OK
1
[#10] Re: Aminer - nowa wersja

@teh_KaiN, post #7

Zaraz za pierwszym wywołaniem jest zakładanie input handlera z identyfikatorem "ACE Input handler" i chwilę wczesniej msgPort o nazwie "input handler register" - masz po nich jakiś ślad?

Nie, nic takiego nie widze.
[#11] Re: Aminer - nowa wersja
Mnie ta gra trochę przypomina inną Polską perełkę z czasów Amigi - Lost in Mine
1
[#12] Re: Aminer - nowa wersja

@slawekwozniak, post #11

Mnie ta gra trochę przypomina inną Polską perełkę z czasów Amigi - Lost in Mine

Miałem to samo skojarzenie! I to było bardzo dobre skojarzenie, bo "Lost in Mine" z niewyjaśnionych przyczyn przeszło przez środowisko trochę niezauważone. Na pewno gra zasługiwała na znacznie większe zainteresowanie niż dostała.
1
[#13] Re: Aminer - nowa wersja
Udalo mi sie zakupic w grze teleport. Pojawila mi sie platforma jednak nie moge go uzyc.
Co jeszcże musi byc spelnione abym mogl z niego kozystac?
[#14] Re: Aminer - nowa wersja
Kawal dobrej roboty. Dlugo czekalismy ale w koncu jest! Jakies szanse na wydanie pudelkowe, chociazby w ograniczonym nakladzie?
[#15] Re: Aminer - nowa wersja

@Axi0maT, post #14

Może lista chętnych :)
[#16] Re: Aminer - nowa wersja

@Axi0maT, post #14

Normalnie bym powiedział, że wydanie cyfrowe ewentualnie ufunduje wydanie pudełkowe, ale poczyniliśmy pewne rozmowy na RAMie i być może nie będziemy musieli podejmować tego ryzyka na własną rękę.

Nadzieja jest, a jest ona tym większa im większym zainteresowaniem cieszyć się będzie gra. Także grać, opiniować, dawać nam znaki że są na to chętni!

@Phibrizzo - w opisie platformy jest jak byk że na pierwszym poziomie usprawnienia pozwala wysyłać urobek na powierzchnię oraz na odbiór maszyny z przenośnego teleportera (masz go? ;)). A w drugim że pozwala na teleportację między platformami w sąsiednich bazach.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2025 14:06:25 przez teh_KaiN
1
[#17] Re: Aminer - nowa wersja

@teh_KaiN, post #16

Widac , cos zle zrozumialem.

BTW. doszedlem do nazistowskiej podziemnej bazy.
2
[#18] Re: Aminer - nowa wersja

@Phibrizzo, post #17

doszedlem do nazistowskiej podziemnej bazy

Hehehe. szeroki uśmiech Faktycznie ta gra kryje w sobie znacznie więcej niż mogłoby się to wydawać po obejrzeniu krótkiego filmu na YouTube.
[#19] Re: Aminer - nowa wersja

@MDW, post #18

I jest tam ryży znaczy Rudy. To ma sens.
2
[#20] Re: Aminer - nowa wersja

@amikoksu, post #19

I jest tam ryży znaczy Rudy. To ma sens.

No taaaak, Rudego zauważyłem i złożyłem mu należny hołd. Jeżeli jest tam Rudy 102 to armia spod znaku połamanego krzyża nie ma szans.
[#21] Re: Aminer - nowa wersja
Na chwile obecna osiagnalem 1308 dni w grze. Ale moje dni sa juz policzone.
Zlota i srebra juz nie ma a dalej sa potrzebne do planu. Zostaly tylko drogie kamienie.
Dotalem do samego dna gdzie znalazlem "cos".
Ale za to nie moge znalezc ostatniego elementu portalu. Przeszukalem wszystko i nic. Chyba ze go slabo widac.
Ostatniej walizki z narzedziami narazie tez choc ona powinna byc najlepiej widoczna.

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2025 11:39:39 przez Phibrizzo
[#22] Re: Aminer - nowa wersja

@Phibrizzo, post #21

Będziemy Ci słać świąteczne kartki na Kamczatkę...
1
[#23] Re: Aminer - nowa wersja

@recedent, post #22

Ha, a jednak nie :) Znalazlem ostatni element i zostalem przeniesiony jako bohater do stolicy :)
1
[#24] Re: Aminer - nowa wersja

@Phibrizzo, post #21

W grze jest pewnien blad.
Pokazuje mi ze zebralem tylko jedna skrzynie, gdy tak naprewde zebralem wszystkie.

Pytanie: czy zlicznie skrzyn jest nieaktywne dopóki nie pogadam o tym z Putinienka?

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2025 12:52:18 przez Phibrizzo
[#25] Re: Aminer - nowa wersja

@Phibrizzo, post #24

Pytanie juz nie aktualne, doczytalem sie dlaczego mialem tak malo skrzyn.
Przeszedlem gre od poczatku i udalo mi sie uciec na zachod kapsula czasu szeroki uśmiech
[#26] Re: Aminer - nowa wersja

@Phibrizzo, post #25

W dobrym momecie sobie stan gry zapisalem
Fajna sprawa z tym holdem dla pewnej osoby. Ale z ta mini-gra to grubo pojechaliscie szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2025 18:29:50 przez Phibrizzo
[#27] Re: Aminer - nowa wersja

@Phibrizzo, post #26

Cieszę się, że się podobało, ale nie mam pojęcia o jakiej mini-grze mówisz, nic takiego tam przecież nie ma... ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem