Komentowana treść: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa
[#1] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa
Nazwa kojarzy i się z kartą Gravis Utra Sound czy jak to brzmiało z czasow PC. Czy to oznacza, że to amigowa wersja pecetowej karty z lat 90.?
[#2] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa
a to nie lepiej/taniej kupić mediatora i sb live?

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2025 21:06:25 przez michal_zukowski
[#3] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa

@michal_zukowski, post #2

Moje doswiadczenia z karta SB Live! i Mediatorem sa takie ze nie dziala.
Jedynie mikser, ale i tak ja trzeba zmusic zeby jednak z tym mikserem zagadala.

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2025 22:06:53 przez Phibrizzo
1
[#4] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa
Za chwilę przycisk do papieru w czerwono-białej kraciastej piłeczki będzie w cenie 100 euro. 400 za to coś to jest jakiś żart.
6
[#5] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa
Szkoda, że nie jest mniejsza, tak byłaby szansa, żeby ją wykorzystać z firebirdem, a takto zostaje amiblaster.
1
[#6] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa

Nie, sb live “dziala” jedynie na ahi 6.7 i nie ma sprzętowego offload dla mp3/flaków i innych formatów. Do tego ten GUS będzie miał driver do camd (posiada 32 kanały wavetable) i ma wyjście cyfrowe. Szkoda, że już nie mam miejsca, żeby to wsadzić.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2025 01:39:54 przez sand
2
[#7] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa
Mi to brakuje jakiegoś chipa do syntezy, yamahy na przykład lub midi, żeby można podpiąć pod emulatory.
[#8] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa
Digi Booster wykorzysta te parametry?
[#9] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa

@marianoamigo, post #7

(wkrótce CAMD)

więc będzie obsługa MIDI ok, racja
Cena mogła by być ciut "lżejsza" i karta lekko mniejsza (niepełnowymiarowa), ale projekt ciekawy OK
O dodatkową obsługę Zorro3 też by się nikt nie obraził

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2025 10:45:00 przez BULI
4
[#10] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa

@koczis, post #4

Niedługo ma być projekt darmowy z tego co czytałem samemu można będzie go poskładać
1
[#11] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa

@Dorian3d, post #10

uuu to super, może będzie można przerobić to do rozmiarów Amiblastera. Ktoś chętny? :)
1
[#12] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa
Bardzo ciekawa konstrukcja i osobiście bardzo mi się podoba wielkość karty (typowo amigowa dla kart na Zorro). Rozumiem jednak, że osoby mające mostek PCI wolą mniejsze karty. Nie widziałem wcześniej karty dla Amigi ze złączem optycznym, sugeruje to kartę z wyższej półki. Sprzętowy dekoder dla FLAC dla mnie bardzo użyteczny, do tego wewnętrzna pamięć na próbki MIDI. Jedynie cena odstrasza, ale lepsze nowe urządzenie w wyższej cenie niż jego brak. Osobiście poczekam na upublicznienie projektu, co będzie się równało z bardziej przystępną ceną.
3
[#13] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa

@nowy80, post #12

Były dla Amigi karty z wyjściem optycznym np Maestro
2
[#14] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa

@BULI, post #13

Były dla Amigi karty z wyjściem optycznym np Maestro

Dzięki za informację oraz link. Nigdy nie miałem okazji widzieć takiej karty w akcji.
2
[#15] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa

Lepszym rozwiązaniem i znaczniw tańszym wg mnie jest Prelude Replica. Wersja mini zadowoli użytkowników mediatora/firebird’a OK
1
[#16] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa

@Bartek2075, post #15

Ma dekoder OGG i FLAC wraz z buforem strumienia DMA?

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2025 06:42:02 przez amikoksu
[#17] Re: AmiGUS - nowa karta dźwiękowa

@KM_Ender, post #1

Nazwa kojarzy i się z kartą Gravis Utra Sound czy jak to brzmiało z czasow PC. Czy to oznacza, że to amigowa wersja pecetowej karty z lat 90.?

raczej kolejny charakterystyczny dla środowiska element z kategorii port Dooma - "PC sux, ale będziemy go naśladować".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem