Komentowana treść: AmiBrowser dla A600 GS i A1200 NG
[#1] Re: AmiBrowser dla A600 GS i A1200 NG
No i to ma szansę działać szybko. W tej chwili oddelegowywanie takich, z natury wielowątkowych zadań, do jakiegoś „obcego ciała” to chyba jedyny skuteczny sposób. Niezbyt ładny, mało romantyczny, mający swoje ograniczenia i wady, ale ogarniający większość przypadków w sposób używalny.

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2025 19:48:32 przez MDW
8
[#2] Re: AmiBrowser dla A600 GS i A1200 NG

@MDW, post #1

W sedno OK
2
[#3] Re: AmiBrowser dla A600 GS i A1200 NG

@MDW, post #1

Ciekawe czy wypuszczą to cudo na pistorma?
1
[#4] Re: AmiBrowser dla A600 GS i A1200 NG

@fazior, post #3

Raczej nie wypuszczą. Pracuję nad podobnym rozwiązaniem z RPi Zero 2W (idzie to powoli, bo programowanie systemowe AmigaOS jest dla mnie nowe). W A600GS emulacją zajmuje sie Amiberry. W tle na Linuksie możesz mieć headless Chrome i przetransferować obraz 'z użyciem natywnych bibliotek ARM'. Byli pierwsi, więc chwała im za to. OK
7
[#5] Re: AmiBrowser dla A600 GS i A1200 NG

@MDW, post #1

Dokładnie tak.
2
[#6] Re: AmiBrowser dla A600 GS i A1200 NG

@aramir86, post #4

Czyli amiga służy za pomost pomiędzy linuksem a monitorem wyświetlając obrazki?

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2025 14:27:00 przez KucBuc
1
[#7] Re: AmiBrowser dla A600 GS i A1200 NG
Czyli emulacja pod WinUAE to wymiotuje
Ale jak sobie kupię jakieś cudo na ARM co udaje Amigę i nigdy nawet na półce nie stało obok prawdziwej A500 lub A1200 to jest OK
[#8] Re: AmiBrowser dla A600 GS i A1200 NG

@Ponki1986, post #7

Emulacja pod WinUAE to chyba inna bajka. Taka emulowana Amiga nadal jest jednordzeniowa. Choćby nie wiem jak szybka emulacja to rzeczy wielowątkowe będą się nadal ostro blokowały i będzie wolno. Gdyby takie UAE pozwalało na wyskoczenie poza emulację żeby coś wykonać na tym wielordzeniowym procesorze i tylko pobrać wynik, to by było coś podobnego. Ćwierć wieku temu zdaje się, że Amithlon na to pozwalał.
Z dzisiejszej perspektywy patrząc na Amithlona wydaje mi się, że to był całkiem niezły sposób na płynne przejście w nowocześniejszy świat. A przyznam się, że wtedy zupełnie mnie to rozwiązanie nie porwało i trochę je zignorowałem.
4
[#9] Re: AmiBrowser dla A600 GS i A1200 NG

@KucBuc, post #6

I tak i nie. Ja chałupniczo tworzę sobie takie rozwiązanie dla klasyka. Sprzętowy 'web rendering proxy', bo nie doczekam się IBrowse ze wsparciem najnowszych standardów.
[#10] Re: AmiBrowser dla A600 GS i A1200 NG

@aramir86, post #9

Czyli robisz coś podobnego jak AmiFox?
https://blog.alb42.de/programs/amifox/

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2025 08:50:50 przez Rafael/ARMO
1
[#11] Re: AmiBrowser dla A600 GS i A1200 NG

@Rafael/ARMO, post #10

Tak, za wyjątkiem tego, że AmiFox to WRP na serwerze (głównie) poza twoją kontrolą, a ja staram się umieścić sprzętowe rozwiązanie trochę bliżej obudowy Amigi. Zacząłem od lekkiej usługi podobnej do AmiFox, ale zrobiłem sobie 1.5-roczną przerwę jak tylko AmiFox ujrzał światło dzienne. Rolę AmiFox pełnił IBrowse, ale ten miał pewne ograniczenia, których nie mogłem przeskoczyć więc go porzuciłem. Z założenia miało to działać trochę bardziej efektywnie, bo strona nie była przesyłana jako jeden obraz. Zamiast tego odświeżane były tylko porcje ekranu, które faktycznie uległy zmianie. AmiFox to fajny program, więc nie było sensu niepotrzebnie konkurować. Poza tym, jak tu konkurować z aplikacją napisaną w FreePascalu przez alb42, kiedy ja dopiero zabierałem się za AmigaE od zera?

Przez wiele lat nosiłem w kieszeni BlackBerry Q20 Classic, w którym emulacja Androida, a co za tym idzie - dostęp do nowszych wersji przeglądarek internetowych, była zbyt ślamazarna. Natywna przeglądarka wykrzaczała się notorycznie przy przeglądaniu sieci, aktualizacje się skończyły, a ja byłem i może nadal jestem uparty i niechętnie akceptuję zmiany (po co wyrzucać/zmieniać, kiedy to jeszcze działa?). Tak powstał pomysł na lekką usługę w sieci w stylu "korzystam gdy potrzebuję". Na starej jeżynie demo WebGL Aquarium śmigało z prędkością 2-3 klatek na sekundę (HTML4, XHR i trochę łopatologicznego JS). W sam raz do oglądania mniej interaktywnych stron, bankowości itp. Każdy ma jakieś hobby. Telefon od roku leży w szufladzie, ale na Amidze coś tam sobie dłubię od czasu do czasu. szeroki uśmiech
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem