[#11]
Re: AmiBrowser dla A600 GS i A1200 NG
@Rafael/ARMO,
post #10
Tak, za wyjątkiem tego, że AmiFox to WRP na serwerze (głównie) poza twoją kontrolą, a ja staram się umieścić sprzętowe rozwiązanie trochę bliżej obudowy Amigi. Zacząłem od lekkiej usługi podobnej do AmiFox, ale zrobiłem sobie 1.5-roczną przerwę jak tylko AmiFox ujrzał światło dzienne. Rolę AmiFox pełnił IBrowse, ale ten miał pewne ograniczenia, których nie mogłem przeskoczyć więc go porzuciłem. Z założenia miało to działać trochę bardziej efektywnie, bo strona nie była przesyłana jako jeden obraz. Zamiast tego odświeżane były tylko porcje ekranu, które faktycznie uległy zmianie. AmiFox to fajny program, więc nie było sensu niepotrzebnie konkurować. Poza tym, jak tu konkurować z aplikacją napisaną w FreePascalu przez alb42, kiedy ja dopiero zabierałem się za AmigaE od zera?
Przez wiele lat nosiłem w kieszeni BlackBerry Q20 Classic, w którym emulacja Androida, a co za tym idzie - dostęp do nowszych wersji przeglądarek internetowych, była zbyt ślamazarna. Natywna przeglądarka wykrzaczała się notorycznie przy przeglądaniu sieci, aktualizacje się skończyły, a ja byłem i może nadal jestem uparty i niechętnie akceptuję zmiany (po co wyrzucać/zmieniać, kiedy to jeszcze działa?). Tak powstał pomysł na lekką usługę w sieci w stylu "korzystam gdy potrzebuję". Na starej jeżynie demo WebGL Aquarium śmigało z prędkością 2-3 klatek na sekundę (HTML4, XHR i trochę łopatologicznego JS). W sam raz do oglądania mniej interaktywnych stron, bankowości itp. Każdy ma jakieś hobby. Telefon od roku leży w szufladzie, ale na Amidze coś tam sobie dłubię od czasu do czasu.