Komentowana treść: 25. urodziny PPA!
[#31] Re: 25. urodziny PPA!
Wspaniały portal i wyśmienite grono użytkowników.
Wszystkim twórcom i autorom tekstów bardzo dziękuję. Dla mnie okryliście się wieczną chwałą.
Liczę na kolejne dekady funkcjonowania! OK
3
[#32] Re: 25. urodziny PPA!
1100100 looot :)
2
[#33] Re: 25. urodziny PPA!
heh, kto by to 25 lat temu przewidział :D
2
[#34] Re: 25. urodziny PPA!
Tak sie składa ze jestem na portalu od poczatku ..zaczęło sie od listy top 10 gier pisało sie z amigi przez modem do Sie LEO ;) a czasem listownie wysyłało sie dyskietki.udzielałem sie jeszcze na konkurencyjnym http://amiga.com.pl/

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2025 22:33:06 przez HOŁDYS
3
[#35] Re: 25. urodziny PPA!
Pamiętam PPA z telegazety szeroki uśmiech
[#36] Re: 25. urodziny PPA!

@HOŁDYS, post #34

pisało sie z amigi

A teraz już nie z Amigi? Dzisiaj znacznie łatwiej podłączyć Amigę do sieci. Coś się stało, że ją w ostatnich 20 latach odłączyłeś?
1
[#37] Re: 25. urodziny PPA!
Sto lat PPA
[#38] Re: 25. urodziny PPA!

@Hexmage960, post #30

25 lat oznacza mimo wszystko pewien spory sukces.

Mimo zawirowań (czy raczej posuch) na Ami-"rynku".
Mimo trolli.
Mimo innych podobnych stron.
Mimo strony finansowej prowadzenia portalu.
Mimo ew. mankamentów technicznych (takich czy innych).
Mimo upływu czasu (osoby zapisane 25 lat temu, niektóre... nadal z nami są!)

Ja powiem tyle. 25 lat to z pewnością moment by coś uczcić, zaproponować.

Ja proponuję zawiązanie TPPPA. Czyli: "Towarzystwo Przyjaciół PPA". Stowarzyszenie normalne, z małymi składkami.

Ludzie teraz biorą kasę za cokolwiek. Jest gra na Ami (1 MB RAM) że trzeba płacić abonament by mieć do niej dostęp. Uważam że warto wprowadzić stawkę PREMIUM na PPA. To nie musi być wiele.

Wystarczy że to kwota co uzupełni luki kosztowe PT Redakcji, by PPA w ogóle mogło być kontynuowane. A nadwyżka...

...

...może kiedyś będzie zlot PPA?? Taki mega. Borsuk robi, Atarowcy robią (SV/LP) a czemu PPA nie ma organizować?

Jak w Rzeszowie, to ja chętnie pomogę. TAK, to jest propozycja

Moje uszanowanie - szczególnie dla SirLEO -- prowodyra naszych Ami-tematów, w Kraju nad Wisłą!!

OKOK
3
[#39] Re: 25. urodziny PPA!

@_DiskDoctor_, post #38

może kiedyś będzie zlot PPA??

To jest bardzo dobry pomysł. OK Przecież to jest naprawdę spora (jak na nasze warunki) społeczność z długą historią, niepowtarzalnym klimatem, rozpoznawalnymi postaciami. Baaardzo chętnie obejrzałbym długą, szczegółową relację z takiej imprezy! 😀 Od biedy można byłoby się podwiesić pod jakąś większą imprezę. Tak jak dawniej było np. AmigaShow odbywające się w ramach Lameriady… eee… to znaczy Gambleriady. Wtedy chyba odpada sporo elementów organizacyjnych, które na pewno są sporym wyzwaniem.
Jestem za, czyli „weźmy się i zorganizujcie”.
7
[#40] Re: 25. urodziny PPA!
Niech żyje! torcik
1
[#41] Re: 25. urodziny PPA!
Bez przesady z tym raczkowaniem internetu w 2000 roku. Polski internet już wtedy całkiem nieźle funkcjonował.
[#42] Re: 25. urodziny PPA!

@QkiZ, post #41

To fakt. Ja raczej późno wszedłem w erę Internetu, a w 2001 miałem już stale łącze i Amiga była online całą dobę (wymagało to osobnej linii telefonicznej żeby nie blokować domowego internetu).
[#43] Re: 25. urodziny PPA!

@MDW, post #42

Ja mieszkam w Warszawie i internet kablowy pojawił się w moim bloku w 2003 roku (budynek nie nowy i nie w nowej dzielnicy).

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2025 14:25:05 przez mailman
1
[#44] Re: 25. urodziny PPA!

@mailman, post #43

Ja się bardzo wzbraniałem przed używaniem modemu i tzw. liczeniem impulsów. Od zawsze uważałem, że internet ma sens tylko wtedy gdy mogę go włączyć i nie stresować się, że licznik bije i każda minuta (nawet bezczynności) mnie kosztuje. Niestety dostanie SDI na moim terenie wtedy nie wchodziło w grę. Ale do Legnicy akurat wkroczył Dialog (dzisiaj część Netii), rozkopali całą Legnicę i obiecali, że gdy skończą to nie będzie problemów z dostaniem telefonu i z ciekawą ofertą internetu przez modem, ale takiego, który jest za stałą miesięczną opłatą, niezależnie od tego ile się korzysta. Tylko trzeba było zamówić dodatkową linię telefoniczną jeżeli ktoś nie chciał blokować telefonu w domu. Zamówiłem usługę w dniu w którym weszła o godz. 8:05 (biuro otwierali o 8:00). Działało to u mnie bardzo długo.
Była jedna zabawna cecha tego internetu. Po 10 godzinach Dialog rozłączał użytkownika. Ale od początku miałem ustawione w MiamiDx żeby po rozłączeniu próbował nawiązać połączenie ponownie, więc często tego nawet nie zauważałem. Chociaż gdy coś większego ściągałem to warto było zerknąć na licznik w połączenia czy nie jest blisko 10 godzin. Jeżeli było blisko to warto było się rozłączyć i połączyć ponownie, żeby mieć przed sobą całe 10 godzin. Zwykle wtedy Dialog łączył z innym IP co miało swoje wady i zalety. Jedną z zalet była możliwość ponownego głosowania w ankietach, co nawet kiedyś wykorzystywaliśmy walcząc o ranking amigowej strony (ale nie mogę sobie przypomnieć czy chodziło o amiga.com.pl czy ppa.pl). Może ktoś pamięta ten konkurs o nazwie chyba "Rekiny internetu"? Konkurencja też nieźle oszukiwała i walka przy pomocy dynamicznego IP była na porządku dziennym.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem