Komentowana treść: "Sołtys" w sprzedaży
[#1] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Obiecywałem, że nabędę ten tytuł jak tylko będzie dostępny. Zakupiona wersja fizyczna z dyskietkami. Już nie mogę się doczekać, widziałem go jedynie za starych czasów na PC. Ograłem wcześniej również amigowe demo. Dobry swojski choć przaśny klimat. Mam słabość do point n click-ów na Przyjaciółkę. Oby więcej takich inicjatyw. Chętnie bym kupić inne wznowione polskie point n'click zaczynając od Kaika i Kokosza. Cieszę się, że w Retronics zdarzają się takie perełki. Życzę Retronics większej ilości tytułów na poziomie tego wydawnictwa na Przyjaciółkę. Pozdrawiam serdecznie.
8
[#2] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@nowy80, post #1

Jutro zamawiam Wydajcie Franko !
4
[#3] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Napisany pod Amigę od nowa! I to jest portOK
6
[#4] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Czy gra działa również na kartach graficznych?
3
[#5] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@Pinto, post #4

Jak masz kartę graficzną to odpal oryginał pod ScummVM.
3
[#6] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Gratulacje za kolejny zakończony projekt. To bardzo cieszy. Jak Avalon to może jeszcze fajna gierka do przeportowania - "Kosmos"?
6
[#7] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Dziękuję za dodanie news'a oraz za gratki Szkoda że tak późno, bo gra miała cieszyć już wiosną w maju (początek czerwca), ale wydanie szło powoli - jak zwykle.

@Dorian3d: jak zawsze, mam tremę, gdy wybitny i zarazem wybredny Amigowiec zamawia moją moją grę

@Banter: tak było mi łatwiej poza tym oryginał z PC był zabugowany

@Pinto: gra wykorzystuje tylko chipset AGA i działa na niesystemowej copperliście, więc tu i tak by użycie RTG nie wchodziło w grę.

@pong777: nie chcę już bazować na czyjejś pracy i podoba mi się bardziej tworzenie własnych gier, poza tym później jest problem z prawami autorskimi.

PS. Te małe blaszki jako pomniejszone tabliczki sołtysów wywieszane na budynkach to był mój pomysł
11
[#8] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@tukinem, post #7

Ej, ale czemu w wersji pudelkowej nie ma dyskietek ? Ja chce dyskietki !
[#9] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@Mokry, post #8

przecież są dwie opcje "pudełkowe"

ps. a swoją drogą to czy dyskietki mają zaprojektowane naklejki pod "Sołtysa"
[#10] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@Mokry, post #8

Przeczytaj treść wiadomości którą komentujesz.
1
[#11] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@kobajaszi, post #9

Faktycznie, moje niepotrzebnie. Dzięki za zwrócenie mi uwagi .
[#12] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Mam jedną niewielką sugestię w przypadku wydawania gier w wersji bez fizycznych dyskietek. Robiąc jakiś czas temu zakup Roguecraft podobnej wersji, w zestawie była już profesjonalnie przygotowana naklejka na dyskietkę. Mogłem sam przygotować z adf klasyczny nośnik dla tego tytułu. Zdaję sobie sprawę, że dyskietki są dość drogą opcją. Przygotowanie samych naklejek na dyskietki niekoniecznie. W przypadku wydania wersji bez dyskietek, taka opcja byłaby naprawdę udogodnieniem dla osób które lubią klasyczne rzężenie stacji. To tylko moje luźne spostrzeżenie. Oczywiście w przypadku tego tytułu nabyłem wersję z dyskietkami szeroki uśmiech Pozdrawiam
5
[#13] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@tukinem, post #7

To może teraz port gry przygodowej Sfinx :)
Też od LK Avalon, to by nie było problemu z licencjami :P

P.S. Oczywiście Sołtysa już mam :) Kupiłem sobie na NRG ;)

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2025 14:37:45 przez miki1406
1
[#14] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@miki1406, post #13

Nie bawię się już w porty, a tymbardziej nic do Retronics nie trafi już ode mnie. Odkąd naciskałem, aby preorder zamienił się w zwykłą sprzedaż, tak słowem na swoich mediach społecznościowych nie pisnęli o grze. W angielskiej wersji strony internetowej sklepu dalej jest preorder. Takie mają podejście do graczy. Żenada.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2025 14:59:09 przez tukinem
2
[#15] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@tukinem, post #14

Ja zamówiłem w niedzielę wersję elektroniczną (bez zakładania konta) i nie wiem jak ją pobrać. Napisałem do nich dzisiaj i czekam na jakieś wytyczne.
[#16] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@mailman, post #15

Nie Ty jeden masz problem z kontaktem ze sklepem. Raz pomagałem jednemu Youtuberowi z Electromanem, bo miał problem z odczytem dyskietek. Innym razem kolekcjonerowi gier z Niemiec, który chciał poprawkę do Electromana. Obaj mieli problem z otrzymaniem odpowiedzi ze sklepu. Dopiero gdy ja się upomniałem, to zareagowali. Już mi jest głupio z jednej strony upominać się do wydawcy, z innej strony głupio mi przed kupującymi.
3
[#17] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@tukinem, post #16

Zamówiłem wersje premium , nie wiem jak to zrobisz jutro rano mam być w paczkomat :)
1
[#18] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@Dorian3d, post #17

Nie będzie Na stronie jest info:

"Z uwagi na wyjątkowo dużą ilość zamówień czas wysyłki jest obecnie wydłużony"

I to raczej nie chodzi o ilość zamówień Sołtysa zapewne, bo nie pochwalili się nigdzie, że gra trafiła na ich "półki sklepowe".
[#19] Re: "Sołtys" w sprzedaży

@tukinem, post #18

Szkoda że nie ma wersji bot na cd32 , Sołtysa .

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2025 19:21:47 przez Dorian3d
[#20] Re: "Sołtys" w sprzedaży
Odpaliłem demo i przeniosłem się w czasie do 97 roku, kiedy LK Avalon wydawał jeszcze gry na Amigę . Port jest zajefajny. Przyznam, że nigdy wcześniej Sołtysa na oczy nie widziałem (tzn. tego pecetowego), więc bardzo pozytywnie zaskoczył mnie humor w dialogach oraz muzyka Barteska. Ta gra powinna być wydana na Amigę jeszcze w poprzednim stuleciu! Zapewne kupię pełną wersję, chociaż gracz ze mnie żaden . Świetna robota Paweł!
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem