Komentowana treść: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS
[#1] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS
Świetna wiadomość. Coraz więcej nowego softu na WarpOs się pojawia, trzeba się cieszyć, chociaż szkoda, że dopiero po tylu latach :). Popularność kart PPC na PCI zrobiła swoje.
3
[#2] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@jargo, post #1

Trzeba dzisiaj wypróbować, ciekawe jak działa neo geo.
1
[#3] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@sand, post #2

Działa SUPER- właśnie ogrywam Neo-Geo CD w 60FPS OKok, racja
4
[#4] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@sand, post #2

Mnie wczoraj podkusiło i rozmontowałem moją A4000, żeby stestować a4091, ale może znajdę czas, żeby dzisiaj ją poskładać. Najbardziej interesuje mnie Mame.
1
[#5] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@jargo, post #4

Jeśli chodzi o Mame - wersja RetroArch na WarpOS ma Mame 2003, Mame 2003plus i Mame 2009 (czyli Mame 0.78, Mame 0.78+CherryPicks późniejszych wersji i Mame 0.135u4).
3
[#6] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@jargo, post #1

@Jargo: Swoją drogą, to, że robię wiele portów WarpOS, nie ma nic wspólnego z popularnością tych kart. Powód jest taki: a) znam osobiście kilka osób, które używają WarpOS i chcę im zrobić przysługę; b) chcę sprawdzić, czy użytkownicy WarpOS będą skłonni przekazać/kupić oprogramowanie dla WarpOS (podpowiedź, podpowiedź ^^).
@Sand: NeoGeo powinno działać bez zarzutu. Geolith i NeoGeoCD są jednak dostępne tylko w ramach zawartości premium (przynajmniej 10 EUR darowizny), FinalBurnNeo jest natomiast w (dodatkowym) darmowym pakiecie. Geolith działa nieco wolniej niż pozostałe dwa rdzenie NeoGeo.
7
[#7] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@jargo, post #4

Proszę bardzo, tu jest MAME 2003 (RetroArch MagicSN) na mojej A4000 w akcji szeroki uśmiech
2
[#8] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@BULI, post #7

U Ciebie to bardzo fajnie wygląda, ja wczoraj zainstalowałem i u mnie jest jakaś kaszana, jest problem z kolorami.

Kombinowałem z ustawieniami, ale nie udało mi się nic z tym zrobić. Macie jakiś pomysł?
[#9] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@jargo, post #8

Mnie to wygląda na niepoprawny tryb wyświetlania, np 32bity zamiast 16bit, lub 16bitPC.
Możesz użyć programu typu NewMode do promocji ekranów (nie trzeba instalować wystarczy uruchomić wcześniej i program wyłapie Ci jaki otwierasz ekran i będziesz mógł go zmienić na inny dostępny)ok, racja
Jaką masz kartę graficzną?
[#10] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@BULI, post #9

Mam Firebirda i Voodoo 3. Jak otworzę w okienku to jest to samo, a WB mam w rozdzielczości 16 bit.
[#11] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@jargo, post #10

Którą wersję Picasso96 masz? Starą z Aminetu, czy nową o Jensa?
[#12] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@BULI, post #11

Od Jensa, chyba 3.4.1 jak dobrze pamiętam.
[#13] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@jargo, post #12

Ja działam na wersji z Aminetu bo jest szybsza pod aplikacjami korzystającymi z sprzętowego wsparcia 3d (Warp3D), ale sprawdziłem również na nowszej, płatnej wersji od Jensa i na Voodoo3 mam dokładnie taki sam efekt jak Ty.
Na Radeonie kolory są OK.
Także to jest wina "nowego" Picasso
[#14] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@jargo, post #12

Kilka osób zgłosiło mi (różne) problemy z wersjami P96 nie-Aminetowymi w moich różnych projektach.
[#15] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS
Pojawiła się poprawiona wersja RetroArchWOS na Aminecie OK
1
[#16] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@BULI, post #15

Na 68k też jest wersja: https://aminet.net/package/misc/emu/RetroArch68k
1
[#17] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@Mirq, post #16

A tutaj mała próbka z Amigi 4000 PPC (WarpOS) szeroki uśmiech
2
[#18] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@BULI, post #13

W końcu znalazłem czas, żeby się z tym pobawić, zrobiłem downgrade do wersji z Aminetu i niestety RetroArch mi się nie uruchamia. Testowałem wersję pod G3 i G4 i to samo.
Wieczorem postaram się stestować tą wersję 1.20 Release 1.1 z Aminetu, jak sprawdzałem jak mam 1.21 Release 1.
[#19] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@jargo, post #18

Masz jakiś błąd, komunikat WarpOsa?
SnoopDos coś pokazuje?
[#20] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@BULI, post #19

Właściwie wersja WarpOS zawsze miała numer 1.20.0 (1.21.0 w pierwotnej wersji to literówka ^^). Wersja 1.21.0 wymaga SDL2, a 1.20.0 działa z SDL1 (a przynajmniej kompilacja 1.21.0 z SDL1 skutkuje plikiem exe, który zawiesza się przy starcie). Nie ma jednak dużej różnicy między wersjami 1.20.0 i 1.21.0. Ale jeśli kiedykolwiek pojawi się SDL2 dla WarpOS, zaktualizuję do 1.21.0 (rozważam samodzielne stworzenie portu SDL2, w pewnym sensie...).

Szybkość, z jaką będę mógł dostarczać materiały dla WarpOS, może nieco wzrosnąć w dalszej części roku. Do tej pory mogłem wysyłać materiały tylko testerom wersji beta, ponieważ sam nie miałem w pełni kompatybilnego sprzętu (OS4 WOSEmu jest tylko częściowo kompatybilne, zwłaszcza SDL z plikami exe jest problematyczne). To może się wkrótce zmienić (i nie, nie dostanę MorphOS-a ^^). Wkrótce powinno się wyjaśnić, co dokładnie mam na myśli pisząc to tajemnicze stwierdzenie i dlaczego nie mogę dokładnie powiedzieć, KIEDY będę miał sprzęt zgodny z WarpOS-em.

Jeśli czytasz odpowiednie kanały Discord, wiesz, na co zwracam uwagę i na co mam nadzieję
1
[#21] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@MagicSN, post #20

Trzymamy kciuki za "nowy" hardware pod WarpOS'a OKok, racja
[#22] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@BULI, post #21

Właśnie dostałem informację, że „Wakeup” z 68k do PPC poprzez powerpc.library na nowym sprzęcie zadziałał dziś za pierwszym razem
1
[#23] Re: RetroArch 1.20.0 Release 1 dla WarpOS

@MagicSN, post #22

I to jest dobra wiadomość OKOKOKok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem