Komentowana treść: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200
[#31] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@Krashan, post #19

Dobry produkt się sam obroni , to i to będzie się sprzedawało takie jest moje zdanie.

Kilka osób, które mnie nie lubią, uznało, że to świetna okazja, żeby mi do***ać. Dziękuję, poznałem Was lepiej. Co mnie nie zabiło, to mnie wzmocni.

Można cie lubić albo nie ty się zapisałeś w Historii amigowej .

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2025 15:43:40 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2025 15:45:47 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2025 15:45:53 przez Dorian3d
[#32] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@Dorian3d, post #31

1
[#33] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@Krashan, post #7

"Z kolei kontroler do A500 z możliwością podłączenia klawiatury jako pecetowej, to rzecz nowa w stosunku do KA59. Ale to nie ma znaczenia."

Tak się składa, że dla mnie ma to kluczowe znaczenie, bo umożliwia mi podłączenie amigowo wyglądającej klawiatury do mojego V4 i wsadzenie go wreszcie w stylową amigową obudowę.

Dla mnie ta klawiatura to najlepszy prezent pod choinkę! Już z desperacji miałem się uczyć lutowania i elektroniki, a tu proszę! OK

THEA1200, CDex32, A6000, wysyp klawiatur do wyboru... Boże Narodzenie zaczęło się wcześnie w tym rokuok, racja
1
[#34] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@Banter, post #33

Akurat klawę od A500 bardzo łatwo można było podłączyć do PC za pomocą Arduino.
Być może teraz nie musisz się uczyć lutowania, ale przydało by się może opanować druk3D, albo rzeźbiarstwo, bo w coś jeszcze tą klawiaturę warto by włożyć.
2
[#35] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@Dorian3d, post #8

byle przelotowa, bo mam zajęty pod RTC
[#36] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@Krashan, post #1

Krashan, z całym szacunkiem - tak działa rynek i to jest na korzyść klienta, bo i dostępność większa i wybór a i ceny niższe bo każdy chce sprzedac swoje. Powinniśmy się tylko cieszyć.

A tak zupełnie nawiasem (nie ad personam, żeby nie było!) - jeśli twórca danego produktu podejrzewa że na rynku pojawiło się coś co jest łudząco podobne go jego produktu - to należy udowodnić plagiat i walczyc o swoje.

Natomiast moim zdaniem - jeżeli na rynku pojawia się druga klawiatura, która oferuje podobne cechy i taki sam układ - to nawet dobrze bo dochodzi do jakiejś nieformalnej standardyzacji. Chociaż osobiście wolałbym jednak tradycyjny układ amigowy.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2025 17:10:11 przez alt_
3
[#37] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@alt_, post #36

Krashan, z całym szacunkiem - tak działa rynek i to jest na korzyść klienta

Dokładnie, niech wszystko będzie jak najtańsze, klon klona, a potem narzekanie że zarobki niskie.
2
[#38] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@KucBuc, post #37

Klon klona klona to będzie jak pan chińczyk wyczai że mu się opłaca go zrobić...
A na razie to chyba produkty firmy RastPort nie są obłożone jakimiś patentami czy czymś podobnym. No chyba że się mylę. Nie oznacza to że uważam takie podejście do sprawy ze strony konkurencji jako pozytywne zachowanie pod względem moralnym (jeśli ta inspiracja produktem Krashana jest aż tak duża), ale jeśli chodzi o zachowanie zgodne z prawem to chyba tutaj wszystko jest OK.
Myślę że jakość i marka producenta na końcu przeważa szalę zwycięstwa i tak na korzyść oryginalnego produktu.
[#39] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@pisklak, post #38

Ależ dokładnie tak.

Niech cenę produktu usprawiedliwia i broni jego jakość i poziom wsparcia.

Jak ktoś będzie chciał kupić taniego chinola (bo go nie stać albo jest sknera) to dlaczego nie?

Przecież wszędzie tak to działa - jedni jeżdżą Oplami, inni Volvo a jeszcze inni Mercedesem i każdy ma jakiś powód dla którego kupił auto takiej a nie innej marki.
[#40] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@alt_, post #39

Na razie to nie ma taniego chinola. I ja osobiście bym wolał żeby tak zostało...
No a pojawienie się konkurencji ponoć jest zawsze dobrym bodźcem do rozwoju produktu.

Ostatnia aktualizacja: 05.10.2025 17:33:37 przez pisklak
[#41] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200
@ alt_, @ snifferman

"sklonowany", "plagiat"...

Wy tak na poważnie?

Żeby w ogóle brać się za dowód że produkt jest zmałpowany i przez to zachachmęcony, należy najpierw zadać pytanie, czy pierwotny, bazowy produkt był w jakikolwiek sposób CHRONIONY !!!

TYLKO ochronie możemy dochodzić praw ze względu na opracowywanie produktu przez inne osoby.

Dziękuję.
1
[#42] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@_DiskDoctor_, post #41

Jeśli PCB wyglądałoby identycznie, to można egzekwować prawa autorskie. Ja nie twierdziłem, że jest sklonowany, tylko pytałem o to Krashana, bo twierdził że
Kolejny mój produkt doczekał się klona.

A jak dopytałem to stwierdził że
W całości – inspirowany. Niektóre rozwiązania konstrukcyjne są skopiowane. Z kolei kontroler do A500 z możliwością podłączenia klawiatury jako pecetowej, to rzecz nowa w stosunku do KA59.

I
Zresztą rozmawiałem z twórcą TS1200 i nie ma tematu.

Więc nie ma tematu.

Poprostu Karshan myślał, że ma niszę. Ktoś mu ją nagle zabrał. Zareagował emocjonalnie i w sumie tyle w temacie.
1
[#43] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@snifferman, post #42

A pewnie za jakiś czas dołączy kolejna mechaniczna od a1200.net
[#44] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@waldiamiga, post #43

Tam nic nigdy nie kupię. Wisi mi jeszcze czerwone i niebieskie klawisze.
1
[#45] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@snifferman, post #44

mi tak samo czerwone klawisze , niebieskie i nie pamiętam jakie :)
[#46] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@Banter, post #33

można podpiąć klawiature z A500 przez usb już od dawien dawna
1
[#47] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200
Drogie te klawiatury i wszystkie mają nadprogramowe klawisze.
1
[#48] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS500 i TS1200

@koczis, post #47

Witaj w świecie retro-sprzętu, gdzie kupujesz i nie używasz, ale gadasz o tym i fotografujesz wszystko ułożone w kupki. Potem jak już wydasz na ten złom kilkadziesiąt tysiecy złoty, to zaczniesz nagrywać kiepskie filmy na YT, gdzie bez dykcji, prezencji i umiejętności artystycznych/technicznych, bedziesz męczył publikę rzędu 100 osób, z czego połowa to twoi znajomi i rodzina, a reszta trafiła tu przypadkiem. A każdą wolną chwilę będziesz przeznaczał na wymianę kondensatorów czy wybielanie obudowy. Normalnie orka, ale sami sobie to robią ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem