Komentowana treść: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze
[#1] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze
Już dostałem link do pobrania. Czekam jeszcze na boxik. OK
3
[#2] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze
Dzisiaj będzie testowane 😁
1
[#3] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze

@pong777, post #1

Zgodnie z obietnicą dostarczono archiwum z bonusem w postaci 5 nowych map:

--- copy & paste ---

The archive contains 5 previously unreleased maps for Settlers 2.
1. Affeninsel (AFINSEL.SWD)
2. Look behind you (LBY.SWD)
3. Comsel (COMSEL.SWD)
4. Comjoy (COMJOY.SWD)
5. Mehle (MEHLE.SWD)

--- end ---
1
[#4] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze
Dodam że oczywiście polska wersja językowa też jest zawarta, co zresztą prezentowałem we Wrocławiu.
2
[#5] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze
Mam nadzieję, że wersja cyfrowa się nie wyprzeda (historia zna takie przypadki, hehe) i będzie ją można kupić w przyszłości.
5
[#6] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze
Mail od Nico Barbat'a z linkiem do pobrania gry, ktory dotarł do mnie dziś rano o godzinie 8:31, wywołał u mnie falę radości szeroki uśmiech Niezwłocznie po ogarnięciu rzeczy najpilniejszych pobrałem archiwum, zainstalowałem i odpaliłem grę Aż żal się było odrywać, najchętniej odwołałbym wszystkie plany jakie miałem na ten dzień Aaa i potwierdzam obecność dodatkowych map w pakiecie OK
4
[#7] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze
Miałem teraz sporo wydatków więc mam tylko szczerą nadzieję ze do grudnia wersje box się nie wyprzedadzą. Czas pokaże.
[#8] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze
Zainstalowałem na razie na ami z blizzem 1260/60mhz i mediatorem z voodoo3. Mam 8fps na 640x480, 5fps ma 800x600 i 3.5fps na 1024x768. Szału nie ma. W oknie na WB jeszcze wolniej. Jutro sprawdzę na warp'ie i BFG na 100mhz. No i docelowo na PPC.
6
[#9] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze

@Mokry, post #8

Szału może i nie ma, ale czy da się jednak grać z tymi 8 FPS? No bo ten typ gry 50 FPS nie wymaga.
[#10] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze

@pisklak, post #9

Pewnie ze sie da. A jakby to odpalic w PAL'u w lores to bedzie chyba jeszcze szybciej.
[#11] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze

@Mokry, post #10

A4k, BFG 9060/100mhz i Radeon 9250 w mediatorze. 640x480 - 13fps, 800x600 - 8fps, 1024x768 - 5fps.
2
[#12] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze

@Mokry, post #10

Zatem jak jak chodzi na AGA w lo-res przy 060 ? Możesz to sprawdzić ?
1
[#13] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze

@Mokry, post #11

Odpalilem na A1200 z Warp'em na 100MHz. I tutaj bardzo pozytywna niespodzianka. 640x480 - 19fps, 800x600 - 13fps, 1024x768 - 8fps.

Czyzby karta GFX na Warp'ie dawala takiego kopa? Przeciez procesor taktowany tak samo jak w BFG 9060.

Ostatnia aktualizacja: 19.10.2025 19:13:18 przez Mokry
2
[#14] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze

@lukjan, post #12

Zatem jak jak chodzi na AGA w lo-res przy 060 ? Możesz to sprawdzić ?

Moge, ale to bedzie wymagalo przeinstalowania gry od nowa na a1200 z Warp'em.
[#15] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze

@Mokry, post #14

Nie ma potrzeby ponownej instalacji. Zasadniczo gra kontroluje rozdzielczość za pomocą głównego pliku exe (plik highres dla wersji angielskiej/francuskiej/polskiej znajduje się w katalogu English/ w instalatorze, plik lowres dla wersji angielskiej/francuskiej/polskiej znajduje się w magicsystem/aga/English). Jeśli używana jest karta graficzna AGA lub karta graficzna – niezależnie od rozdzielczości – plik znajduje się w pliku magicsystem.dll. magicsystem/magicsystem.dll to wersja karty graficznej, a magicsystem/aga/magicsystem.dll – wersja AGA. W katalogu magicsystem/060/ znajdują się również wersje zoptymalizowane pod kątem 060. Aby zmodyfikować pliki High/Lowres lub AGA/Graphics Board, wystarczy podmienić te dwa pliki. W wersji Lowres można również zmodyfikować rozdzielczość ekranu, ustawiając wartości env:Settlers2/ResX i env:Settlers2/ResY (wartości muszą mieścić się w przedziale od 320x240 do 1024x768). Uwaga: jeśli używasz ResX/ResY, rozmiary okien dialogowych pozostają w rozmiarze przeznaczonym dla 320x240. Kiedyś próbowałem na przykład 640x256 dla AGA. Wyglądają na znacznie „większe”, ale też trochę rozciągnięte ^^ Czysto teoretycznie, ktoś mógłby opracować wersję magicsystem.dll (jest to oprogramowanie open source), która działa w trybie Extra Halfbrite lub wykorzystuje 2x2 c2p.
3
[#16] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze
Imponujące że faktyczna premiera odbyła się bez poślizgu OK

Dziś cały dzień "męczyłem" pobieranie, ogarnianie miejsca na dysku, dekompresowanie i inne czynności potrzebne by to odpalić, więc finalnie potestuję gameplay jutro, ale frajda nawet z tych prozaicznych działań w celu uruchomienia "nowej" gry na Amigę jest warta poświęconego czasu :)
2
[#17] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze
A teraz troche zlych wiesci. Odpalilem na A1200 z Blizzardem PPC (330MHZ) i BVision. O ile intro leci plynnie (na 060 skacze strasznie), to licznik klatek pokazuje mniej wiecej to samo co na 060. Dla 640x480 jest 10fps. Dla 800x600 jest 6fps. Dla 1024x768 jest tylko 4fps. Ale wizualnie mam wrazenie ze gra jednak dzialal plynnie. Wiec albo licznik oszukuje na PPC, albo nie wiem co tam sie odwala...
1
[#18] Re: "The Settlers 2 - Gold Edition" debiutuje na Amidze

@Mokry, post #17

Bardzo ciekawe ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem