Komentowana treść: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego
[#1] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego
Wow, chcesz powiedzieć że ktoś zarobi na tym ponad 100tys. zł ?? nieźle..
[#2] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@mateusz_s, post #1

To nie jest takie proste. Na taką łączną kwotę będą opiewać wszystkie faktury ze sprzedanych egzemplarzy, co nie oznacza, że tyle zarabia. Odejmij od tego:

1. Koszt produkcji (pudełko, zawartość, nośnik) - około 10-20% ceny
2. Koszt licencji - ciężko oszacować. W tym przypadku tantiem licencyjny może być od egzemplarza lub był zapłacony z góry (niezależnie od sprzedanej ilości)
3. Koszty osób pracujących nad portem (sądzę, że podobnie jak z autorami książek - od 10 do 20% ceny)
4. Inne, o których nawet nie wiemy.

Sądzę, że wydawca zarabia około 30% ceny sprzedaży i te koszty musi ponieść w większości przypadków z góry. Jeżeli się nie sprzeda, to mu zalega, a pieniądz, który w to włożył jest zamrożony.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2025 10:11:09 przez mailman
1
[#3] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@mateusz_s, post #1

Nie wiemy ile zarobi, bo nie wiemy jaki był koszt całego przedsięwzięcia. Przecież w skrajnie negatywnym przypadku, gdy koszt będzie większy niż dochód, to nie bedzie zarobku tylko strata.

Ja oczywiście życzę wszystkim zaangażowanym w projekt zbicia jak największej fortuny. Serio.
1
[#4] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego
Moim zdaniem takie "powiększanie" nakładu edycji kolekcjonerskich jest trochę nie w porządku.

Cześć osób kupujących kolekcjonerkę w pierwszym rzucie mogło się skusić między innymi właśnie tym niskim nakładem, co czyni zakup bardziej ekskluzywnym.

I odwrotnie - pewnie cześć osób która nie załapała się na kolekcjonerską edycję kupiła zwykły box, a teraz mogą się czuć trochę zrobieni.

I jedni i drudzy mogą się poczuć gorzej, no ale cóż, wydawca kuje żelazo póki gorące.

PS. Żeby nie było, nie pisze o sobie. Kupiłem zwykły box jak jeszcze były dostępne zestawy kolekcjonerskie. Ale gdybym kiedyś się zastanawiał czy kupić u nich edycję kolekcjonerską innej gry, to chyba jednak nie.
3
[#5] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#6] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#7] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#8] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego
Przez chwilę wyobraziłem sobie, że każdy dobry program jakiego używałem w życiu, kupiłem w dużym drewnianym pudełku. I nagle z trzypokojowego mieszkania zrobiło mi się dwupokojowe, bo jeden pokój jest zajęty przez te pudełka.
W innej wersji wyobraziłem sobie, że te pudełka zastąpiły mi regały, szafy, krzesła. Siedziałem, spałem, jadłem na pudełkach, jedzenie, narzędzia, ubrania trzymałem w pudełkach po sofcie, a w wolnej chwili czytałem zdezaktualizowane instrukcje papierowe i turlałem po podłodze płyty CD z pierwszymi, niedorobionymi, pełnymi błędów wersjami programów i gier.

Zdecydowanie nie mam duszy kolekcjonera…

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2025 13:39:35 przez MDW
5
[#9] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego
"..na duże zainteresowanie ze strony kupujących" - 100 szt.
1
[#10] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@MDW, post #8

Na szczęście nie każdy program to spóźniona o 30 lat kultowa pozycja, więc nie ma takiej nakrętki na drewno
1
[#11] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@Jacques, post #10

To też prawda, że Settlers 2 jest dosyc wyjątkową pozycją i drewno może mieć jakieś uzasadnienie.
1
[#12] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@vojo, post #4

Będziesz miał wyższy numerek na fakturze dla kolekcjonerów styropianu i numerów seryjnych to ważne.
[#13] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@MDW, post #11

i drewno może mieć jakieś uzasadnienie

w sensie, ze drewniana gra za wzgledu na predkosci tych Amig ?
1
[#14] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@vojo, post #4

Gold Edition - więc pudełko powinno być ze szczerego złota i nie z jakiegoś tam drewna
1
[#15] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@lukjan, post #14

albo chociaz jeden worek zlota, wegla i zelaza w gratisie ok, racja
[#16] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@vojo, post #4

Nie sprawiedliwe jest to że GoADF!
nie wyszedł w box i to jest skandal !
1
[#17] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@vojo, post #4

"Cześć osób kupujących kolekcjonerkę w pierwszym rzucie mogło się skusić między innymi właśnie tym niskim nakładem, co czyni zakup bardziej ekskluzywnym. "

Było 100 sztuk.
Jest 250 sztuk.
Czyli część osób może uznać, że to już nie kolekcjonerka. Jakie to ma znaczenie przy takiej ilości?

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2025 18:55:31 przez amikoksu
[#18] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@amikoksu, post #17

Dla cebularzy ma. Dla kolekcjonera nie ma. On czyli kolekcjoner chce mieć, a cebularz myśli o innych którzy również chcą mieć, ale się spóźnili, by zarobić. Może towar został wykupiony przez niekolekcjonerów i teraz zostaną z towarem.

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2025 19:36:36 przez koczis
1
[#19] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@koczis, post #18

No może faktycznie o to chodzi co poniektórym.
[#20] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@amikoksu, post #17

Było 100 sztuk.
Jest 250 sztuk.
Czyli część osób może uznać, że to już nie kolekcjonerka. Jakie to ma znaczenie przy takiej ilości?

Nie wiem ile osób tak uzna, ale na ograniczonym rynku amigowym różnica między 100 a 250 jest ogromna.

Ale nie o to mi chodziło - gdyby od początku partia kolekcjonerska liczyła 250 sztuk, nie byłoby problemu. Ale na stronie napisali:

Teraz jest już to zmienione na stronie na 250. No a jak to się sprzeda to co, zrobią kolejną partię 500 sztuk?
Nie jestem kolekcjonerem, ale wiem że edycje kolekcjonerskie przy wycenach rządzą się swoimi prawami, a jednym z głównych jest określona ilość dostępnych egzemplarzy z limitowanej edycji.
1
[#21] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@vojo, post #20

Czyli generalnie chodzi o kasę.
[#22] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@koczis, post #18

Dla cebularzy ma. Dla kolekcjonera nie ma. On czyli kolekcjoner chce mieć, a cebularz myśli o innych którzy również chcą mieć, ale się spóźnili, by zarobić. Może towar został wykupiony przez niekolekcjonerów i teraz zostaną z towarem.

No nie wiem, znam kolekcjonerów monet, zegarków a nawet ceramiki.
I dostępność danego przedmiotu dla kolekcjonera ma zawsze znaczenie. Nie wiem dlaczego amigowi kolekcjonerzy mieliby tu być wyjątkiem.

I nie sądzę aby z pierwotnej puli 100 sztuk jakaś duża ilość trafiła w ręce handlarzy, myślę że zanim to przekalkulowali, to się wyprzedało. "Cebularz" nie wyda kilkaset czy nawet kilka tysięcy euro w towar o którym nie wiadomo od razu czy to się potem w ogóle sprzeda.
[#23] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@vojo, post #22

dzis cebularza od kolekcjonera nie odroznisz na pierwszy rzut oka.
Wiec to czy wykupili ci pierwsi czy drudzy, dowiemy sie dopiero za pare lat, jak na alledrogo pojawi sie Settlers 2 Gold edition za jedyne 500 euro.
[#24] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@selur, post #23

jak na alledrogo pojawi sie Settlers 2 Gold edition za jedyne 500 euro.

Dopóki Look Behind You będzie klepać limitowaną edycję limitując ja tylko ilością chętnych do zakupu to nikomu to nie grozi szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2025 20:16:26 przez vojo
3
[#25] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@vojo, post #24

jak sie okaze, ze pozostale 150 szt. pojdzie jak swieze buleczki, to zapewne zwieksza limitowana wersje do 500 szt. i wtedy inwestorzy klekna z placzem

Ja tam w Settlers 2 Box nie zainwestuje, no chyba, ze by wydali wersje na PC , to bym kupil z 20 szt.
[#26] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@vojo, post #20

Pewnie masz rację, ale z drugiej strony jest nas tak mało, że chyba lepiej.
[#27] Re: The Settlers 2 - większy nakład wydania kolekcjonerskiego

@vojo, post #20

Odpowiedni rabat dla tych co kupili myśląc, że wydane będzie 100 sztuk, pewnie by poprawił humory.

Bo w sumie to zmiana zasad w trakcie gry

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2025 21:33:56 przez Jacques
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem