[#8]
Re: Edytor map do "The Settlers 2"
@waldiamiga,
post #5
Dziękuję za przetestowanie.
Według mnie grafika z tej gry na Twoich zrzutach ekranu wygląda bardzo ładnie! Mimo, że to niska rozdzielczość 320x256. Cudownie się prezentuje. Szczególnie z tym cieniowaniem.
No ale niestety mimo tej dużej beczki miodu, jest łyżka dziegciu. Bo jednak 2 FPS to troszkę mało.
Przydałaby się optymalizacja, lub po prostu osobna wersja dla Amig z procesorem 68030/040.
Kompilatory mają różne opcje optymalizujące pod konkretny procesor. Podejrzewam, że nawet jeśli kod został zaczerpnięty z wersji Mac, to jest kompilowany z myślą o 060/100MHz i PowerPC.
Widziałem i grywałem w Napalm czy Foundation i tam jest lepiej pod kątem prędkości na 030/50MHz - bo pewnie kod jest lżejszy i bardziej dedykowany.
Zachęciłeś mnie tymi zrzutami ekranu do kupna Settlers II, ale mam nadzieję że szybsza wersja powstanie.
Jeżeli jednak autorzy przerzucą się na WarpOS, to są małe szanse, by powstała aktualizacja Settlers II na 030. Wymagania będą raczej rosły.
Ja piszę swoje programy i algorytmy na OCS/AGA + koprocesory graficzne Amigi + system OS 3. Dla procesorów 68000, 020, 030 i nowszych. Opracowałem wiele technik, między innymi taki interfejs okienkowy podobny do Settlers II, który mi się bardzo podoba. Jest podobny do środowiska Amigi, tylko atrakcyjnieszy.
Autorzy celują w AHI, RTG, mocniejszy sprzęt. To jest oczywiście w porządku, akceptuję to. Minus taki, że posiadacze słabszych klasycznych Amig sobie nie pograją. A warto zadbać też o nich. Bo widać wyraźnie, że w 320x256 taka gra na AGA może śmigać, dużo szybciej niż 2 FPS na procesorze 68030/50MHz.
Ostatnia aktualizacja: 19.11.2025 21:44:53 przez Hexmage960