Komentowana treść: Wayfarer 11.0
[#1] Re: Wayfarer 11.0
Super. Ta przegladarka to coś z czego Amigoidy mogą być dumne. Wciąż jednak nie wiem jak mam się zalogować w serwisach typu itch.io. Przejście przez CloudFlare jest niemożliwe. Testowałem na x5k i MacBooku. Zapętla się. Ale w usługach typu PayPal daje radę.
[#2] Re: Wayfarer 11.0

@arturB, post #1

Testowałem na x5k i MacBooku.

Jestem pewien, że to nie był MacBook, tylko PowerBook.
Ale sprawdziłem itch.io u siebie - faktycznie się zapętla na CloudFlare.
[#3] Re: Wayfarer 11.0

@recedent, post #2

A ja jeszcze przed chwilą byłem zalogowany na itch.io. Dla testu wylogowałem się i... teraz mam tak jak opisujecie - CloudFlare kręci w nieskończoność. Ale kiedyś musiało się dać zalogować w Wayfarer skoro byłem zalogowany. Musiał pójść jakiś nowoczesny "improvement"...

GitLab ma podobnie, ale tam zawsze tak było. Zgłaszałem im to kiedyś chyba ze 3 razy, ale podmioty tego kalibru bez "biznesowego uzasadnienia" nawet "wal się" nie odpowiedzą. Zresztą tam pewnie pracuje "młody i energiczny zespół" dla którego Windows XP to retro z czasów wczesnego dzieciństwa i na całym openspace pewnie nie znalazłaby się ani jedna osoba, która słyszała o PowerPC. szeroki uśmiech Uznałem, że kij im w biznesowe oko i teraz używam GitHub, a w wolnej chwili stare rzeczy przeniosę na GitHub.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2025 23:51:22 przez MDW
3
[#4] Re: Wayfarer 11.0

@recedent, post #2

No jakbyś zgadł / Zauważyłem też, że chatGPT chwilę mieli na cloudFlare ale jednak wchodzi. Może jakiś czas jest przekraczany
[#5] Re: Wayfarer 11.0

@arturB, post #4

A wczorajsza awaria Cloudflare nie ma na to wplywu ?
[#6] Re: Wayfarer 11.0

@Kwiatki, post #5

A wczorajsza awaria Cloudflare nie ma na to wplywu ?

Też mi to przyszło do głowy, ale awaria została usunięta, a na itch.io nadal nie da się zalogować. Chyba, że poszła jakaś profesjonalna poprawka, która na stałe coś zepsuła. szeroki uśmiech

Tylko, że arturB miał z tym problem znacznie wcześniej (chyba pisał na forum)... Ja byłem ciągle zalogowany z "dawnych czasów", więc nie wiem.
[#7] Re: Wayfarer 11.0

@Kwiatki, post #5

Przecież po to internet został wymyślony jako zdecentralizowany na wypadek zagłady świata, żeby teraz go scentralizować do kilku firm z USA

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2025 16:10:39 przez Sventevith
3
[#8] Re: Wayfarer 11.0

@Sventevith, post #7

Na szczęście są płyty z serii "Aminet".
3
[#9] Re: Wayfarer 11.0

@Sventevith, post #7

Bardzo ciekawa uwaga z którą się właściwie zgadzam.
Na przełomie wieków dosłownie cudem udało się uniknąć przemiany internetu w "WINternet" i przejęcia go przez jedną firmę. A teraz pod spodem, po cichu zachodzi podobny proces. Ech, ten XXI wiek...

Zawsze powtarzam, że ja się za późno (i w niewłaściwym miejscu) urodziłem. W 2025 roku powinienem kończyć żywot i całą tę dzisiejsza informatykę już tylko obserwować z fotela sędziwego staruszka w jakimś domu spokojnej starości. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2025 16:59:03 przez MDW
1
[#10] Re: Wayfarer 11.0

@MDW, post #9

Zamiast wielu serwerów irca mamy Discorda, zamiast forów mamy Redita etc. Świat dąży do monopoli i często dla ludzi jest to wygodne. Chodź od czasu do czasu nowe rewolucje i okresy pionieròw obfitujące w dużą konkurencję warto w takich okresach wziąć udział bo to fascynujące. Czasem jest neo renesans jak teraz w Ami świecie mamy wysyp różnych rozwiązań obecnie - ciekawe czasy.
3
[#11] Re: Wayfarer 11.0
Wygląda jakby w Wayfarer nie pokazywały się takie typowe dymki pomocy dodawane do elementów UI. Nie znam się na webowym programowaniu, ale gdy dodam do jakiejś labelki:
label.title = "help text";
label.style.cursor = "help";

to po najechaniu na tę labelkę wskaźnikiem myszy, zmienia się on na taki ze znakiem zapytania (czyli jest to wykrywane), ale dymek z tekstem "help text" się nie pojawia. Dla porównania - na aktualnej wersji Safari dla iOS się pojawia. Ktoś webowo ogarnięty może się orientuje jak to wygląda? A może ktoś widział jak takie dymki z podpowiedziami (zwane czasem "tooltip") gdzieś się się pojawiały żebym mógł sprawdzić czy na Wayfarer tam działają?

Jeżeli nie da się tego jakoś zrobić to będę musiał wykombinować inne podpowiedzi w tym co robię, bo zależy mi na tym żeby działało na Wayfarer.

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2025 13:43:41 przez MDW
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem