Komentowana treść: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4
[#1] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4
Jest nadzieja na 68k (ale mała).
[#2] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4
Mam porównanie tylko z wersją "UBEKa" dla iOS i na pierwszy rzut oka wersji AmigaOS4 niczego nie brakuje. Brawo! OK

A tak przy okazji zapytam o coś. Kim właściwie jest Marek Głogowski?
Wiadomo, że w tej naszej mikro-społeczności nie ma już ludzi "znikąd" i prawie każdy jakoś istnieje w naszej (pod)świadomości, każdego z czymś można kojarzyć. Może jest to ktoś kto przewija się przez PPA tylko nie potrafię skojarzyć go z nickiem?
Jakiś czas temu zasubskrybowałem na YouTube kanał Marka, bo zamieszcza tam naprawdę interesujące mnie materiały, które odpowiadają na niektóre nurtujące mnie pytania. Na przykład dzięki filmom na tym kanale wiem mniej więcej jak działa QEMU. Marek (kimkolwiek jesteś) - dobra robota, wrzucaj tego więcej. Dzięki.
2
[#3] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4

@MDW, post #2

Polecam nadrobić zaległości na naszym kanale, a konkretnie zobaczyć odcinek 24:

A co do Ubeka, to rzeczywiście na pierwszy rzut oka tamten film pokazywał wersje identyczne, ale tylko na pierwszy rzut oka, bo wprawne oko Szymona wyłapało na nim pewne niedoskonałości względem oryginału, które jednak zostały już poprawione. Aktualnie wszystko renderuje się już tak jak trzeba, jest mały problem ze sterowaniem, konkretnie z obsługą prawej gały na padzie (bo pad jako taki działa, no i klawa + mysz rzecz jasna też), no ale mam nadzieję że to zostanie rozwiązane. Nawet jeśli nie to nie jest to moim zdaniem na tyle istotny problem (bo można po prostu przedefinować ustawienie sterowania, by gra wykorzystywała tylko jedną gałę pada), że nie powinien zbytnio odroczyć premiery. Tak więc myślę że najpóźniej na mikołajki Amigowcy otrzymają prezent.

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2025 16:17:38 przez MUFA-amigaone-pl
1
[#4] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4
Ja czekam na wersje 68k. Zagrywałem się w wersje na androida - jakoś 8 etap jestem ale sterowanie malo wygodne. Stwierdziłem że odpalę klasyczna wersje (lata temu przeszedlem) ale niestety na LCD i przez warped vision nic nie widze ;) zapamiętałem tą grę jednak inaczej i na crt była bardziej wyraźna. To jest naprawdę super gra i musi być remake na 68k i to w boxie.
3
[#5] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4

@MUFA-amigaone-pl, post #3

Aaaa to ten człowiek! Odcinek oczywiście oglądałem i całkiem dobrze pamiętam tę rozmowę. Ale jakoś nazwisko nie chciało mi się sparować z wizerunkiem. Teraz już wszystko jest jasne.
Dzięki! OK
[#6] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4

@MDW, post #5

To ja ..
Mam nadzieję, że kiedyś dasz się namówić na port "FORTIS" dla AOS4
2
[#7] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4
Chętnie sprawdzę jak gra działa na moim Pegasos II. Jeśli będzie dostępna wersja fizyczna gry, z pewnością kupię. Zagrywałem się w ten tytuł, mam sentyment. Pamiętam, że sporo osób zniechęcała się na pierwszym poziomie nie widząc kolejnych. Wtedy było warto je zobaczyć, tym bardziej teraz.
1
[#8] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4

@_DiskDoctor_, post #1

A jest choćby cień szansy na wersje WarpOS lub MorphOS? Zagrałbym na teraz na PowerBooku a kiedyś być może na Amidze 500 z PiStorm i EmuPPC oraz W3D.

Edyta: Jakie wymagania ma ta wersja?

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2025 07:08:21 przez waldiamiga
1
[#9] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4

@nowy80, post #7

"sporo sporo osób zniechęcała się na pierwszym poziomie nie widząc kolejnych."
Tak było u mnie. Pierwszy poziom odstraszył i nie grałem długo.
[#10] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4

@amikoksu, post #9

Miałem podobnie.
Teraz dla wygody można pograć w grę na AndroidTV. ( wymagany pad)
[#11] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4

@amikoksu, post #9

Pograć w klona Wolfa na kompie za 2k euro, to marzenie każdego prawdziwego Amigowca.
[#12] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4

@waldiamiga, post #8

A jest choćby cień szansy na wersje WarpOS lub MorphOS? Zagrałbym na teraz na PowerBooku a kiedyś być może na Amidze 500 z PiStorm i EmuPPC oraz W3D.

Bardzo popieram OK , tak jak piszeszsz, wersja dla WOS to szansa dla 3 platform szeroki uśmiech
Była by szansa nadrobić zaległości, bo też byłem tym lamerem który się zniechęcił na pierwszym etapie traktując grę tylko w kontekście enginu a'la wolfenstein papierowa torba

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2025 10:56:45 przez BULI
[#13] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4

@rbej1977, post #11

Lata 90 obfitowały w klony różnych gier. Cała masa klonów była tez na ms dos. Ale i na inne platformy. Nie tylko lata 90, bo i 80. Na atari, c64 itp sporo klonów wychodziło.
Teraz to nie wiem, bo nie śledzę rynku nowych gier.
[#14] Re: Remake "Ubeka" wkrótce dla AmigaOS 4

@BULI, post #12

Zdecydowanie, szczególnie ze w przyszłości będzie EmuPPC.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem