Komentowana treść: Fatal Racing dla WarpOS
[#1] Re: Fatal Racing dla WarpOS
Cieszy mnogość niedawnych wydań (płatnych i nie), na wyższe konfiguracje.
1
[#2] Re: Fatal Racing dla WarpOS
Wow! Pamiętam tę grę z połowy lat 90. - kolega z podstawówki miał na swoim blaszaku, bardzo mi wtedy imponowała. Jak tylko pojawi się support PPC w PiStormie to chyba będzie pierwsza pozycja, ktorą przetestuję :)
4
[#3] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@alt_, post #2

Dodaj do tego port Xash3D czyli Half Life jedynka dla WarpOS, którego to archiwum od wczoraj poniewiera się po EAB - The Zone.
2
[#4] Re: Fatal Racing dla WarpOS
Where PiStorm?
1
[#5] Re: Fatal Racing dla WarpOS
Super OK
Przydałoby się jeszcze coś z serii Screamer
2
[#6] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@_arti, post #4

Soon…
Na szybkiego sprawdziłem pod WinUAE z emu CyberStormPPC i WarpOS. 8-12 fps w HiResie, w niższej jest ponad 15.

3
[#7] Re: Fatal Racing dla WarpOS
Ja polecam wersję CD, która jest wzbogacona o dodatkowe sample/dialogi np. pod czas wyboru auta ok, racjaOK

@Jacques
Tak, pamiętam też mam sentyment do serii Screamer
3
[#8] Re: Fatal Racing dla WarpOS
Niestety na blizzardzie z bwizją to ciekawostka jest. Nawet w lowresie jest zbyt mało klatek żeby grać komfortowo.
1
[#9] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@waldiamiga, post #3

Dodaj do tego port Xash3D czyli Half Life jedynka dla WarpOS, którego to archiwum od wczoraj poniewiera się po EAB - The Zone.

A kto jest wykonawcą tego portu BSzili czy Cowcat?
1
[#10] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@fazior, post #8

Nie dziwi mnie to, na PC to w miarę dobrze działało dopiero na Pentiumie 166-200MHz.
[#11] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@fazior, post #8

Niestety na blizzardzie z bwizją to ciekawostka jest. Nawet w lowresie jest zbyt mało klatek żeby grać komfortowo.

Hmm.. w wątku na EAB, DannyPPC pisał, że w loresie (VGA) ma ok 20 FPSów
[#12] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@MUFA-amigaone-pl, post #9

A kto jest wykonawcą tego portu BSzili czy Cowcat?

Port Half Life zrobił/robi Cowcat.
1
[#13] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@mailman, post #12

Ok, dzięki za info. To niestety dobrze nie wróży temu by Half Life pod WOSa zadziałał na AmigaOS 4. No ale mimo wszystko sprawdzę to w wolnym czasie.
[#14] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@BULI, post #11

Hmm.. w wątku na EAB, DannyPPC pisał, że w loresie (VGA) ma ok 20 FPSów

Widziałem wczoraj ten wpis, ja nie mam. Przejechałem jeden wyścig w niskiej podziałce i było naprawdę słabo. Czekam na PiPPC :). Btw. gdzie tam klatkaż można sprawdzić? HAhaha, niejaki Reynold twierdzi, że:" It runs nicely on OS4.1 on BlizzardPPC/BVision, also on OS3.9+BB1&2 on the same HW." . Chyba obrazki tylko oglądał, albo jego oczy odbierają tylko 5 klatek na sekundę, ewentualnie był na wspomaganiu, albo EAB robi coś ludziom z percepcją:)

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2025 07:37:49 przez fazior
[#15] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@fazior, post #14

A no w górnym lewym roku ekranu. Jak na fotce.

[#16] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@waldiamiga, post #15

A to mogłem nie zauważyć bo w trybie vga wycina mi dół i górę. Sprawdzę po robocie.
[#17] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@waldiamiga, post #15

Ta gra jak na możliwości BlizzardPPC z BVision3D wygląda raczej słabo. To bardziej styl wcześniejszej epoki, coś jakby PSX. Jeżeli to słabo działa na takiej Amidze to pewnie nie używa 3D tylko software renderer. Coś takiego na PPC i BVision3D powinno być płynne w 320x240, a w miarę grywalne w 640x480 (chociaż przy takich teksturach to HiRes i tak bardzo wyglądu nie poprawi).

Ech, tak sobie myślę, że taką grę dzisiaj 2-3 osoby spokojnie zrobią i zakładając sobie od początku np. najsłabsze PPC z BVision3D, finalna wersja byłaby płynna. Taka produkcja to nie jest jakieś wielkie wyzwanie dla tej konfiguracji jeżeli się to dobrze napisze. No ale oczywiście portując już gotowy projekt nie bardzo ma się wpływ na to jak to zostało zaprojektowane. I tak jestem pełen podziwu dla osób portującycb, że zmuszają ten „obcy” kod do działania na Amidze. Ja sobie wyobrażam jak taką grę napisać, ale zupełnie nie wyobrażam jak się portuje takie rzeczy.
[#18] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@waldiamiga, post #6

Na szybkiego sprawdziłem pod WinUAE z emu CyberStormPPC i WarpOS. 8-12 fps w HiResie, w niższej jest ponad 15.

Na X5000 przeważnie między 142 a 200fps. Chyba trochę za szybko, bo o ile nie wpływa to na jazdę to mówione sample są odtwarzane niczym z kreskowki Chip i Dale, no chyba że ta gra w oryginale tak miała.
1
[#19] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@MUFA-amigaone-pl, post #18

Chyba trochę za szybko

Nie ma tam jakieś opcji nazywająćej się "Wait VBL", "VSync" czy czegoś w tym stylu? Może pomoże... To odnosi się raczej tylko do obrazu, ale zawsze warto ograniczyć liczbę klatek do częstotliwości odświeżania ekranu. I tak tych nadmiarowych klaatek przecież nie widzimy, bo nie są wyświetlane. Najwyżej widzimy ich fragmenty, a to jest okropny efekt (niestety częsty w pecetowych produkcjach).

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2025 13:44:47 przez MDW
[#20] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@MDW, post #19

No właśnie szukałem i przynajmniej z poziomu menu gry tego nie znalazłem. Może da się to zrobić edytując jakiś plik cfg czy podając jakiś parametr przy rozruchu. Jeszcze obadam sprawę, ma razie to był tylko taki szybki test, czy całość w ogóle działa pod AmigaOS 4.
[#21] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@MUFA-amigaone-pl, post #13

Spróbuj. Mi dość ciężko było dopasować mi "Dane PC" do binarki skompilowanej dla MorphOSa. Na mojej wersji uruchamiał się tylko trening, ale dzięki pomocnej dłoni udało mi się zdobyć pasujące dane.
[#22] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@fazior, post #16

Magia jakaś. W loresie z trudem idzie grać, niby 25 - 32 fps, ale brak jest płynności. W hiresie slideshow - 10 fps. Wczoraj jakiś inny tor mi się odpalił, może stąd te spowolnienia. Trudne te wyścigi.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2025 19:05:40 przez fazior
[#23] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@fazior, post #22

Nio też odnoszę wrażenie że mimo 20-22 fps na liczniku, szpil popyla najwyżej połowę tego.
[#24] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@waldiamiga, post #23

Odpaliłem to na pececie pod dosboxem z jakimś wspomaganiem 3d i ta gra potrafi być płynna i nawet całkiem przyjemna dla oka. Także ten tego, czekam na PiPPC. A tymczasem dzisiaj sobie zobaczę na mosie jak to działa.
[#25] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@fazior, post #22

Magia jakaś. W loresie z trudem idzie grać, niby 25 - 32 fps, ale brak jest płynności. W hiresie slideshow - 10 fps. Wczoraj jakiś inny tor mi się odpalił, może stąd te spowolnienia. Trudne te wyścigi.

Dość ciekawe, bo jak testowałem w LoResie na A4000 i G3 800mhz to miałem podobny wynik jak u Ciebie (około 30 FPS).
W HiResie (SVGA) mam ok 13 FPS i wtedy sterowanie jest jakieś takie skopane, że nie da się grać.
Jak przestawię w SVGA na widok 75% (robi się chyba wtedy rozdzielczość 512x384) to pokazuje ok 16 klatek i już sterowanie jest OK i można pykać. Swoją drogą, że używam PSXport i na gałkach analogowych PADA od PSX gra wyda się bardziej naturalna, ale trzeba sobie jasno powiedzieć, że sterowanie w tej grze nie jest idealne i duże wpływ na sterowanie ma wybór auta ok, racja
Podsumowując wygląd mi na to, że jest "zakłamany licznik FPS" u Ciebie, bo jak jest za niski FrameRate to gra jest niegrywalna, albo spróbuj zmienić auto i sprawdź różnicę.
[#26] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@BULI, post #25

Sprawdziłem, tu chodzi o ilość klatek. Ja nie mówię że pykać nie można, tylko że pykanie to masochizm, bo gra nie chodzi tak jak powinna. Porównywałem ten sam tor, na tym samym aucie z tym dosboxem. Zakłamany jakiś jest ten licznik klatek chyba, moje potworne 603e 330 MHz zbliża się do G3 800 MHz, miłe :).
1
[#27] Re: Fatal Racing dla WarpOS
Odpaliłem pod MorphOSem, działa, ale dźwięk jest jakiś przyspieszony i w efekcie komicznie piskliwy.
[#28] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@fazior, post #26

Dokładnie o tym piszę, "przekłamany licznik"- tak jak piszesz Blizzard PPC na liczniku w loresie wygląda jak G3 800mhz lub G4 550 mhz, z tym, że na G3 i G4 gra jest jak najbardziej grywalna i potrafi być przyjemna ok, racja
1
[#29] Re: Fatal Racing dla WarpOS

@BULI, post #28

Na MorphOSie na PowerBooku też jest chyba coś nie tak z licznikiem. Tryb SVGA, jest płynnie, licznik pokazują 900-100 FPS, ale aż tak ultrapłynnie raczej nie jest.
[#30] Re: Fatal Racing dla WarpOS
Tak to wygląda u mnie z obsługą PSXport szeroki uśmiech
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem