Komentowana treść: Sevgi Engine 0.186
[#1] Re: Sevgi Engine 0.186
Czekam na erę, kiedy będą powstawały silniki do tworzenia silników do tworzenia gier na Amigę

OK
3
[#2] Re: Sevgi Engine 0.186

@_DiskDoctor_, post #1

I to wcale nie jest bez sensu szeroki uśmiech
1
[#3] Re: Sevgi Engine 0.186

@_DiskDoctor_, post #1

To idzie w tę stronę. To nieuniknione… Kiedyś, żebyś coś uzyskał musiałeś znać język maszynowy, albo assembler. Za kilkanaście lat powiesz do mikrofonu, czego oczekujesz i będzie miał kod (kiedyś tzw. listing programu).
1
[#4] Re: Sevgi Engine 0.186

@_DiskDoctor_, post #1

To juz bylo.
BackBone zostal stworzony w AMOS-ie.
2
[#5] Re: Sevgi Engine 0.186

@Commodore128D, post #3

Za kilkanaście lat? szeroki uśmiech The future is now... https://cursor.com/ A to tylko jeden przykład.

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2025 07:53:01 przez Lorak
2
[#6] Re: Sevgi Engine 0.186

@Lorak, post #5

Hipotetycznie można za pomocą prompta (parametryzowanego) stworzyć "szablon" silnika do tworzenia gier na Amidze. Jeśli się weźmie 2-3 silniki co są (scorpion, ten wyżej, ew. inne), można spisać tabelę z podobieństwami i różnicami pomiędzy nimi.

Ot - z tego może powstać taki "kreator" (jak pod Windows kiedyś) jako sekwencja promptów plus parametry, gdzie odpowiadamy na 5-10 pytań i cyk - np. AI tworzy kod który staje się silnikiem.

Ja sądzę że to ciekawy projekt szeroki uśmiech
1
[#7] Re: Sevgi Engine 0.186

@Lorak, post #5

Ok, ale w ten sposób nie powstają silniki graficzne gier… Przynajmniej, jeszcze nie powstają.
[#8] Re: Sevgi Engine 0.186

@Commodore128D, post #7

Jako osoba "z branży" mogę Ci powiedzieć, że na świecie od ok roku wzrasta trend kodowania z agentami AI. Obecnie dosłownie każdy developer z którym rozmawiam używa jakiejś formy wspomagania przez AI (vibe coding, code review czy chociażby zwykłe konsultacje i rozwiązywanie problemów). Narzędzia AI powstają jak grzyby po deszczu więc byłbym zaskoczony gdyby ktoś nie wykorzystywał AI do budowania np. silników graficznych czy silników gier. No chyba, mówimy o jakichś open sourcowych czy amatorskich projektach gdzie developer nie chce wydawać kasy na narzędzia, bo ma zerowy zwrot z inwestycji i koduje dla funu.
2
[#9] Re: Sevgi Engine 0.186

@Lorak, post #8

U mnie deweloperzy po roku korzystania stwierdzili, że ten cały AI to dla nich bardziej zaawansowana wyszukiwarka. Zamiast szukać rozwiązania i podpowiedzi na 10 forach i tutorialach dostają w jednym miejscu skondensowaną "informację". Niemniej w zakresie napisania fragmentu kodu do zastosowania we własnym komponencie będącym elementem większej całości to się kompletnie nie nadaje.
3
[#10] Re: Sevgi Engine 0.186

@mailman, post #9

Niemniej w zakresie napisania fragmentu kodu do zastosowania we własnym komponencie będącym elementem większej całości to się kompletnie nie nadaje.

Ja mam zupełnie inne doświadczenie. Osobiście ostatnio robiłem refactoring kodu apki który gdybym pisał go ręcznie to zająłby mi ze 2-3 tygodnie. Z AI (Gemini 2.5/3 pro+Cursor) zrobiłem to w 2 dni + 1 dzień na jakieś dodatkowe ręczne testy. Nie chcę brzmieć jak jakiś kaznodzieja, ale ja również byłem sceptyczny a wręcz na początku uważałem że to nie działa, ale obsługi AI trzeba się nauczyć tak jak każdego innego narzędzia. Po miesiącu, dwóch byłem w szoku jak to przyspiesza pracę - szczególnie żmudne rzeczy typu pisanie testów, refactoring, wchodzenie w nowy projekt i analiza.

Z ciekawości - jakich narzędzi próbowali Twoi developerzy?
3
[#11] Re: Sevgi Engine 0.186

@Lorak, post #10

Niestety nie wiem z czego korzystali.
[#12] Re: Sevgi Engine 0.186

@Lorak, post #8

Ok. Ja jestem z zupełnie innej branży, u mnie komputery to hobby (głównie, bo zawodowo też używam czasem, ale jako user). Takiej wiedzy jak Ty nie mam, to co piszesz jest ciekawe. Moja żona jest inż informatykiem i jest całkowicie rozczarowana AI i się ze mną czasem tą frustracją dzieli :) Dlatego myślałem, że to głównie marketing...
[#13] Re: Sevgi Engine 0.186

@Commodore128D, post #12

Z modelami AI jest tak jak i z kazdym innym narzedziem - trzeba umiec poslugiwac sie nim.
Prawidlowe napisanie promptu to duza czesc sukcesu.
Ja nie jestem programista, ale AI juz kilkanascie razy pomoglo mi w napisaniu dzialajacego kodu (czasem trzeba bylo cos poprawic, ale to i tak bylo dla mnie bardzo imponujace co AI juz teraz potrafi).

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2025 18:45:55 przez powerzx
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem