Komentowana treść: Santastic - wersja fizyczna
[#31] Re: Santastic - wersja fizyczna

@lukjan, post #29

Już wiem... muszę za każdym razem po nowy worek naginać....
[#32] Re: Santastic - wersja fizyczna

@lukjan, post #31

Dopiero teraz odczytałem. Cieszę się, że doszedłeś o co chodzi.

W samouczku jeśli zbierzesz prezent przed workiem, to otrzymasz komunikat, że należy mieć worek na prezenty, aby mieć do czego zbierać je.

Na Youtube jest teraz przez święta codziennie premiera kolejnej części longplay'a z gry, który nagrywałem jakieś 2 tygodnie temu, więc można sobie rzucić okiem:

Longplay
[#33] Re: Santastic - wersja fizyczna

@tukinem, post #32

Szkoda że nie ma możliwości zbierania energii oprócz punktów a dla tych co chcą mieć trudniej, możliwość ustawiania czasu. Mnie bardziej to pierwsze interesuje.
[#34] Re: Santastic - wersja fizyczna

@lukjan, post #33

Jest zbieranie energii. Jeżeli nie masz pełnej ilości serduszek, to za każde 10 zebranych odnawia się kolejne serduszko. Jeśli oczywiście to miałeś na myśli.
[#35] Re: Santastic - wersja fizyczna

@tukinem, post #34

Jest zbieranie energii. Jeżeli nie masz pełnej ilości serduszek, to za każde 10 zebranych odnawia się kolejne serduszko. Jeśli oczywiście to miałeś na myśli.

Tam miało być "za każde 10 zebranych bombek".
[#36] Re: Santastic - wersja fizyczna

@tukinem, post #35

Ale bombki są w ograniczonej ilości (chyba, że chodzi o 10 prezentów?), nie zawsze da się je też przeskoczyć żeby je sobie zaoszczędzić tak samo jak nie zawsze da się przeskoczyć przeciwnika, a trzeci domek to już się robi (przynajmniej dla mnie) wyzwanie żeby się tam dostać.

No i nie działa mi save! Niby coś zapisuje, ale przy odczycie nic mi to nie daje, bo jak go odczytuję, to wraca do głównego ekranu i mogę tylko wybrać grę od początku. Highscore się akurat zapisuje, ale to tylko lista za zbieranie "pustych" punktów zamiast "cennych" serduszek.

Fajnie, że można sobie obejrzeć na Youtube jak ktoś inny sobie gra, ale ja należę do tych, co by sobie w to na luzie sami pograli szeroki uśmiech

Bo gdybym miał oglądać, to bym gry nie kupował, ale zacząłem oglądać i zauważyłem, że przeszedłeś przez ścianę, przez którą zazwyczaj się nie da przejść..

I tu jest trochę brak logiki, że są najwyraźniej miejsca, gdzie można przejść (choć normlanie się nie da) ale i są miejsca, gdzie się nie da przeskoczyć przeciwnika więc się traci serduszko, które później bardzo ciężko jest "odrobić"

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 19:23:18 przez lukjan
[#37] Re: Santastic - wersja fizyczna

@lukjan, post #36

Chodzi o 10 bombek. Jest ich dużo na mapie, nie trzeba ich zbierać. Ja na longplay'u wyzbierałem wszystko, dzięki czemu odzyskałem po drodze chyba 5 albo 6 serduszek, ale przechodziłem bardzo ostrożnie bo chwila nieuwagi i łatwo stracić serduszko.

Save działa, tylko że nie zapisuje ostatniej pozycji. Można sobie w ten sposób przyspieszyć nawet grę, czyli dostarczasz dziecku prezenty, robisz save, wracasz do menu i robisz load. Tym samym szybko przemieszczasz się do miejsca z workiem, więc zbierasz worek i idziesz z bierać prezenty dla kolejnego dziecka. Jeśli wraca Ci do głównego ekranu (menu gry) to znaczy, że nie utworzył save. A to znaczy, że albo dyskietka walnięta, albo masz blokadę zapisu na dyskietce.

Są ukryte przejścia, dlatego przeszedłem z murek. Zdradzę, że da się podejrzeć te miejsca. Chciałem to jakoś zatuszować, ale niestety nie zrobiłem tego. Jak ogarniesz się z podglądem mapy klawiszem "M", to tam nie rysuje tych ukrytych ścian, więc widać jak biegną korytarze. Podgląd mapy jest renderowany podczas ładowania poziomu (dlatego tak długo ładuje ).
[#38] Re: Santastic - wersja fizyczna

@tukinem, post #37

Dyskietka jest w pełni sprawna i odbezpieczona. Z resztą tak jak napisałem - Highscore się akurat zapisuje. Save też, ale przy odczycie nic mi to nie daje.

"Save działa, tylko że nie zapisuje ostatniej pozycji."

To znaczy co zapisuje ?

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 20:12:15 przez lukjan
[#39] Re: Santastic - wersja fizyczna

@lukjan, post #38

Skoro przy ładowaniu powraca do menu gry, to znaczy że nie utworzył pliku z zapisem na dyskietce.

On zapisuje punkację, ilość serduszek, numer poziomu, które dziecko aktualnie otrzymało prezenty i całą tablicę obiektów mapy, bo musi później odczytać, które prezenty i bombki zostały zebrane, aby ich nie wyświetlać.

No i jeśli przykładowo zbierzesz 9 bombek i zrobisz zapis, to po odczytaniu znowu musisz zebrać 10 bombek aby odzyskać serduszko, czyli nie zapisuje zliczania bombek do 10. Możesz sobie odpalić mój drugi filmik, lub trzeci i zobaczyć, co się dzieje po wczytaniu gry, bo tam kontynuowałem grę. Konfig na jakim przechodziłem to 1 MB chip, fast ram (chyba 8 MB) i kickstart 3.1 ECS (A600).

Na dyskietce jest dograny Disk Validator, ponieważ po zapisie gry gubiła się walidacja dyskietki na kicku 1.3.
[#40] Re: Santastic - wersja fizyczna

@tukinem, post #39

1. Sprawdziłem pod emulatorem (AmigaForever) - zapisuje i odczytuje stan gry
2. Sprawdziłem na drugiej A1200 (Escom, Warp 1260) - zapisuje i odczytuje stan gry
3. Na A1200 (C=, KS 3.1.4, TF12LC60) - stacja pracuje przy zapisie, ale nie odczytuje stanu gry (czyta, ale wraca do menu)

Dyskietka DD, bezbłędna, nagrana z adf z weryfikacją, uruchamianie komputera z dyskietki

Ad.3 - obecnie w środku siedzi stacja przerabiana z PC-towej i być może to jest problem, mimo że normalnie na niej dyskietki nagrywam, kopiuję itp itd, więc trochę dziwne.

Grę można też odpalić z pliku, zamiast uruchamiać komputer z dyskietki, więc może wtedy zapisze....

Ad.3 bis - teraz zapisuje i odczytuje stan gry, ale dopiero po tym jak pierwszy zapis zrobiłem na Amidze z punktu 2....

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2025 22:02:23 przez lukjan
[#41] Re: Santastic - wersja fizyczna

@lukjan, post #40

Jeśli skopiujesz grę na HDD, to nie będzie problemu nigdy.

Sam mam TF1260LC, więc muszę sprawdzić to gdy przyjdzie mi gra, tylko ja mam kickstart 3.2.3. Póki co mogę gotekiem przetestować jedynie.

Skoro teraz Amiga z TF1260 zapisuje Ci grę, to może faktycznie coś ze stacją, że nie mogła utworzyć pliku z save. Plik z zapisem się tworzy w głównym katalogu gry o nazwie GAME.SAV. Po przejściu gry ten plik się automatycznie usuwa. Aha... dane w nim są przed zapisem i podczas odczytu przeliczane, więc nie jest łatwo pozmieniać sobie według siebie pliku save.
[#42] Re: Santastic - wersja fizyczna

@tukinem, post #41

Nie musisz czekać, aż gra przyjdzie, bo jak wcześniej napisałem, moja wersja jest zgrywana na dyskietkę z adf, bo też czekam na swoja przesyłkę, która właśnie pojawiła się w paczkomacie

Podejrzewam, że to wina stacji (przerabianej od PC), tylko że teraz - odkąd zrobiłem pierwszy zapis na innej Amidze, to już zapisuje... Co ciekawe, tamta Amiga ma też przemianą stację, bo Escom już tylko takie przecież wsadzał
[#43] Re: Santastic - wersja fizyczna

@lukjan, post #42

Ja też miałem z tym trochę zabawy, bo po każdym zapisie na ADF gubiło walidację, a testowałem na różnych konfiguracjach. Przed wypuszczeniem gry przeszedłem ją 4-krotnie całą. Zarówno robiąc save'y, jak i przechodząc jednym ciągiem. Sprawdzałem na kick 1.3 0,5 chip + 0,5 slow, na kick 3.1 z 1 MB chip (pamięciożerny konfig A500+/A600), AGA też sprawdziłem oraz kickstart 3.2.3 z 8 MB Fast RAM.

Przechodziłem jednym ciągiem, aby sprawdzić, czy nie wykrzacza się podczas wielokrotnego ładowania poziomów bez restartu, przechodziłem save'ując aby sprawdzić, czy walidacja się już nie gubi, no i przy okazji wyłapywałem jakieś bugi w mapach.

Szkoda, że nie ma mapek do wersji fizycznej, bo naprawdę poziomy są wielkie. W razie czego mogę podesłać w PNG zrzuty z Tileda
[#44] Re: Santastic - wersja fizyczna

@tukinem, post #43

Mapki by się przydały, najlepiej w jakiś zjadliwym formacie do podejrzenia na laptopie oraz wydruku (PDF ?)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem