Komentowana treść: Farmiga - wydanie pudełkowe
[#1] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe
Podoba mnie się ten klasyczny wychodek, który miała moja babcia

Lisy i dziki też, choć mam z nimi niestety co czynienia niemal codziennie....

Planowana jest wersja demo przed zakupem ?

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2025 15:30:20 przez lukjan
1
[#2] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@lukjan, post #1

Też mam z nimi do czynienia, bardziej z dzikami

Na itch została wersja demo alfa. Można sobie przetestować czy gra się podoba. W pełnej wersji zostało dodane łowienie rybek, skaczący zajączek, którego zamieniamy na mięso, ekrany zakończenia gry (są dwa możliwe zakończenia), zapis/odczyt gry, lekkie poprawki obsługi mapy miasta, dodatkowe języki i chyba jeszcze coś, ale już nie pamiętam :)

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2025 15:54:59 przez tukinem
3
[#3] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #2

A czy gra jest "grywalna" (chodzi o ewentualne bankructwo), jeżeli uprawia się tylko warzywa i hoduje kury na jajca i krowę na mleko ? Taka wersja "vege" ;P
1
[#4] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@lukjan, post #3

Spokojnie jest grywalna :-p Najlepiej zarabia się początkowo na uprawie ziemniaków, a mając krowę dającą mleko i kurę dającą jajka odpowiednio za pszenicę i kukurydzę. Na ujemnym stanie konta nie pograsz, bo nie zakupisz środka na szkodniki, które losowo zajmują poletka uprawne.
4
[#5] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #2

Gratulacje, fajna graOK
2
[#6] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #4

Obydwie gry tylko pudełkowo ?

Szkoda, że moja A500 Rev6a będzie znowu tu bezrobotna, bo ma 0,5 chip + 0,5 slow, a kolędy w Ami-gierce w XXI wieku żal opuszczać...
[#7] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@lukjan, post #6

No właśnie, mamy XXI wiek

Oczywiście nie neguję Twojej konfiguracji, a wręcz odwrotnie. Normalnie gra miała być dostępna od 1 MB chip RAM, ale postanowiłem odciąć muzykę w grze, by móc pomieścić wszystko w 0,5 MB chip RAM właśnie dla takich Amig jak Twoja.
3
[#8] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #7

To na XXI wiek mam jeszcze dwie A1200 060, ale mam też A500 rev6...
Taki Devil`s Temple czy Worthy na tym śmigają, a też gierce z ostatnich lat

Odpaliłem wersję demo - alfa, ale zaczynam głodować i nie wiem jak się pożywić.

Próbuję też coś opylić, ale nie mogę.

To przez wersję alfa ?

Do czego służy wychodek (chyba doi magazynowania) i jak z tego korzystać ?
[#9] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@lukjan, post #8

Nie pamiętam już, czy farmera da się karmić i gasić mu pragnienie w tej wczesnej wersji.

Wszystko da się sprzedać, co jest możliwe do sprzedania do sklepu. Ustawiasz sobie ilość sprzedawanych przedmiotów i na koniec wybierasz sprzedawanie tak jak tu na filmiku:
YT

Wychodek to tylko skrytka. Jeśli zakupisz bimbrownicę, zostaje ona umieszczona właśnie w wychodku. Możesz tam pędzić bimber, który potem również można sprzedawać.
1
[#10] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #9

Zazdroszczę Ci czasu na programowanie i produktywności! Szacun na dzielni!
9
[#11] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@Stoopi, post #10

To tak jak ja Ci zazdroszczę wiedzy i umiejętności w zakresie elektroniki, bo bez Twojej kilkukrotnej pomocy moja Amiga byłaby bezużyteczna
2
[#12] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #4

Na razie zostaję przy Santastic, bo pograłem w wersję 0,8 Farmiga (na tyle, ile mi ta wersja pozwoliła czasowo) i nie dość, że dostałem tyle podatku co w UE będziemy niebawem dostawać (czyli zbankrutowałem) to widzę w tej (bardzo fajnej) gierce dużo sprzeczności, które być może zostaną kiedyś usunięte przy aktualizacji (chyba, że w pełnej wersji niektóre już nie występują).

1. Kot. Kosztuje 200 zł, jest opodatkowany (jak wszystkie zwierzęta) i potrzebuje mleka, żeby... nie spał. Myszy i mysiorów nie łowi, bo ich w grze nie ma, a w rzeczywistości też robią przecież szkodę, tak samo jak lisy i dziki występujące w grze.

2. Cena sadzonki jabłoni też chyba 200 zł, na efekty trzeba poczekać bardzo długo a cena skupu rażąco niska. W dodatku wyszło, że wyhodowałem 1 (kilo ?), a przynajmniej tyle mogłem sprzedać za 10 zł...

3. Kawa i herbata w naszych warunkach ? No ale być może będzie to kiedyś możliwe, mamy zmiany klimatyczne, kiedyś tu były lodowce, to i być może przyjedzie czas na uprawę kawy i herbaty

4. Środki ochrony roślin przed szkodnikami przy zbiorach ? Przy zbiorach po już "po potokach jest"

5. Kupiłem wędkę i nigdzie jej nie mogłem odnaleźć, no ale to wersja demo

6. Poszukałem w archiwach i czeluściach Internetu i widziałem, że wcześniejsze wersje miewały nawet ładniejszą grafikę (przynajmniej jeżeli chodzi o domek)

7. Muzyka jest świetna, ale utwór jest krótki i robi się monotonnie

8. Taka krowa to je głównie trawę i buraki pastewne (kukurydzę też, ale to krowy w zamknięciu, co świata nie widziały....)

9. Przydał by się większy obszar rozgrywki, choćby na większą ilość grządek, łąka (na siano) i stodoła oraz studnia

10. Więcej grzechów nie pamiętam...
[#13] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@lukjan, post #12

To ja po krótce na szybko wyjaśnię.

1. Kot nie jest wymagany do posiadania. Oczywiście myszy są w grze jeśli posiadasz w magazynie mąkę, którą produkuje młyn. Mąka jest niezbędna do wyprodukowania chlebka.

2. Jabłonki raz posadzisz i i one niezależnie od sytuacji rodzą. Nie są narażone na żadne kataklizmy, nie wymagają dodatkowej ingerencji. Tylko trzeba zbierać owoce i sprzedawać.

3. Masz tu rację. To nie na nasze warunki. Równie dobrze mogłem dać tytoń i konopie (te ostatnie u nas odziwo dobrze rosną ponoć )

4. Szkodniki atakują rośliny w ostatniej fazie rozwoju. Przykładowo ziemniaka stonka chyba w każdej postaci może zaatakować, czy to przy dojrzewaniu, czy przed zbiorem... nie wiem, jestem ze wsi ale nie orientuję się w takim stopniu.

5. Łowienie rybek jest w pełnej wersji.

6. Kwestia gustu. Właśnie nie posiadam już tamtej pierwszej wersji a była taka bardziej swojska.

7. Pierwszy utwór, jaki mi przygotował Eightbm. Od tego zaczęła się nasza współpraca nic tu nie poradzę. Gra jest na długie godziny a muzyka pożera chip ram.

8. Musiałem coś wymyśleć, żeby krowa nie była samowystatczalna

9. Miała być studnia, ale zrezygnowałem z niej. Chyba zbyt dużo klikania byłoby, gdyby trzeba było podlewać ręcznie roślinki.

10. OK
2
[#14] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #13

Ad 1. Ale jak sa myszy i mozna miec kota, to powinno byc chociarz +10 do obrony przed myszami?
1
[#15] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@Phibrizzo, post #14

Póki kot śpi, to żadnej obrony nie ma. Musi maszerować, a bez mleka to będzie spał leniwe stworzenie
4
[#16] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe
Trochę szkoda że okładka jest ewidentnie wygenerowana przez AI, bo z trailerów sama gra wygląda że jest zrobiona przez prawdziwego artystę...
2
[#17] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@Jonson26, post #16

Ekran startowy z gry też jest stworzony przez AI tam, gdzie porusza się zielony napis FARMIGA. Plansza z minigry z krową również była początkowo wygenerowana przez AI, ale jej poświęciłem sporo czasu, aby ją dopieścić

Sporo jednak samemu męczyłem się w pikslowaniu, raz z może lepszymi skutkami, raz z gorszymi. Samą główną grafikę rozgrywki wielokrotnie poprawiałem, przerabiałem... gdyby się znalazł cierpliwy grafik, to możnaby pomyśleć kiedyś o wersji AGA w 256 kolorach.
2
[#18] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@Jonson26, post #16

Trochę szkoda że okładka jest ewidentnie wygenerowana przez AI
- jak by była kiepsko zrobiona samemu grafika(bo nie każdy jest koderem i grafikiem), to byłby ból w czterech literach jaki to badziew

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2025 14:17:05 przez AD99
3
[#19] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@AD99, post #18

O to to
[#20] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #17

Gratuluję kolejnego dowiezionego tytułu! OK
1
[#21] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@Djk83, post #20

Dziękuję

Nad kolejnymi projektami prace trwają, chociaż nie ukrywam, że może którejś grze przypadnie sequel. Trochę tych silników już stworzyłem.

A może jakiś live zrobić z Farmigą dla tych, co nie wiedzą jak się w nią gra?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem