Komentowana treść: Farmiga - wydanie pudełkowe
[#1] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe
Podoba mnie się ten klasyczny wychodek, który miała moja babcia

Lisy i dziki też, choć mam z nimi niestety co czynienia niemal codziennie....

Planowana jest wersja demo przed zakupem ?

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2025 15:30:20 przez lukjan
1
[#2] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@lukjan, post #1

Też mam z nimi do czynienia, bardziej z dzikami

Na itch została wersja demo alfa. Można sobie przetestować czy gra się podoba. W pełnej wersji zostało dodane łowienie rybek, skaczący zajączek, którego zamieniamy na mięso, ekrany zakończenia gry (są dwa możliwe zakończenia), zapis/odczyt gry, lekkie poprawki obsługi mapy miasta, dodatkowe języki i chyba jeszcze coś, ale już nie pamiętam :)

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2025 15:54:59 przez tukinem
3
[#3] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #2

A czy gra jest "grywalna" (chodzi o ewentualne bankructwo), jeżeli uprawia się tylko warzywa i hoduje kury na jajca i krowę na mleko ? Taka wersja "vege" ;P
1
[#4] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@lukjan, post #3

Spokojnie jest grywalna :-p Najlepiej zarabia się początkowo na uprawie ziemniaków, a mając krowę dającą mleko i kurę dającą jajka odpowiednio za pszenicę i kukurydzę. Na ujemnym stanie konta nie pograsz, bo nie zakupisz środka na szkodniki, które losowo zajmują poletka uprawne.
4
[#5] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #2

Gratulacje, fajna graOK
2
[#6] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #4

Obydwie gry tylko pudełkowo ?

Szkoda, że moja A500 Rev6a będzie znowu tu bezrobotna, bo ma 0,5 chip + 0,5 slow, a kolędy w Ami-gierce w XXI wieku żal opuszczać...
[#7] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@lukjan, post #6

No właśnie, mamy XXI wiek

Oczywiście nie neguję Twojej konfiguracji, a wręcz odwrotnie. Normalnie gra miała być dostępna od 1 MB chip RAM, ale postanowiłem odciąć muzykę w grze, by móc pomieścić wszystko w 0,5 MB chip RAM właśnie dla takich Amig jak Twoja.
2
[#8] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #7

To na XXI wiek mam jeszcze dwie A1200 060, ale mam też A500 rev6...
Taki Devil`s Temple czy Worthy na tym śmigają, a też gierce z ostatnich lat

Odpaliłem wersję demo - alfa, ale zaczynam głodować i nie wiem jak się pożywić.

Próbuję też coś opylić, ale nie mogę.

To przez wersję alfa ?

Do czego służy wychodek (chyba doi magazynowania) i jak z tego korzystać ?
[#9] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@lukjan, post #8

Nie pamiętam już, czy farmera da się karmić i gasić mu pragnienie w tej wczesnej wersji.

Wszystko da się sprzedać, co jest możliwe do sprzedania do sklepu. Ustawiasz sobie ilość sprzedawanych przedmiotów i na koniec wybierasz sprzedawanie tak jak tu na filmiku:
YT

Wychodek to tylko skrytka. Jeśli zakupisz bimbrownicę, zostaje ona umieszczona właśnie w wychodku. Możesz tam pędzić bimber, który potem również można sprzedawać.
1
[#10] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #9

Zazdroszczę Ci czasu na programowanie i produktywności! Szacun na dzielni!
7
[#11] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@Stoopi, post #10

To tak jak ja Ci zazdroszczę wiedzy i umiejętności w zakresie elektroniki, bo bez Twojej kilkukrotnej pomocy moja Amiga byłaby bezużyteczna
2
[#12] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #4

Na razie zostaję przy Santastic, bo pograłem w wersję 0,8 Farmiga (na tyle, ile mi ta wersja pozwoliła czasowo) i nie dość, że dostałem tyle podatku co w UE będziemy niebawem dostawać (czyli zbankrutowałem) to widzę w tej (bardzo fajnej) gierce dużo sprzeczności, które być może zostaną kiedyś usunięte przy aktualizacji (chyba, że w pełnej wersji niektóre już nie występują).

1. Kot. Kosztuje 200 zł, jest opodatkowany (jak wszystkie zwierzęta) i potrzebuje mleka, żeby... nie spał. Myszy i mysiorów nie łowi, bo ich w grze nie ma, a w rzeczywistości też robią przecież szkodę, tak samo jak lisy i dziki występujące w grze.

2. Cena sadzonki jabłoni też chyba 200 zł, na efekty trzeba poczekać bardzo długo a cena skupu rażąco niska. W dodatku wyszło, że wyhodowałem 1 (kilo ?), a przynajmniej tyle mogłem sprzedać za 10 zł...

3. Kawa i herbata w naszych warunkach ? No ale być może będzie to kiedyś możliwe, mamy zmiany klimatyczne, kiedyś tu były lodowce, to i być może przyjedzie czas na uprawę kawy i herbaty

4. Środki ochrony roślin przed szkodnikami przy zbiorach ? Przy zbiorach po już "po potokach jest"

5. Kupiłem wędkę i nigdzie jej nie mogłem odnaleźć, no ale to wersja demo

6. Poszukałem w archiwach i czeluściach Internetu i widziałem, że wcześniejsze wersje miewały nawet ładniejszą grafikę (przynajmniej jeżeli chodzi o domek)

7. Muzyka jest świetna, ale utwór jest krótki i robi się monotonnie

8. Taka krowa to je głównie trawę i buraki pastewne (kukurydzę też, ale to krowy w zamknięciu, co świata nie widziały....)

9. Przydał by się większy obszar rozgrywki, choćby na większą ilość grządek, łąka (na siano) i stodoła oraz studnia

10. Więcej grzechów nie pamiętam...
[#13] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@lukjan, post #12

To ja po krótce na szybko wyjaśnię.

1. Kot nie jest wymagany do posiadania. Oczywiście myszy są w grze jeśli posiadasz w magazynie mąkę, którą produkuje młyn. Mąka jest niezbędna do wyprodukowania chlebka.

2. Jabłonki raz posadzisz i i one niezależnie od sytuacji rodzą. Nie są narażone na żadne kataklizmy, nie wymagają dodatkowej ingerencji. Tylko trzeba zbierać owoce i sprzedawać.

3. Masz tu rację. To nie na nasze warunki. Równie dobrze mogłem dać tytoń i konopie (te ostatnie u nas odziwo dobrze rosną ponoć )

4. Szkodniki atakują rośliny w ostatniej fazie rozwoju. Przykładowo ziemniaka stonka chyba w każdej postaci może zaatakować, czy to przy dojrzewaniu, czy przed zbiorem... nie wiem, jestem ze wsi ale nie orientuję się w takim stopniu.

5. Łowienie rybek jest w pełnej wersji.

6. Kwestia gustu. Właśnie nie posiadam już tamtej pierwszej wersji a była taka bardziej swojska.

7. Pierwszy utwór, jaki mi przygotował Eightbm. Od tego zaczęła się nasza współpraca nic tu nie poradzę. Gra jest na długie godziny a muzyka pożera chip ram.

8. Musiałem coś wymyśleć, żeby krowa nie była samowystatczalna

9. Miała być studnia, ale zrezygnowałem z niej. Chyba zbyt dużo klikania byłoby, gdyby trzeba było podlewać ręcznie roślinki.

10. OK
2
[#14] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@tukinem, post #13

Ad 1. Ale jak sa myszy i mozna miec kota, to powinno byc chociarz +10 do obrony przed myszami?
[#15] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@Phibrizzo, post #14

Póki kot śpi, to żadnej obrony nie ma. Musi maszerować, a bez mleka to będzie spał leniwe stworzenie
3
[#16] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe
Trochę szkoda że okładka jest ewidentnie wygenerowana przez AI, bo z trailerów sama gra wygląda że jest zrobiona przez prawdziwego artystę...
1
[#17] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@Jonson26, post #16

Ekran startowy z gry też jest stworzony przez AI tam, gdzie porusza się zielony napis FARMIGA. Plansza z minigry z krową również była początkowo wygenerowana przez AI, ale jej poświęciłem sporo czasu, aby ją dopieścić

Sporo jednak samemu męczyłem się w pikslowaniu, raz z może lepszymi skutkami, raz z gorszymi. Samą główną grafikę rozgrywki wielokrotnie poprawiałem, przerabiałem... gdyby się znalazł cierpliwy grafik, to możnaby pomyśleć kiedyś o wersji AGA w 256 kolorach.
2
[#18] Re: Farmiga - wydanie pudełkowe

@Jonson26, post #16

Trochę szkoda że okładka jest ewidentnie wygenerowana przez AI
- jak by była kiepsko zrobiona samemu grafika(bo nie każdy jest koderem i grafikiem), to byłby ból w czterech literach jaki to badziew

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2025 14:17:05 przez AD99
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem