Komentowana treść: Old Blue Workbench 1.1.0
[#1] Re: Old Blue Workbench 1.1.0
Lubię WB1.3. Podoba mi się ta jego domyślna niebieskość, fajne są okna.
Gdy kupiłem (względnie niedawno) wymarzone w czasach przedamigowych Atari ST, i zobaczyłem jak wyglądał ówczesny TOS, to aż mnie otrzepało.
6
[#2] Re: Old Blue Workbench 1.1.0

@wali7, post #1

Niebieski system operacyjny zawsze OK, wiadomo...
5
[#3] Re: Old Blue Workbench 1.1.0

@wali7, post #1

Ja też lubię OS 1.3 od początku używania Amigi, jednakże OS 2.0 i 3.0 wniosły mnóstwo nowych funkcji, z których dla mnie najważniejsze to:

Workbench
- Wyświetlanie wszystkich plików (również bez ikonek),
- Uruchamianie dowolnego programu z menu (Execute Command),
- Wybieranie plików za pomocą requestera ASL. W OS 1.3 jest wpisywanie nazwy (za wyjątkiem np. biblioteki ARP),
- Otwieranie katalogu nadrzędnego,
- Skalowanie okienek jednym przyciskiem,
- Rozbudowane preferencje,
- Nowa biblioteka workbench.library oraz AppIcon, AppMenuItem i AppWindow,
- Ikony domyślne,
- Program MultiView i system datatypów,
- Program do obsługi twardego dysku HDToolBox,
- Edytor ikon.

Intuition
- Obietkowe programowanie gadżetów i innych klas (BOOPSI),
- Listy Tagów (TagItem) ułatwiające podawanie złożonych list parametrów,
- Funkcje typu Hook.

DOS
- Mnóstwo nowych poleceń, wszystkie najważniejsze są rezydentne,
- Wybieranie opcji (Request Choice), wybieranie pliku (Request File),
- Tworzenie odniesień MakeLink.

Co do wyglądu, to za tamtych czasów NewLook z OS 2.0/3.0 mi się bardzo spodobał. Oczywiście niebiesko-pomarańczowy Workbench i dwustanowe ikonki też są super.

Ale głównie to funkcjonalność zaważyła o tym, że polubiłem OS 3.0, jeszcze na Amidze CDTV.

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2025 14:23:38 przez Hexmage960
2
[#4] Re: Old Blue Workbench 1.1.0
No nieźle - OS 1.3 ma lepszy i bardziej funkcjonalny window/file manager niż 3.2.2.2.2.1... i to za darmo

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2025 20:11:29 przez _arti
3
[#5] Re: Old Blue Workbench 1.1.0
Mam pytanie
W którym miejscu w startup-sequence wpisać wymagane komendy?
Do jakiego katalogu wrzucić OBWorkbench by go zainstalować? Wystarczy OldBlue na DH0 czy w katalogu Tools?
2
[#6] Re: Old Blue Workbench 1.1.0

@WojosRetro, post #5

To jest, zdaje się jedna komenda, odpalana na samym końcu zamiast LoadWB.
[#7] Re: Old Blue Workbench 1.1.0

@WojosRetro, post #5

Jest opisane na https://triumph.no/oldblue/:
Installation
The included installation script will copy the required files but some changes must be made to S:Startup-Sequence manually.

Old Blue Workbench requires the ENVARC: assign for locating the default icons so add the following to S:Startup-Sequence if it doesn’t already exist.

C:Assign ENVARC: SYS:Prefs/Env-Archive
To launch Old Blue Workbench instead of the original Workbench when Old Blue Workbench has been installed in SYS:Tools/OldBlue replace the LoadWB command in S:Startup-Sequence with:

C:Assign OldBlue: SYS:Tools/OldBlue
C:Run <NIL: >NIL: OldBlue:LaunchDaemon
C:Stack 8192
C:Run <NIL: >NIL: OldBlue:Workbench STARTUPDRAWER SYS:WBStartup SHOWSTARTUP
The STARTUPDRAWER argument specifies the path to a drawer with tools and projects to launch at startup. The SHOWSTARTUP argument tells Old Blue Workbench to show a window with a progress bar while launching these tools and projects. The STARTPRI tool type can be set for each of the tools and projects to control the launch order.

LaunchDaemon is a background task that is used by Old Blue Workbench to launch tools and commands. It makes it possible to quit Old Blue Workbench without quitting all tools launched by it.

Mnie się to nie udało, za słaby jestem w te klocki

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2025 08:34:04 przez tukinem
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem