Komentowana treść: The Settlers 2 - świąteczna mapa
[#31] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@egzekutor27, post #30

Po kiego? Ja bym wolał większą ilość slotów i żeby autosave zapisywał się za każdym razem w następnym slocie, bo czasem gdy trzeba zmienić taktykę to trzeba się cofnąć o kilka godzin grania, gdzie przy automacie się nie da i trzeba co jakiś czas dokonać ręcznego zapisu.
[#32] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@Solo Kazuki, post #14

Fazior zapewne ma coś namieszane w systemie.

Możesz mieć rację.

Kolejna osoba miała problemy z Settlers2 na Warp1260.
Po usunięciu MCP i przeinstalowaniu sytemu:

@lukjan
(...) Faktycznie na czystej instalacji OS3.2 wszystkie dolegliwości minęły. Testuję na 50 i 75 Mhz i czekam na aktualizację szczególnie pod kątem szybkości (...)
1
[#33] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@Amig_OS, post #32

A pytanko mam jeszcze. Co to tak w kółko jest czytane z HDD? Bo jak grałem z kardy SD to nie miałem podglądu, ale teraz mam bo to karty CF idzie poprzez kontroler komputera i widzę, że dioda cały czas migocze .....
[#34] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@lukjan, post #33

Streaming muzyki, można go wyłączyć kosztem większego zużycia pamięci ok, racja
2
[#35] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@BULI, post #34

Myślę, że mam jej w nadmiarze w Warpie do tego. Jak to zatem przełączyć ?
1
[#36] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@lukjan, post #35

Ja mam ogólnie wyłączone dźwięki w S2, bo na tasku odpalam AmigaAMP, który poprzez MHI (prawie zerowa zajętość procka) mam odpalony heavy-metalowy cover muzyki z Settlers 1 w VBR. Kawałek trwa ponad 13 minut.

BTW: Ja nie mam problemów z działaniem Settlersów na karcie Warp 1260@100, poza tym że mogliby robić te 5 fps więcej.:)

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2025 21:15:04 przez waldiamiga
1
[#37] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa
Kupiłem grę Settlers II Amiga by wesprzeć autorów. Czytam, że gra wymaga tylko 16 MB RAM jeżeli nie używamy muzyki - to dobra wiadomość.

Zauważyłem, że bardzo dużo miejsca w archiwum zajmuje film w formacie CDXL - chyba największy w archiwum. Na drugim miejscu pod kątem objętości jest muzyka.

Właściwe dane gry to 70 MB nieskompresowanych i 17 MB skompresowanych danych. Widzę jeszcze katalog z dźwiękami 2 MB.

Chciałbym zapytać się czy instalacja filmu CDXL, AVI oraz muzyki jest obowiązkowa? Bo znakomicie ułatwiłoby mi to przenoszenie archiwum z grą na Amigę 1200.

Moim zdaniem znając transfery na Amidze, w przyszłości powinno się pomyśleć o modułowej postaci archiwum.

I jeszcze jedno pytanie - czy dźwięki są w formacie WAV? Bo natywnie na Amidze to lepiej je konwertować do IFF 8SVX (lub 16SV).

Ja naprawdę dobrze zapatruję się na tę produkcję, ale tak niewiele trzeba by działało to sprawniej na low-end Amigach. Zarówno pod kątem objętości, jak i wymagań.

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2025 22:57:29 przez Hexmage960
3
[#38] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@Hexmage960, post #37

No więc nagrałem sobie płytę instalacyjną CD, na którą wrzuciłem w formie nieskompresowanej:
- Grę w wersji polskiej,
- Grę w wersji angielskiej,
- Dźwięki,
- Muzykę,
- Film CDXL w wersji polskiej,
- AGABlaster,
I pozostałe pliki w głównym katalogu. Wszystko się zmieściło w ok. 650 MB, więc zostało jeszcze miejsce na płycie kompaktowej.

Gra się zainstalowała poprawnie bez problemów. Musiałem tylko zwolnić troszkę miejsca na dysku podczas instalacji na plik CDXL, który jest bardzo duży. Ale udało się. Nota: sugerowałbym pytanie w instalacji, czy instalować dany komponent.

Podczas instalacji wskazałem, że mam procesor 68030 bez FPU. Otrzymałem komunikat, że w przypadku braku FPU, należy użyć SoftIEEE.

Zainstalowałem jeszcze AHI 4.18, o które prosi instalator.

Zatem po uruchomieniu jest miła niespodzianka. Odtworzony zostaje film wprowadzający w formacie CDXL. Tutaj duże brawa, bo film działa doskonale. Jest też atrakcyjny - kolorowa grafika i dźwięk w porządku.

Po obejrzeniu filmu, gra niestety się zawiesiła i nastąpił reset komputera. Próbowałem jeszcze raz i tutaj otrzymałem GURU o bardzo dziwnym numerze. Poza tym po resecie komputera przez krótki czas była jakby naprawa walidacji systemu plików.

Sprawdziłem i SoftIEEE wskazuje, że mój komputer ma już FPU! Podczas gdy go moja karta Blizzard 1230-IV nie posiada. Upatruję tutaj przyczynę problemów (program SoftIEEE być może niepoprawnie identyfikuje FPU).

Mimo to sugerowałbym jednak sprawdzanie konfiguracji systemu przez grę. Ponadto stos o rozmiarze 2000000 nie napawa optymizmem, i tutaj upatrywałbym wolne działanie gry u wielu kolegów na mocnych konfiguracjach. Przy czym mi nie udało sie jeszcze samej rozgrywki uruchomić z opisanego wcześniej powodu.

Tak więc bardzo duży plus, za intro, które na Amidze z AGA i 030 działa bardzo fajnie, ale prosiłbym o zwrócenie większej uwagi na weryfikację konfiguracji systemu przez grę.

Normalnie gdybym ja przygotowywał kompilację, to skorzystałbym z bibliotek matematycznych, które są bardzo dobre (korzystają z FPU automatycznie) zamiast bezpośrednio używać FPU, po drugie zwróciłbym większą uwagę na opcje kompilatora GCC, który w nowszej wersji może być mniej kompatybilny.

Warto też tak jak napisałem dodać do - dobrego skryptu instalacyjnego - pytanie o instalację niektórych obszernych komponentów.

Ja nie zmieniam swojej karty w Amidze, żeby obsługiwała Settlers II w tej odsłonie. Mimo że to najpewniej wina SoftIEEE, że u mnie gra nie działa, sugerowałbym powyższe poprawki. Gdyby użyć bibliotek matematycznych, gra nie sprawiałaby żadnych problemów w tym zakresie.

Poza tym tak ogromny stos wskazuje na kompilowanie jakiegoś bardzo nieprzyjaznego kodu, który zakłada ogromny, megabajtowy Cache instrukcji i danych procesora głównego. Trzeba dobrze to przeskalować na procesory z serii 680x0, gdzie 68060 ma Cache 8 kilobajtów na dane i instrukcje. No ale optymalizacja to inna rzecz. Ja bym również skorzystał z audio.device, natywnych bitmap oraz Blittera, no ale to pewnie mało by pomogło w przypadku tak napisanego kodu źródłowego, który służył jako baza dla portu.

Mam nadzieję, że dostarczyłem dobrego feedbacku, który pozwoli ulepszyć tę i przyszłe kompilacje. Pozdrawiam i dzięki.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2025 04:05:10 przez Hexmage960
3
[#39] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@lukjan, post #35

Myślę, że mam jej w nadmiarze w Warpie do tego. Jak to zatem przełączyć ?

W MENU głównym gry, w OPCJACH możesz odhaczyć/wyłączyć MUSIC STREAMING ok, racja
1
[#40] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@Hexmage960, post #38

Na A1200 z Blizzardem IV z FPU jak i z softFPU gra wywala się na wewnętrznej procedurze czanki to planar. Tak podaje SnoopDos env:Settlers2/UseWCP - fail z równoczesnym guru #8000000B.
2
[#41] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@koczis, post #40

Błąd #8000000B wskazuje według mnie na problem z wykonywaniem kodu (np. przy braku FPU). Z tego co pamiętam takie błędy wyskakiwały gdy był wykonywany nieistniejący kod (np. niezaładowana biblioteka).

U mnie było zupełnie inne Guru po resecie, numer który nic mi nie mówi. Z tego co odnotowałem zanim nastąpił reset słyszałem jakieś urywki dźwięków z gry.

Co znamienne AGABlaster, który pewnie jest uruchamiany na początku przez program wykonywalny Settlers II, odgrywa film wprowadzający doskonale na 68030/50MHz i AGA. Zarówno animacja jak i dźwięk są w super jakości. Czy AGABlaster korzysta z AHI? Bo chyba nie.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2025 12:53:46 przez Hexmage960
1
[#42] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@koczis, post #40

Tak podaje SnoopDos env:Settlers2/UseWCP - fail z równoczesnym guru #8000000B.

SnoopDos podaje że brak pliku UseWCP w podanym katalogu.
A jaką wartość ma ta zmienna to już nie wiem.
1
[#43] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@Norbert, post #42

SnoopDos podaje że brak pliku UseWCP w podanym katalogu.

Mogę taki zrobić, ale nie wiem jakie są możliwości wstawienia parametrów, zmiennych, bo całkiem możliwe że są różne procedury do różnych procesów.
[#44] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@Hexmage960, post #41

Co znamienne AGABlaster, który pewnie jest uruchamiany na początku przez program wykonywalny Settlers II, odgrywa film wprowadzający doskonale na 68030/50MHz i AGA. Zarówno animacja jak i dźwięk są w super jakości. Czy AGABlaster korzysta z AHI? Bo chyba nie.

Ten film na CDXL jest w lepszej jakości niż te w wyższej rozdzielczości. CDXL nie używa AHI. Za to muzyka i efekty dźwiękowe z gry już idą przez AHI.
[#45] Re: The Settlers 2 - świąteczna mapa

@Hexmage960, post #41

odgrywa film wprowadzający doskonale na 68030/50MHz i AGA. Zarówno animacja jak i dźwięk są w super jakości.

No nie wiem u mnie na 060 z FPU jest raczej słabej jakości.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem