No więc nagrałem sobie płytę instalacyjną CD, na którą wrzuciłem w formie nieskompresowanej:
- Grę w wersji polskiej,
- Grę w wersji angielskiej,
- Dźwięki,
- Muzykę,
- Film CDXL w wersji polskiej,
- AGABlaster,
I pozostałe pliki w głównym katalogu. Wszystko się zmieściło w ok. 650 MB, więc zostało jeszcze miejsce na płycie kompaktowej.
Gra się zainstalowała poprawnie bez problemów. Musiałem tylko zwolnić troszkę miejsca na dysku podczas instalacji na plik CDXL, który jest bardzo duży. Ale udało się. Nota: sugerowałbym pytanie w instalacji, czy instalować dany komponent.
Podczas instalacji wskazałem, że mam procesor 68030 bez FPU. Otrzymałem komunikat, że w przypadku braku FPU, należy użyć SoftIEEE.
Zainstalowałem jeszcze AHI 4.18, o które prosi instalator.
Zatem po uruchomieniu jest miła niespodzianka. Odtworzony zostaje film wprowadzający w formacie CDXL. Tutaj duże brawa, bo film działa doskonale. Jest też atrakcyjny - kolorowa grafika i dźwięk w porządku.
Po obejrzeniu filmu, gra niestety się zawiesiła i nastąpił reset komputera. Próbowałem jeszcze raz i tutaj otrzymałem GURU o bardzo dziwnym numerze. Poza tym po resecie komputera przez krótki czas była jakby naprawa walidacji systemu plików.
Sprawdziłem i SoftIEEE wskazuje, że mój komputer ma już FPU! Podczas gdy go moja karta Blizzard 1230-IV nie posiada. Upatruję tutaj przyczynę problemów (program SoftIEEE być może niepoprawnie identyfikuje FPU).
Mimo to sugerowałbym jednak sprawdzanie konfiguracji systemu przez grę. Ponadto stos o rozmiarze 2000000 nie napawa optymizmem, i tutaj upatrywałbym wolne działanie gry u wielu kolegów na mocnych konfiguracjach. Przy czym mi nie udało sie jeszcze samej rozgrywki uruchomić z opisanego wcześniej powodu.
Tak więc bardzo duży plus, za intro, które na Amidze z AGA i 030 działa bardzo fajnie, ale prosiłbym o zwrócenie większej uwagi na weryfikację konfiguracji systemu przez grę.
Normalnie gdybym ja przygotowywał kompilację, to skorzystałbym z bibliotek matematycznych, które są bardzo dobre (korzystają z FPU automatycznie) zamiast bezpośrednio używać FPU, po drugie zwróciłbym większą uwagę na opcje kompilatora GCC, który w nowszej wersji może być mniej kompatybilny.
Warto też tak jak napisałem dodać do - dobrego skryptu instalacyjnego - pytanie o instalację niektórych obszernych komponentów.
Ja nie zmieniam swojej karty w Amidze, żeby obsługiwała Settlers II w tej odsłonie. Mimo że to najpewniej wina SoftIEEE, że u mnie gra nie działa, sugerowałbym powyższe poprawki. Gdyby użyć bibliotek matematycznych, gra nie sprawiałaby żadnych problemów w tym zakresie.
Poza tym tak ogromny stos wskazuje na kompilowanie jakiegoś bardzo nieprzyjaznego kodu, który zakłada ogromny, megabajtowy Cache instrukcji i danych procesora głównego. Trzeba dobrze to przeskalować na procesory z serii 680x0, gdzie 68060 ma Cache 8 kilobajtów na dane i instrukcje. No ale optymalizacja to inna rzecz. Ja bym również skorzystał z audio.device, natywnych bitmap oraz Blittera, no ale to pewnie mało by pomogło w przypadku tak napisanego kodu źródłowego, który służył jako baza dla portu.
Mam nadzieję, że dostarczyłem dobrego feedbacku, który pozwoli ulepszyć tę i przyszłe kompilacje. Pozdrawiam i dzięki.
Ostatnia aktualizacja: 29.12.2025 04:05:10 przez Hexmage960