Komentowana treść: Ubek Remake - wersja finalna
[#1] Re: Ubek Remake - wersja finalna
Super! OK
[#2] Re: Ubek Remake - wersja finalna
Super wiadomosc. Ciagle czekam na wersje na klasyka nawet pod pistorma i rtg.
3
[#3] Re: Ubek Remake - wersja finalna
Szczere brava To może teraz "Ubek II" ? szeroki uśmiech
2
[#4] Re: Ubek Remake - wersja finalna

@Hellena, post #3

Może teraz 68k?
2
[#5] Re: Ubek Remake - wersja finalna

@_DiskDoctor_, post #4

Na 68k masz lepsze i ładniejsze strzelanki 3d niż Ubek.
1
[#6] Re: Ubek Remake - wersja finalna

@rbej1977, post #5

Niszowa gra z naszym folklorem na niszę w niszy. Na system AmigaOS 4? Szkoda, że nie na Amigę jak pierwowzór
2
[#7] Re: Ubek Remake - wersja finalna

@rbej1977, post #5

No tak, tylko że w poście #3 jest mowa o Ubek II :)
2
[#8] Re: Ubek Remake - wersja finalna

@rbej1977, post #5

I tak i nie. Ubek jest specyficzny i nie jest to tylko głupia strzelanka. Jest fabuła i są zagadki oraz rozne scenerie. Planeta obcych, biuro, morze, oboz itp. Gre bardzo lubię i zawsze chciałem ja w lepszej jakości. Nawet ostatnio odpalilem stara wersje na 1200 z warped vision i na LCD - nic nie widziałem. Na crt dawało radę albo ja byłem mniej ślepy ;) Pytanie też kiedy pora na Boulder Dash 3d. Pamiętam że demo chyba było na jakimś acs cd i się mocno zagrywałem bo śmigało to już na 1200 z fast i latanie dawało mase frajdy. Szkoda że nic z tego nie wyszło ;(
1
[#9] Re: Ubek Remake - wersja finalna

@marggines, post #8

Boulder Dash 3D, został zastopowany ze względow prawnych, właściciel marki Boulder Dash skontaktował się przed laty z Szymonem, więcej szczegółów znajdziesz w wywiadzie z nim, przeprowadzonym u nas na kanale. Natomiast co do dywagacji, na temat starych projektów, które są warte ukończenia i są jednocześnie na celowniku Szymona, polecam obejrzeć poniższy odcinek.

2
[#10] Re: Ubek Remake - wersja finalna

@MUFA-amigaone-pl, post #9

Boulder Dash 3D, został zastopowany ze względow prawnych

Wymówka. Czy ktoś zmusza do używania nazwy Boulder Dash? Można było wydać pod innym tytułem.
1
[#11] Re: Ubek Remake - wersja finalna

@MUFA-amigaone-pl, post #9

właściciel marki Boulder Dash skontaktował się przed laty z Szymonem

Oj było tak, było... Pamiętam, że jakieś 20 lat temu właściciel praw do "Boulder Dash" wręcz szalał po sieci i czepiał się dosłownie wszystkiego co w jakimkolwiek stopniu dotyczyło tej marki. Zmusił nawet twórcę fanowskiej strony o serii "Boulder Dash" do likwidacji strony. Przez długi czas na stronie był tylko skan papierowego listu w którym było żądanie zaprzestania działalności. To samo dotyczy gier z serii "Spy vs Spy" (ten sam właściciel) - ich też się nie dotyka, bo prawie na pewno będą z tego kłopoty.
Tak samo nie wchodzi się w temat "Tetrisa" odkąd Pażytnow odzyskał prawa. Też w pewnym momencie dostał dosłownie "wścieklicy" i wymuszał likwidację wszystkich komercyjnie wydawanych gier tetrisopodobnych.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby stworzyć własną markę opartą na mechanice z "Boulder Dash" czy "Spy vs Spy". Zwłaszcza, że "Boulder Dash 3D" mocno wykracza poza mechanikę wersji 2D. Zresztą dwóch walczących ze sobą agentów też już mieliśmy w innej amigowej grze.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2026 13:33:27 przez MDW
1
[#12] Re: Ubek Remake - wersja finalna

@MDW, post #11

dziwna sprawa:
wersja geita jest od lat
https://www.geit.de/eng_boulderdaesh.html
1
[#13] Re: Ubek Remake - wersja finalna

@michal_zukowski, post #12

Tak samo Pażytnow nie dotarł na przykład do amigowych Tetrisów jakich na Aminecie jest kilka. Może dlatego, że są niekomercyjne.

Może gostek od "Boulder Dash" stracił czujność albo cierpliwość. Kiedyś czepiał się nawet niekomercyjnej działalności. A może zmiana "Dash" na "Däsh" jest kluczem do sukcesu. szeroki uśmiech
Na Wikipedii jest informacja, że First Star Software przestało działać w 2018 roku. Faktycznie w ostatnich latach nie słychać było o nagonce na klony tych gier.
https://en.wikipedia.org/wiki/First_Star_Software

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2026 14:28:59 przez MDW
1
[#14] Re: Ubek Remake - wersja finalna

@Pinto, post #10

Ja bym nie uzywal takich ostrych slow. Ale fakt nazwę mozna było dac jakąkolwiek i nikt by nawet nie skojarzył tej gry że to wersja 3d bulder dasha. Szkoda że nie wyszło. Bo spędziłem wiele miłych godzin ;) ale to były ciezkie czasy i amiga wtedy już praktycznie nie żyła. W Polsce malo kto by wydał taka gre - tu miało wszystko ruszyć na a500 z 1mb razu.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem