Komentowana treść: AmiVision
[#1] Re: AmiVision
Fajna sprawa, tylko że to wymaga chyba dwóch komputerów w sumie , więc prościej włączyć obok po prostu zwykły TV
1
[#2] Re: AmiVision

@lukjan, post #1

Albo oglądać na tym pierwszym komputerze czyli serwerze. Po kiego to rozwiązanie i komu potrzebne? Przecież to nawet nie udowadnia że coś się da zrobić na Amidze.
2
[#3] Re: AmiVision

@TomK, post #2

Ale wiesz, że serwer to takie urządzenie, które i tak jest zawsze uruchomione i często nie ma nawet podpiętego monitora?
Może jest np domowym centrum samby, multimediów i przestrzeni dyskowej. Np QNAP. z dockerem będzie działał.
4
[#4] Re: AmiVision

@TomK, post #2

Mój serwer w domu, to monitora na oczy nie widział a poza tym - jak można coś zrobić na Amidze, to całkiem fajnie. Postawię dziś to i sprawdzę.
2
[#5] Re: AmiVision
Tradycyjna TV to już relikt przeszłości. A internetową po co się jeszcze ogląda?
4
[#6] Re: AmiVision

@amikoksu, post #5

Wręcz przeciwnie. Tradycyjna TV ma się bardzo dobrze. Nawet zrezygnowałem z TV Sat na rzecz DVB-T, które było stabilniejsze w poprzedniej wersji, no ale jest więcej kanałów.

Za TV Sat trzeba dodatkowo płacić, kanałów multum, lecą same bzdury przeplatane notorycznie reklamami. I to jest faktycznie przeżytek, za które szkoda płacić miesięczny abonament, tak samo jak za kablówki, Netfixy i tym podobne....

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2026 12:05:09 przez lukjan
1
[#7] Re: AmiVision

@lukjan, post #6

Czyli ktoś jeszcze ogląda.
1
[#8] Re: AmiVision

@amikoksu, post #7

Skoro w DVB-T 2 funkcjonuje więcej kanałów niż w DVB-T 1 i kolejni chętni starają się o koncesje na nadawanie bo jest jeszcze miejsce, to znaczy że jednak ludzie nadal oglądają tradycyjną TV, która nie obciąża w dodatku łącza sieciowego i nie wymaga zbytnio dodatkowych kosztów
1
[#9] Re: AmiVision

@lukjan, post #8

Nie no, jasne że jeszcze ktoś tam ogląda.
1
[#10] Re: AmiVision
Skojarzyło mi się to trochę z czasami kiedy miałem kartę telewizyjną na pci podłączoną do Amigi z Mediatorem Pci i jarałem się, że miałem płynne wideo w okienku ;)
4
[#11] Re: AmiVision

@luk, post #10

Ja tak miałem pod Windą 98 kiedyś. Dziś te karty to elektrośmieci, bo TV już cyfrowa tylko
[#12] Re: AmiVision

@lukjan, post #11

Ja tak miałem pod Windą 98 kiedyś. Dziś te karty to elektrośmieci, bo TV już cyfrowa tylko

Zakładając, że chciałbyś używać takiej karty tylko do TV.

Konsole pod chinch nadal nadają obraz, kto by pomyślał.
3
[#13] Re: AmiVision

@karolb, post #12

Czyli można pograć na konsoli w okienku wb ?
2
[#14] Re: AmiVision
czyli serwer transkoduje do mpeg a na ami cos ten strumien odtwarza? no to spoko, ale to juz 20 lat temu dzialalo
[#15] Re: AmiVision
Fajna sprawa, tylko 040 nie uciągnie dekodowania w lores 24fps z dźwiękiem. Vampir pewnie tak, tylko czy da radę 640x360 w stremie? Sprawdziłbym jak się ma ten ciekawy projekt, ale telewizja to nie moja bajka. Ciekawe czy YT szło by w ten sposób streamingować?
[#16] Re: AmiVision

@karolb, post #12

Zgadza się, tylko kto tak robi ? szeroki uśmiech
[#17] Re: AmiVision

@lukjan, post #16

Może ja tak pogram szeroki uśmiech
[#18] Re: AmiVision

@Hellena, post #17

Ja mam akurat po dwa wyświetlacze z taką opcja na pokój, więc gimnastyka zbędna I wszystkie są w stanie wyświetlić zarówno 8 - bit przez choćby SCART jak i FullHD (Warp 1260) przez HDMI
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem