Komentowana treść: Demolka osobista odc. 2
[#1] Re: Demolka osobista odc. 2
Powrót (chyba już z 5 lat temu) Vasyla na demoscenę po ponad 20 latach nieobecności jest dla mnie jednym z bardzo udanych i istotnych powrotów. Wrócił w wielkim stylu i od razu zawojował świat wielkich pixeli w kilkunastu kolorach.
Każdą pracę Vasyla ogląda się z na powiększeniu żeby napawać się perfekcją z jaką poustawiał piksele. Niewielu jest twórców, którzy potrafią mnie „zmusić” do oglądania ich prac w ten sposób. Zdawałoby się, że na dzisiejszych monitorach obrazków lowres nie trzeba powiększać żeby napawać się pixelartowymi szczegółami, a jednak w przypadku prac Vasyla nadal to robię.
2
[#2] Re: Demolka osobista odc. 2

@MDW, post #1

Zdawałoby się, że na dzisiejszych monitorach obrazków lowres nie trzeba powiększać żeby napawać się pixelartowymi szczegółami, a jednak w przypadku prac Vasyla nadal to robię.

Z tym powiększaniem obrazu, żeby przyjrzeć się pikselom to jest masakra.

Twórcy przeglądarek wychodzą z założenia że jak się zbluruje piksele powiększanego obrazka, to końcowy użytkownik będzie zadowolony.
1
[#3] Re: Demolka osobista odc. 2

@karolb, post #2

Taaak, faktycznie tak jest. Rozmywanie przy powiększaniu w wielu miejscach jest ok (zwykle 3D), ale nie wszędzie. A już na pewno nie przy oglądaniu pikslowanych obrazków. To masakruje całą pracę grafika tak samo jak zapisanie ich w stratnym formacie (np. JPEG).

W macOS jest funkcja powiększania dowolnego fragmentu ekranu, w dowolnej chwili, jednym ruchem ręki. Z funkcji od lat korzystam bardzo często, przydaje mi się codziennie. Ale domyślnie powiększenie jest właśnie rozmyte. szeroki uśmiech Na szczęście tutaj akurat rozmycie można wyłączyć. Gdyby się nie dało wyłączyć to funkcja byłaby bezużyteczna, bo to rozmyte coś właściwie nie jest żadnym ułatwieniem.
1
[#4] Re: Demolka osobista odc. 2

@MDW, post #3

W Windows też powiększam palcami (mam dotykowy monitor).
[#5] Re: Demolka osobista odc. 2

@Commodore128D, post #4

Ja tego nie pisałem w kontekście, że "na macOS jest, a gdzieś indziej nie ma" tylko, że domyślnie też jest to "rozciapane" i trzeba wyłączyć rozmycie żeby zobaczyć w powiększeniu obraz taki jakim jest naprawdę, a nie jakąś jego rozsmarowaną wersję.

Na MorphOS też sobie wrzuciłem program lupa na toolbar żeby zawsze była pod ręką, bo to się przydaje. Zwłaszcza przy pogarszającym mi się ostatnio wzroku.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2026 13:41:26 przez MDW
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem