Komentowana treść: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy
[#1] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy
" ... Obiecuje, że sfinalizuję wszystkie projekty ... "

Już był taki co obiecywał a potem ... Jump!-neo się ;)
2
[#2] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@Amig_OS, post #1

A ja z ciekawością będę śledził jak się sytuacja rozwinie. Z całej listy najbardziej interesuje mnie procesor tekstu i ciekaw jestem, czy utrzyma się na pierwszym miejscu listy. Jest co prawda w bardzo początkowej fazie i może się wydarzyć to co się wydarzyło z innymi procesorami tekstu, które powstawały przed nim ale kto wie.
Zastanawia mnie, dlaczego Folio nie działa na Wayfarerze i najnowszej wersji Odyssey a działało na wcześniejszej. Gdyby Stylos osiągnął podobny poziom rozwoju dla mnie byłoby to wystarczające.
1
[#3] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy
Dorzuciłem się piątką, ale ogólnie, na kawę.
1
[#4] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@Bohun, post #2

Widać Folio jest już za stary do współczesnych przeglądarek, bo nie tylko nie działa pod MorphOS, ale również i pod Windows i Chrome czy nawet Firefox. Zobacz - jest dużo starych i nieaktualizowanych stron internetowych i często też się sypią.
Mało tego - był pod MorphOS edytor tekstu o nazwie NoWinED. Przestał być aktualizowany, a jedna biblioteka systemu została zaktualizowana i program przestał działać! MorphOS jak Windows w którym część starszych programów nie chce działać.
[#5] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@gilban, post #4

Folio używało hacków, potem rozwój webkita spowodował że nie da sie za bardzo ich utrzymywać, tak juz nieraz jest. Yannick Buchy jest dość chętny do programowania. To dobrze, bo amigasystemom brak programistów niesystemowych.
[#6] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@Bohun, post #2

Skoro bardzo potrzebujesz takiego klasycznego ofisowego programu do pisania tekstów to chyba najfajniejszym teraz rozwiązaniem byłby nadchodzący nowy „Final Writer”. Naprawdę gruuuby soft. Mam nadzieję, że niedługo pojawi się skończona wersja, bo ostatnia wersja z punktu widzenia „oglądacza” to było już skończone.

Jest jeszcze niesamowity PageStream 5 (PPC/MOS). Co prawda to trochę większy kaliber softu, bo do składu DTP, a nie pisania podań, ale ja bardzo często (jeszcze wersją 4 dla 68k) używałem go do pism. Nie wiem dlaczego ciągle nie ma pełnej wersji. Demo, którego używałem działało znacznie lepiej niż, panująca wiele lat, wersja 4.x.
2
[#7] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@MDW, post #6

Nasuwa się pytanie dlaczego nie ma dema skoro było "skończone"
[#8] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@Bohun, post #7

No właśnie nie wiem. Ze screenshotów wynikało, że "Final Writer" jest w bardzo zaawansowanym stadium i wygląda rewelacyjnie. Fajnie gdyby ktoś zainteresowany dowiedział co się tam dzieje. Chociaż ja jestem bardziej pod wrażeniem PageStreama 5 PPC, bo to jest naprawdę coś niewyobrażalnie nienormalnego, że w 2026 roku mamy TAKI soft.

Trochę żałuję, że nie mam potrzeby czegoś składać (DTP) i generalnie z tekstem układanym na kartce papieru pożegnałem się chyba ze 20 lat temu. Po prostu nie mam potrzeby przelewania czegokolwiek na papier. Programów "WORDopodobnych" nigdy nie traktowałem jak soft do pisania tekstów, bo paradoksalnie nie bardzo się do tego nadają. Do układania (jeżeli ktoś ma wordową cierpliwość) to już bardziej, ale do samego klepania to tak średnio. Zawsze mnie dziwiło, że ludzie pisali tekst, który wcale nie miał lądować na kartce A4, w edytorze pokazującym tekst na takiej niby kartce. Blisko połowa miejsca roboczego była stracona na jakieś szare pole poza "kartką", niepotrzebne na tym etapie pisania marginesy i jeszcze jakąś nieergonomiczną (zwłaszcza na panoramicznych ekranach) wstążkę z bałaganem opcji. Zawsze byłem niekompatybilny z ofisowym softem i uważałem, że wszystkie inne programy tego typu kopiują przyjęte złe pseudo-standardy.

Ćwierć wieku temu całkiem fajnie to rozwiązał PageStream 4. Tam wtedy na takim 040 (i karcie graficznej) dosyć wolne i mało wygodne było pisanie tekstów na żywca fontami wektorowymi (wtedy bez antialiasingu) w ramkach tekstowych często ze złożonym oblewaniem obiektów, przelewaniem się między ramkami. No i była opcja, że tekst pisało się w dołączonym edytorku czystego tekstu zwanym PageLiner, który jakoś był połączony z PageStreamem i potrafił przekazywać tekst bez używania copy/paste. Zdaje się, że w demie PageStreama 5 nie widziałem PageLinera. Niby nie jest już potrzebny, bo wersja PPC na G4 działa jak szalona, ale jednak to było fajne, bo w prostym edytorku człowiek lepiej skupia się na samym pisaniu. Problemem dema PageStreama 5 było też to, że nie działał (wieszał się) dołączony program BME. To jest jedyny na amigowe systemy program graficzny, który pozwalał konwertować grafikę z formatu RGB do CMYK i nawet na niej wykonać jakieś proste operacje. W świecie DTP obrazy RGB nie istnieją, więc mam nadzieję, że w pełnej wersji PageStreama 5 BME znów będzie działał.

O rety, ale zboczyłem z tematu...
1
[#9] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@Amig_OS, post #1

Tacy jedni w maju 2012 obiecywali AmigaOS4.2 i się hyperneo ;) więc górna granica oczekiwania i tak jest postawiona daleko ...
3
[#10] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@MDW, post #8

No i namówiłeś mnie...
PageStream 5.1.2. w wersji dla MorphOS-a już na moim komputerze. I zaczyna się walka z polskimi znakami.
Zmieniłem locale na polskie ale część literek na ekranie nie wyświetla się prawidłowo. Ustawione kodowanie Amiga i pytanie czy locale amigowe nie są kompatybilne z MorphOSem? Muszę plik dostosować czy jakieś inne sztuczki?
PS widzi tylko jedną czcionkę Lux i oczywiście bez ogonków. Help!!

W tzw międzyczasie Yannick podesłał mi kolejną wersję Stylosa z obsługą polskich czcionek w standardzie UTF-8. Chciałem ustawić sobie w systemie jakieś czcionki w tym kodowaniu ale widzę, że nie ma takiej tablicy kodowania. Jak się do tego zabrać? Póki co widzę tak:

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2026 17:56:04 przez Bohun
[#11] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@Bohun, post #10

PS widzi tylko jedną czcionkę Lux i oczywiście bez ogonków. Help!!

ogarnąłem to, by widział inne fonty ale nie widzi, że są spolszczone...
[#12] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@Bohun, post #10

A czy masz na pewno fonty (TrueType), które mają polskie znaki?

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2026 19:20:08 przez MDW
[#13] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@MDW, post #12

no chyba mam?

i taka dziwna sytuacja, że Scriba wyświetla po polsku a PageStream i Stylos krzaki

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2026 19:47:32 przez Bohun
[#14] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@Bohun, post #13

Sprawdziłem u siebie i Ty masz z nawet lepiej niż ja. U mnie w tym podglądzie polskie znaki są ignorowane. Poza tym ja zupełnie nie rozumiem jak dodać nowe fonty. Albo tu coś jest nieskończone albo ja nie rozumiem zarządzania biblioteką fontów w PageStream 5. Gdy wczytuję jakikolwiek przykładowy dokument to też krzyczy, że nie ma fontów i użyje tego magicznego Lux.

Ciekawe czy coś się dzieje w projekcie. Jakiś czas temu ogłoszono wielki postęp (większy niż wcześniej przez 10 lat), zrobiono ogromny krok i jakoś przycichło.

Rety, ale zboczyłem z tematu Stylos. Może trzeba byłoby się przenieść na forum?

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2026 19:50:47 przez MDW
[#15] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@MDW, post #14

Nie no proszę Cię, nie wierzę, że zachwalałeś program, który u Ciebie nie działa :P a ja go kupiłem...
To byłoby lepsze od Monthy Pytona
Ja podejrzewam, że ten PS5 jest ustawiony na UTF-8 tak jak Stylos ale niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2026 19:51:50 przez Bohun
[#16] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@Bohun, post #15

Jak to kupiłeś? To oni go sprzedają? Ja byłem pewien, że tylko demo pokazali. No to znaczy, że można ich dopytać o co tu biega, bo to musi działać. Idziemy na forum i drążymy temat. :)
[#17] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@MDW, post #14

Może trzeba byłoby się przenieść na forum?

założyłem wątek na forum
1
[#18] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@MDW, post #16

Najpierw obadałem demo a dziś kupiłem. Jest normalnie dostępny w wersji 5.1.2
2
[#19] Re: Stylos 0.2 i prywatny program Bounty Yannicka Buchy

@Bohun, post #10

Wersja 0.3 Stylosa obsługuje już polskie ogonki:

3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem