Komentowana treść: Amiga Podcast 105 - Polish Amiga Floppy Preservation Group
[#1] Re: Amiga Podcast 105 - Polish Amiga Floppy Preservation Group
wow, 3,5h :O
3
[#2] Re: Amiga Podcast 105 - Polish Amiga Floppy Preservation Group

@rjack, post #1

Muszę dużą flaszkę kupić, małej by zabrakło na całość szeroki uśmiech: Szok
5
[#3] Re: Amiga Podcast 105 - Polish Amiga Floppy Preservation Group

@Hellena, post #2

2
[#4] Re: Amiga Podcast 105 - Polish Amiga Floppy Preservation Group
Zapraszamy na naszą stronę internetową. Znajdziecie tam info czego poszukujemy i jak możecie "wrzucić" nam jakieś archiwa.
www.pafpg.pl
5
[#5] Re: Amiga Podcast 105 - Polish Amiga Floppy Preservation Group
Dzisiaj musiałem się wybrać do korpo, akurat na prędkości 1.25 stykło materiału na jazdę "tam i z powrotem". OK
A odcinek ciekawy, tacy goście to samograj dla Radzika, teraz rozumiem skąd te 3,5h nagrania.

PS. Fajnie ze GoADF się przydaje, w nowym oprócz tego o co prosiliście może być dla Was przydatny moduł który roboczo nazwałem "Tracker" - pozwala zapisać pojedyńczą ścieżkę / sektor dyskietki, i np wstawić go do innego ADFa.
3
[#6] Re: Amiga Podcast 105 - Polish Amiga Floppy Preservation Group

@rygar997, post #4

Fajnie się was słuchało, kupa wiedzy. Z tym myciem dyskietek to jaki macie patent, bo mam sporo zapleśniałych dyskietek. Szkoda by było je zepsuć.
[#7] Re: Amiga Podcast 105 - Polish Amiga Floppy Preservation Group

@koczis, post #6

Tu masz pokazane jak to mniej więcej wygląda:
https://www.youtube.com/watch?v=I-MKpgO4nOY
Do czyszczenia użyj IPA w stężeniu max 70%.
Na filmie masz pokazaną szmatkę z mikrofibry ale ja osobiście używam wacików kosmetycznych.
Najważniejsza jest siła docisku do dysku i to musisz już samemu wyczuć. Czasem proces mycia trzeba kilkukrotnie powtarzać. Czyli czyścisz...zgrywasz..znów czyścisz i tak do skutku.
Będziesz potrzebował też kilku stacji dyskietek (polecam Sony, ALPS albo Mitsumi) oraz
urządzenia Greaseweazle. W różnych stacjach te same dyskietki potrafią się różnie odczytywać. Oczywiście przed zgrywaniem rozkręć stacje i wyczyść głowice też za pomocą IPA.
2
[#8] Re: Amiga Podcast 105 - Polish Amiga Floppy Preservation Group

@rygar997, post #7

OK
[#9] Re: Amiga Podcast 105 - Polish Amiga Floppy Preservation Group
Świetny odcinek, dzięki. Super się słuchało o tych poszukiwaniach, kolekcji pana Romana czy przeszczepianiu sektorów dyskietek. Myślę, że Rygar i Szklaramus byli archeologami albo detektywami w poprzednich życiach ;)

Robicie świetną robotę, szacun wielki. Za odzyskanie Magic Code i w pełni działającej wersji Sigh należy Wam się omszała flasza zacnego trunku. No i nie miałem pojęcia, że jest Was aż 10 osób?

Pod koniec wspominacie, że nikt nie szuka zaginionych produkcji scenowych... Pozwolę się nie zgodzić :) Oczywiście moje dokonania nie mogą się równać z Waszymi, ale czasami, zwłaszcza przy okazji pisania odcinków mojej kroniki, udaje mi się odnaleźć ciekawe rzeczy jak np. nigdy niewypuszczony obrazek Plutona z 1992 czy zajawkę dema Alchemy, które miało być następcą Marchewek.

Pamiętajcie, że jeśli chodzi o scenę to ilość produkcji jest znacznie mniejsza niż w przypadku gier i użytków. Poza tym praktycznie wszystko co wychodziło od 1994 było na bieżąco archiwizowane i jest dostępne. Jestem w stanie wymienić góra kilkanaście polskich produkcji z lat 1989-1993, po których ślad zaginął, no i oczywiście trochę modułów i grafik z parties. Ale może faktycznie przydałaby Wam się taka lista?
1
[#10] Re: Amiga Podcast 105 - Polish Amiga Floppy Preservation Group

@Jazzcat, post #9

W ramach sprostowania
W końcówce podcastu powiedziałem, ze wg mojej wiedzy na polskiej scenie demo nie ma "aktywnego" projektu poszukującego zaginione releasy, i że przepraszam jeśli kogoś uraziłem swoją niewiedzą

Co do zaginionych produkcji to zdecydowanie zaniżyłeś ich listę. Poniżej prawie 100 pozycji wrzuconych przez nas na "Kestra Bitworld" (nie wszystko jeszcze dodali)...tak, że ten...
https://janeway.exotica.org.uk/search.php?what=0&special=supplier&query=rygar997&cat=0&show=250&tags=&effects=&gfxstyles=&collection_category=0&collection=&year=all&soundformat=&bitplanes=0&gfxsize=0&country=&more=hide
https://janeway.exotica.org.uk/search.php?what=0&special=supplier&query=floppy&cat=0&show=250&tags=&effects=&gfxstyles=&collection_category=0&collection=&year=all&soundformat=&bitplanes=0&gfxsize=0&country=&more=hide

Lista zaginionych oczywiście by się przydała.
Dzięki też za Twoja cegiełkę do naszego projektu czyli tzw. "long lost" -> Mobius Loop Maker OK
[#11] Re: Amiga Podcast 105 - Polish Amiga Floppy Preservation Group

@rygar997, post #10

Łaaał, lista robi wrażenie. Nie miałem pojęcia że aż tyle tego dodaliście! Ale zauważ, że większość to utility- i packdiski ze znanymi wcześniej produkcjami oraz rzeczy nowsze (w sensie po 1993). Co nie zmienia faktu, że udało Wam się wygrzebać prawdziwe perły z dawnych lat, za co jestem ogromnie wdzięczny. O istnieniu niektórych nie miałem nawet pojęcia (np. intro Vexers). Zresztą cała ta historia zasługuje na osobny artykuł (odezwę się do Ciebie w tej sprawie).

Oto lista poszukiwanych produkcji:
- Megademo/Zack Team (Gdynia'91),
- Art Noise/Pepsi Drinkers,
- Exodus/Hypnosis PL,
- Sounddisk 1/Fluffy Bears,
- Ramones/Joker Team,
- Musicdisk/Pyrrusians,
- Bigos/Zack Team,
- F**k Agnus/Zack Team,
- Raid Over Baghdad/H.O.T.,
- Prezydemo 1/H.O.T.,
- demo grupy Akwilon (Warszawa I '92),
- demo grupy Barbie Fuckers (Warszawa II '92).

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2026 23:35:51 przez Jazzcat
1
[#12] Re: Amiga Podcast 105 - Polish Amiga Floppy Preservation Group

@Jazzcat, post #11

Zobaczę czy coś nie mam z tego. Wszystko to zapewne wczesne lata 90.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem