Komentowana treść: BLOK 1.0.4
[#1] Re: BLOK 1.0.4
Pomysł, mechanika nie najgorsze, ale wykonanie na poziomie C64 z uszkodzonym SID'em kieruje ten tytuł w przepaść szybkiego zapomnienia.
Dodatkowo wymaganie 1MB Chip na ten koszmarek graficzny to niesmaczny żart..

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2026 23:47:21 przez Piotrek_W
1
[#2] Re: BLOK 1.0.4

@Piotrek_W, post #1

Jestem dokładnie "odwrotnego" zdania.
Podoba mi się pomysł, bardzo ładna animacja "głównego bohatera" , grafika nie rzuca na kolana, ale spełnia swoje zadanie w końcu to gra logiczna.
Początkowy motyw muzyczny/SID mnie się podoba.
Jedynie z czym mógłbym się zgodzić to wymaganie 1MB CHIP, ale nie są to wymagania zaporowe ani wygórowane- podsumowując: mnie się gra podoba OK

PS
Swoją drogą, nie powinny być moim zdaniem dozwolone awatary które już funkcjonują na tym forum (tak samo ksywki/nicky myląco podobne do już istniejących), bo może to wprowadzać w błąd "wzrokowców", którzy myślą, że rozmawiają, jak w Twoim przypadku z MDW ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2026 11:35:06 przez BULI
9
[#3] Re: BLOK 1.0.4

@BULI, post #2

Później może powiększę sobie motyla, albo wprowadzę jakąś zmianę (i tak od dawna planowałem), bo też się naciąłem. szeroki uśmiech
4
[#4] Re: BLOK 1.0.4

@MDW, post #3

Później może powiększę sobie motyla, albo wprowadzę jakąś zmianę (i tak od dawna planowałem), bo też się naciąłem. szeroki uśmiech

Nie musisz zmieniać:) Raczej miałeś go wcześniej tylko nie widziałem, a ja go od lat mam na The Company;)
Już zmieniłem :)

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2026 14:10:03 przez Piotrek_W
1
[#5] Re: BLOK 1.0.4

@BULI, post #2

Jestem dokładnie "odwrotnego" zdania.
Podoba mi się pomysł, bardzo ładna animacja "głównego bohatera" , grafika nie rzuca na kolana, ale spełnia swoje zadanie w końcu to gra logiczna.

Pisałem że jeśli chodzi o pomysł to ok, więc nie wiem czy to takie odwrotne zdanie. Ale jak dla mnie to na tym zalety się kończą, gra z czasów słabiutkich technicznie public domain'ów gdzie liczył się głównie pomysł dzisiaj nie ma racji bytu, dziś powinno się dążyć do wyciskania z retro sprzętów "ponad" ich możliwości a nie zapychać "rynek" słabymi gniotami.

Jedynie z czym mógłbym się zgodzić to wymaganie 1MB CHIP, ale nie są to wymagania zaporowe ani wygórowane

Jak na tą produkcję to wymagania są stanowczo wygórowane, polecam popatrzeć na produkcje z lat 90+ które chodziły często na gołej A500 z 512kb Chip.
Po prostu mam już takie podejście że won z gniotami i tyle :D

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2026 14:21:51 przez Piotrek_W
[#6] Re: BLOK 1.0.4

@Piotrek_W, post #4

Już zmieniłem :)

Szybki jesteś. No i znów nie mam motywacji do zmiany.
2
[#7] Re: BLOK 1.0.4

@MDW, post #6

Wciągająca ta gra. Działa poprawnie na The a500mini.
Nie rozumiem tylko, dlaczego klocek rotując nad pojedynczym pustym blokiem spada/ginie?
Powinien się przetoczyć bez uszczerbku... Dopiero dziura na dwa klocki powinna być problemem.
3
[#8] Re: BLOK 1.0.4

@Commodore128D, post #7

Nie rozumiem tylko, dlaczego klocek rotując nad pojedynczym pustym blokiem spada/ginie?

Przy takich hiciorach nie doszukuj się logiki :D

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2026 00:50:10 przez Piotrek_W
[#9] Re: BLOK 1.0.4
Nowe poziomy, super!

Ta gra nie potrzebuje żadnych wodotrysków. To prosta responsywna gra logiczna gdzie grafika na szczęście w niczym nie przeszkadza (nie rozprasza). Nie ma nic gorszego jak przekombinowana graficznie układanka.
2
[#10] Re: BLOK 1.0.4

@Piotrek_W, post #5

Jak na tą produkcję to wymagania są stanowczo wygórowane, polecam popatrzeć na produkcje z lat 90+ które chodziły często na gołej A500 z 512kb Chip.
Po prostu mam już takie podejście że won z gniotami i tyle :D

Trzeba sobie zadać pytanie czy lepiej jest mieć wiecej poziomów i kolejne akturalizacje czy niższe wymagania.
1
[#11] Re: BLOK 1.0.4

@Mirq, post #10

Trzeba sobie zadać pytanie czy lepiej jest mieć wiecej poziomów i kolejne akturalizacje czy niższe wymagania.

A co ma piernik do wiatraka ? Czym więcej poziomów tym wymagania rosną ??
Ciekawa teoria ;D
[#12] Re: BLOK 1.0.4

@Piotrek_W, post #11

Mam na myśli to, że można poświęcić czas na optymalizację albo nowe poziomy i dodatki.
1
[#13] Re: BLOK 1.0.4

@Mirq, post #12

Jak się nie ma czasu to lepiej się w ogóle nie zabierać do robienia gier.
Robienie gier na szybko już kiedyś zaowocowało słabiutkimi konwersjami wersji na Ami.
1
[#14] Re: BLOK 1.0.4

@Piotrek_W, post #13

Masz może jakieś swoje gry/projekty na Amigę? Zawsze lubię sprawdzać twórczość osób z tak konkretnym podejściem do optymalizacji.
3
[#15] Re: BLOK 1.0.4

@Rafael/ARMO, post #14

Zawsze lubię sprawdzać twórczość osób z tak konkretnym podejściem do optymalizacji.

dziwny fetysz, ale spoko.. :)
Nie, nie mam swoich gier, lubię grać i oceniać, nie tworzyć:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem