Ja się nie znam, ale google mi tak odpowiedziało

I wiem iż opera obsługuje gesty myszy od 2001 roku.
Gesty myszy rozumiane jako ruchy kursora z wciśniętym przyciskiem (np. narysowanie "L" myszką, aby zamknąć okno) nigdy nie były natywną funkcją systemu macOS dla zwykłych, mechanicznych myszek. Apple postawiło na inne rozwiązania, a historię gestów w tym systemie można podzielić na dwa nurty:
1. Rozwiązania zewnętrzne (Już od ok. 2003–2004 r.)
Ponieważ macOS sam w sobie nie posiadał gestów myszy, użytkownicy zaczęli korzystać z aplikacji firm trzecich. Najważniejszą z nich było xGestures, które pojawiło się na początku lat 2000. (wspierało systemy od Mac OS X 10.3 Panther). Pozwalało ono na mapowanie ruchów dowolnej myszki na skróty systemowe.
2. Ewolucja systemowa Apple (Gesty dotykowe)
Apple zamiast gestów "kreślonych" kursorem, wprowadziło gesty "dotykowe" na powierzchni myszy lub gładzika:
2005 r. (Mighty Mouse): Wprowadzenie "Scroll Ball", która pozwalała na przewijanie 360°, co było pierwszą formą gestu fizycznego w myszkach Apple Apple Mighty Mouse – Wikipedia.
2009 r. (Magic Mouse): Pierwsza pełna implementacja gestów Multi-Touch na myszy (przesuwanie palcami po obudowie) Apple Introduces Magic Mouse.
2011 r. (Mac OS X Lion): To ten system operacyjny oficjalnie uczynił gesty (takie jak Mission Control czy Launchpad) integralną częścią interfejsu History of macOS | Tower Blog.
Podsumowanie
Jeśli szukasz gestów myszy w stylu Opery (ruch kursorem), macOS ich nie ma do dziś – wymagają one zewnętrznych programów jak BetterTouchTool lub Mac Mouse Fix. Jeśli zaś chodzi o gesty dotykowe na myszy, stały się one standardem systemowym w 2011 roku wraz z OS X Lion.