Komentowana treść: MouseMojo
[#1] Re: MouseMojo
Ale super sprawa!
1
[#2] Re: MouseMojo

@Czarek, post #1

hehe ja tak odpalam programy od dawna, wciskam prawy przycisk myszy, sune mysze w gore i puszczam przycisk na rozwinietym menu :P

smieje sie, ciekawy pomysl, raczej bym nie uzywal ale ciekawi mnie jak to wykonano wiec sprawdze dzisiaj moze :)
5
[#3] Re: MouseMojo

@juen, post #2

Duch Maców dotarł do Amigi OK
1
[#4] Re: MouseMojo
Ciekawe, ale takie cztery podstawowe gesty wydają mi się zbyt "generyczne". Trochę kłóci mi się to z menu, które na AmigaOS standardowo otwiera się prawym klawiszem myszy. Gdyby to dało się przestawić na środkowy klawisz myszy.

Chciałbym też jakieś bardziej złożone gesty. Żeby myszą można było "narysować" coś w kształcie litery: L, U, Z, itp... Tak jak to było na stacjach robocznych Sun Spark (nie wiem co tam było - SunOS?). Standardowo były tam myszy trzyprzyciskowe i (jeżeli dobrze pamiętam) przyciskając śwodkowy klawisz można było wykonać wiele fajnych gestów. Pamiętam, że w programie do projektowania CAD gest "Z" resetował powiekszenie (zoom), a gest "U" robił "undo". I gdzieś w okolicach 1999 roku wydało mi się to naprawdę wygodne i zapamiętywało się to natychmiast.
1
[#5] Re: MouseMojo

@MDW, post #4

ewentualnie wymuszenie dzialania w ten sposob, ze gesty zaczyna sie zawsze od dolnej krawedzi ekranu (dla spokoju np zakres 5px), jesli tam nie wcisnieto rmb to program ma nie lapac i po sprawie :)
2
[#6] Re: MouseMojo

@_DiskDoctor_, post #3

Lub gesty myszy z przeglądarki Opera ;->
1
[#7] Re: MouseMojo

@Hellena, post #6

Mówię co było pierwsze.
[#8] Re: MouseMojo

@MDW, post #4

Takie bardziej skomplikowane gesty obsługuje program Meridian pod klasykiem. Ma też ładne GUI do konfiguracji (nie trzeba grzebać w ikonie).

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2026 21:38:21 przez Mario
3
[#9] Re: MouseMojo
Uruchomi się np. Hippo Player jak jest się pod Deluxe Paintem, czy program działa tylko z blatu Workbencha?
[#10] Re: MouseMojo

@_DiskDoctor_, post #7

Apple jak wiele innych przypisywanych im rzeczy nie wymyślił, nie wprowadził pierwszy, tylko "zapożyczył" te rozwiązania od innych .. Gesty były już wcześniej, pracował nad nimi np. Bill Buxton (University of Toronto, Xerox PARC) https://www.billbuxton.com/inputTimeline.html 1983 Rich Gesture Recognition, Myron Krueger.
7
[#11] Re: MouseMojo

@Rafael/ARMO, post #10

Ja nie mówię o badaniach, tylko o pierwszych wdrożeniach. Głównie tylko to się liczy.
[#12] Re: MouseMojo

@_DiskDoctor_, post #11

No to Apple też nie był pierwszy, przed nimi było coś takiego:
https://en.wikipedia.org/wiki/PenPoint_OS
3
[#13] Re: MouseMojo

@Mario, post #8

@ Mario
Takie bardziej skomplikowane gesty obsługuje program Meridian pod klasykiem. Ma też ładne GUI do konfiguracji (nie trzeba grzebać w ikonie).

Mi akurat bardzo podobają się programiki z przemyślaną konfiguracją w tooltype'ach.
Sam też kiedyś popełniłem taki mały utilek i po pewnym czasie dodałem mu konfigurację w ikonie tak, żeby było to czytelne, i żeby już na pierwszy rzut oka było wiadomo o co chodzi. Osobne GUI dla prefsów IMHO, byłoby w tym przypadku, przerostem formy nad treścią.
[#14] Re: MouseMojo

@Rafael/ARMO, post #12

Ja się nie znam, ale google mi tak odpowiedziało I wiem iż opera obsługuje gesty myszy od 2001 roku.

Gesty myszy rozumiane jako ruchy kursora z wciśniętym przyciskiem (np. narysowanie "L" myszką, aby zamknąć okno) nigdy nie były natywną funkcją systemu macOS dla zwykłych, mechanicznych myszek. Apple postawiło na inne rozwiązania, a historię gestów w tym systemie można podzielić na dwa nurty:
1. Rozwiązania zewnętrzne (Już od ok. 2003–2004 r.)
Ponieważ macOS sam w sobie nie posiadał gestów myszy, użytkownicy zaczęli korzystać z aplikacji firm trzecich. Najważniejszą z nich było xGestures, które pojawiło się na początku lat 2000. (wspierało systemy od Mac OS X 10.3 Panther). Pozwalało ono na mapowanie ruchów dowolnej myszki na skróty systemowe.
2. Ewolucja systemowa Apple (Gesty dotykowe)
Apple zamiast gestów "kreślonych" kursorem, wprowadziło gesty "dotykowe" na powierzchni myszy lub gładzika:
2005 r. (Mighty Mouse): Wprowadzenie "Scroll Ball", która pozwalała na przewijanie 360°, co było pierwszą formą gestu fizycznego w myszkach Apple Apple Mighty Mouse – Wikipedia.
2009 r. (Magic Mouse): Pierwsza pełna implementacja gestów Multi-Touch na myszy (przesuwanie palcami po obudowie) Apple Introduces Magic Mouse.
2011 r. (Mac OS X Lion): To ten system operacyjny oficjalnie uczynił gesty (takie jak Mission Control czy Launchpad) integralną częścią interfejsu History of macOS | Tower Blog.
Podsumowanie
Jeśli szukasz gestów myszy w stylu Opery (ruch kursorem), macOS ich nie ma do dziś – wymagają one zewnętrznych programów jak BetterTouchTool lub Mac Mouse Fix. Jeśli zaś chodzi o gesty dotykowe na myszy, stały się one standardem systemowym w 2011 roku wraz z OS X Lion.
[#15] Re: MouseMojo

@Hellena, post #14

Google się czasem myli.

Jeśli zaś chodzi o gesty dotykowe na myszy, stały się one standardem systemowym w 2011 roku wraz z OS X Lion

Ja miałem OS X Tiger (10.4), w 2006 r. i już były. Zapewne były też wcześniej, może nawet z początkami OS X.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem