Komentowana treść: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna
[#1] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna
Okropny
[#2] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@pawelini, post #1

Trzecia seria idzie, a obudowa dalej z druku 3D za takie pieniądze. Bo skoro się sprzedaje, to po co coś zmieniać?
1
[#3] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna
Ten nowy kolor czarno-zloty mi sie podoba:

link
3
[#4] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@Don_Adan, post #3

Te zdobienia wyglądają jak haft (prawdziwy - bez skojarzeń)

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2026 12:28:16 przez Jacques
1
[#5] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@Don_Adan, post #3

Mnie to Gumiaka przypomina. Kolory? To te chyba ten.
1
[#6] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@KM_Ender, post #5

A teraz wyobraźmy sobie, że ten czerwony lub złoty zamienia się w migające LEDy, a klawisze świecą!

Stare-nowe Commodore z pewnością ogarnęłoby tematpomysł
[#7] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@Banter, post #6

Pasek może nie, ale nazwa podświetlana przy uruchamianiu byłaby fajna. Literki po kolei zapalaja się i po pełnym rozruchu pełne rozświetlenie nazwy.
Obudowa to bym dobry pomysł. A tak mnie tu niektórzy krytykowali gdy stwierdziłem, że to by było to. Super, że nakręca sprzedaż.
2
[#8] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@KM_Ender, post #7

Żeby to nie miało Amigowego wyglądu, to bym nie kupił. Obudowa z druku 3D to jest pewien minus, ale też stworzyć matryce do molda przy niewiadomej sprzedaży to jest duże ryzyko. Zwłaszcza przy ograniczeniu: jeden facet lutuje, skręca, testuje i wysyła - to nie jest masowa produkcja, żeby łatwo było to ugryźć od strony finansowej, jedna taka niewłaściwa decyzja może zatopić cały projekt. Od frontu i tak wygląda bardzo ładnie i udało się im uzyskać fakturę, przez którą tego druku nie widać dopóki się człowiek nie zacznie przyglądać (po bokach normalnie widać warstwy drukarki, nie ma postprocessingu żadnego). Biały kolor z recenzji mi się nie podoba (ale jest też Commodore Cream, który już dla mnie jest spoko), ale szara komponuje się ładnie. Patrząc z perspektywy, że nie mam Amigi na chodzie, to kupiłbym drugi raz.
10
[#9] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@ketyow, post #8

Amigowy wygląd :) Bardziej sinclairowy!
[#10] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna
Najmocniejsza Amiga klasyczna w teorii i praktyce ,do tego cena atrakcyjna.Ja czekam na wysyłkę The Amiga1200 .Pozdrawiam komentujących.
3
[#11] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@simka113, post #10

Tylko to nie jest Amiga. To jest system kompatybilny z Amigą 68k. Mocniejsza od tego jest choćby amiga klasyczna z pci busboardem i sonnetem. Żeby nie wywoływać wilka (na RPI) z lasu. Ale tak jak C64U tak prędzej czy później Amiga też pójdzie w takie zabawki, bo zwyczajnie oryginalnych układów już niet, niet...
1
[#12] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@abcdef, post #11

A co jest Amigą? Kto może to zdefiniować dokładnie? Czy system bez procesora 68k a z PPC to Amiga? Czy płyta główna klasycznej Amigi w której faktycznie operacje wykonuje już malina to Amiga czy już nie? Czy wszelkie sprzęty wydawane przez osoby nie mające praw do nazwy to Amiga? Żeby nie było, to pytania retoryczne i nie mające większego sensu. Niech każdy używa tego co lubi i co mu Amigę przypomina (i nazywa jak chce).

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2026 15:25:59 przez ketyow
4
[#13] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@ketyow, post #12

Definiować można różnie, ale jeśli ktoś nazywa płytkę z FPGA amigą klasyczną to taka C= Amiga z PiStormem jest szybsza. I generalnie na to chciałem tylko zwrócić uwagę. Mnie tam to nie uraża, że gdzieś jest FPGA, albo ARM z relatywnie małym programem, który tłumaczy z 68k na aarch64 i udostępnia peryferia ARMa w przestrzeń adresową 68k. Jak włączasz zasilanie i w momencie masz coś co wyciąga łapkę po dyskietkę, albo ładuje blat workbencha i jest w stanie uruchomić generalnie cały soft klasyka bez większych kombinacji to jest dla mnie "close enough". Dlatego liczę, że prędzej czy później dostaniemy the best of both worlds czyli SoC FPGA z Emu68k i EmuPPC robiące za CPU na ARMv8, a FPGA będzie robić za chipset + RTG. Raczej później niż prędzej... ale tak pewnie ostatecznie będzie.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem