Komentowana treść: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna
[#1] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna
Okropny
[#2] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@pawelini, post #1

Trzecia seria idzie, a obudowa dalej z druku 3D za takie pieniądze. Bo skoro się sprzedaje, to po co coś zmieniać?
[#3] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna
Ten nowy kolor czarno-zloty mi sie podoba:

link
3
[#4] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@Don_Adan, post #3

Te zdobienia wyglądają jak haft (prawdziwy - bez skojarzeń)

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2026 12:28:16 przez Jacques
1
[#5] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@Don_Adan, post #3

Mnie to Gumiaka przypomina. Kolory? To te chyba ten.
1
[#6] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@KM_Ender, post #5

A teraz wyobraźmy sobie, że ten czerwony lub złoty zamienia się w migające LEDy, a klawisze świecą!

Stare-nowe Commodore z pewnością ogarnęłoby tematpomysł
[#7] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@Banter, post #6

Pasek może nie, ale nazwa podświetlana przy uruchamianiu byłaby fajna. Literki po kolei zapalaja się i po pełnym rozruchu pełne rozświetlenie nazwy.
Obudowa to bym dobry pomysł. A tak mnie tu niektórzy krytykowali gdy stwierdziłem, że to by było to. Super, że nakręca sprzedaż.
2
[#8] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@KM_Ender, post #7

Żeby to nie miało Amigowego wyglądu, to bym nie kupił. Obudowa z druku 3D to jest pewien minus, ale też stworzyć matryce do molda przy niewiadomej sprzedaży to jest duże ryzyko. Zwłaszcza przy ograniczeniu: jeden facet lutuje, skręca, testuje i wysyła - to nie jest masowa produkcja, żeby łatwo było to ugryźć od strony finansowej, jedna taka niewłaściwa decyzja może zatopić cały projekt. Od frontu i tak wygląda bardzo ładnie i udało się im uzyskać fakturę, przez którą tego druku nie widać dopóki się człowiek nie zacznie przyglądać (po bokach normalnie widać warstwy drukarki, nie ma postprocessingu żadnego). Biały kolor z recenzji mi się nie podoba (ale jest też Commodore Cream, który już dla mnie jest spoko), ale szara komponuje się ładnie. Patrząc z perspektywy, że nie mam Amigi na chodzie, to kupiłbym drugi raz.
9
[#9] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@ketyow, post #8

Amigowy wygląd :) Bardziej sinclairowy!
[#10] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna
Najmocniejsza Amiga klasyczna w teorii i praktyce ,do tego cena atrakcyjna.Ja czekam na wysyłkę The Amiga1200 .Pozdrawiam komentujących.
3
[#11] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@simka113, post #10

Tylko to nie jest Amiga. To jest system kompatybilny z Amigą 68k. Mocniejsza od tego jest choćby amiga klasyczna z pci busboardem i sonnetem. Żeby nie wywoływać wilka (na RPI) z lasu. Ale tak jak C64U tak prędzej czy później Amiga też pójdzie w takie zabawki, bo zwyczajnie oryginalnych układów już niet, niet...
1
[#12] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@abcdef, post #11

A co jest Amigą? Kto może to zdefiniować dokładnie? Czy system bez procesora 68k a z PPC to Amiga? Czy płyta główna klasycznej Amigi w której faktycznie operacje wykonuje już malina to Amiga czy już nie? Czy wszelkie sprzęty wydawane przez osoby nie mające praw do nazwy to Amiga? Żeby nie było, to pytania retoryczne i nie mające większego sensu. Niech każdy używa tego co lubi i co mu Amigę przypomina (i nazywa jak chce).

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2026 15:25:59 przez ketyow
3
[#13] Re: Apollo A6000 - trzecia partia produkcyjna

@ketyow, post #12

Definiować można różnie, ale jeśli ktoś nazywa płytkę z FPGA amigą klasyczną to taka C= Amiga z PiStormem jest szybsza. I generalnie na to chciałem tylko zwrócić uwagę. Mnie tam to nie uraża, że gdzieś jest FPGA, albo ARM z relatywnie małym programem, który tłumaczy z 68k na aarch64 i udostępnia peryferia ARMa w przestrzeń adresową 68k. Jak włączasz zasilanie i w momencie masz coś co wyciąga łapkę po dyskietkę, albo ładuje blat workbencha i jest w stanie uruchomić generalnie cały soft klasyka bez większych kombinacji to jest dla mnie "close enough". Dlatego liczę, że prędzej czy później dostaniemy the best of both worlds czyli SoC FPGA z Emu68k i EmuPPC robiące za CPU na ARMv8, a FPGA będzie robić za chipset + RTG. Raczej później niż prędzej... ale tak pewnie ostatecznie będzie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem