Komentowana treść: Autostopem przez galaktykę
[#1] Re: Autostopem przez galaktykę
Opis gry jest w Magazynie Amiga 11/1994.

Gra bardzo klimatyczna - świetna muzyka, graficznie majstersztyk - ten wszechświatowy fiolet.

Dzięki
3
[#2] Re: Autostopem przez galaktykę
Odniosę się do samego artykułu.
Artykuł przeczytałem na 1,5 wydechu.Bardzo dobrze ukazuje tu dla mej osoby osobliwości tej gry.
Proszę,dziękuję-reszta.Takie życie kasjera(chłopaka) wśród kobiecych koleżanek,które to mają do dyspozycji pocztę pantoflową.Jak widzę nie tylko ja żyję i żyłem w UNIVERSUM.
Młody męższczyzna rozgrywany przez kobiece przymioty.Pozdrawiam
2
[#3] Re: Autostopem przez galaktykę
Dla mnie jedna z najlepszych przygodówek jakie powstały, nie tylko na Ami ale w ogóle. :D
Poziomem klimatu dorównać jej zdołała chyba tylko Syberia (PC).

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2026 11:15:18 przez Piotrek_W
3
[#4] Re: Autostopem przez galaktykę
Grałem w to bardzo dawno temu, ale pamiętam, że bardzo ten tytuł mi się podobał! Klimatyczny, ciekawy. Same zagadki w tej grze z tego co pamiętam są interesujące, zaś poziom trudności umiarkowany.

Warstwa graficzna piękna ale stanowiła tylko dopełnienie całości i nie przesłaniała treści. Bardzo lubię plastykę tej gry.

Z przygodówek moimi ulubionymi są seria Gobliiins, szczególnie dwójka.

Grałem też w któregoś Indianę Jonesa, oraz Curse of Enchantia. Oraz Kajka i Kokosza. No i niedawno Sołtysa od kolegi Tukinema.

W Maniac Mansion, Day of the Tentacle nie grałem, ale na podstawie tego co widziałem i czytałem - podobają mi się. Podobnie z King Quest, Space Quest itp.

Dość fajna jest seria Valhalla. Grałem dość niedawno.

Zawsze marzyłem by pograć w Flight of the Amazon Queen, ale nie miałem okazji.

Niedawno kolega PopoCop przypomniał o Sixth Sense Investigations, w który też nie miałem przyjemności pograć.

Kiedyś na PC grałem troszkę w Ace Venturę i Księcia i Tchórza. Ale nie zaszedłem daleko.

Na Amidze pamiętam m.in. Misję Harolda, ale chyba nie grałem.

Jest duży wybór tego typu tytułów. Z moich ulubionych gatunków to strategie, przygodówki i gry logiczne.

Dziękuję za artykuł i przedstawienie spojrzenia na grę Universe. Cieszę się, że mogłem poznać opinię drugiej osoby.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2026 11:48:23 przez Hexmage960
2
[#5] Re: Autostopem przez galaktykę

@Hexmage960, post #4

Zawsze marzyłem by pograć w Flight of the Amazon Queen, ale nie miałem okazji.

Damn

Chłopie, ja wiem, że w życiu bywa różnie ale MARZENIA TRZEBA REALIZOWAĆ GDY MA SIĘ KU TEMU OKAZJĘ.

Jeśli zagranie w The Flight of Amazon Queen dla Ciebie było marzeniem, to zainstaluj sobie ScummVM na czymkolwiek i pobierz tę grę.
Jest darmowa, udostepniona legalnie za free od lat.
Kliknij w link poniżej, pobierz grę i zrealizuj jedno ze swoich marzeń.

Lot Królowej Amazonii

To najprostsze w realizacji.
[#6] Re: Autostopem przez galaktykę
Wspaniała gra a muzyka cudowna :)
[#7] Re: Autostopem przez galaktykę

@michalmarek77, post #5

Zgoda. Dziękuję za link. Z przygodówek to ostatnio przeszedłem trzy poziomy (z czterech) gry Valhalla: Lord of Infinity. Gra trudna, ale całkiem fajna.

Flight of the Amazon Queen pamiętam jeszcze z Amiga Computer Studio.

Po prostu zanim w nią zagram, chciałem dokończyć kilka zaległych rzeczy. A są to:

- Przejście misji w The Settlers,
- Przejście All New World of Lemmings,
- Przejście Lemmings 2: The Tribes,
- Dokończyć Valhalla 1: Lord of Infinity.

Przeszedłem póki co część poziomów/misji. A te gry nie należą do najłatwiejszych.

Posiadam też drugą i trzecią część serii Valhalla (Before the War i Fortress of Eve). Ale te planuję przejść później.

Flight of the Amazon Queen preferowałem zagrać na Amidze.
[#8] Re: Autostopem przez galaktykę

@Hexmage960, post #7

Flight of the Amazon Queen preferowałem zagrać na Amidze

To masz tutaj Flight of the Amazon Amiga lub na GOG-u możesz pobrać na Peceta bez wchodzenia w emulacje.
Gra wspaniała, trzeba tylko przywyknąć do obsługi i interfejsu, ale po kilku chwilach to w niczym nie przeszkadza, działasz automatycznie

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2026 14:18:17 przez Hellena

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2026 14:23:12 przez Hellena
[#9] Re: Autostopem przez galaktykę

@Hellena, post #8

Ja od pewnego czasu kolekcjonuję oryginały BOX.

Mam wspomniane The Settlers, Lemmings 2 i 3, oraz Valhallę.

Flight of the Amazon Queen chciałem kupić w BOX i zagrać na Amidze.

Dla mnie zabawa z grą BOX i instrukcją daje dużo radości i dzięki temu odkrywam nowy wymiar tych gier.

Można znaleźć wiele ciekawostek, jak np. warunki przejścia misji w The Settlers, albo cele misji treningowych.

Moja kolekcja liczy już kilkanaście pozycji. Chciałem spróbować przejść to co mam.

Jak dotąd przeszedłem w całości chyba tylko posiadany Dune II - dwoma rodami.

P.S. Posiadam też szereg gier od naszych rodzimych, polskich autorów. Najnowszy zakup to Electro Body oraz - Wacuś the Detective.

Gra wspaniała, trzeba tylko przywyknąć do obsługi i interfejsu, ale po kilku chwilach to w niczym nie przeszkadza, działasz automatycznie

Dziękuję. Point & Click zajmują szczególne miejsce w moim sercu, podobnie jak przygodowe gry tekstowe.

To chyba najbardziej twórczy gatunek gier.

Oczywiście wersje ScummVM, czy GOG mam na widoku w razie czego. Zawsze jednak lubiłem, jak coś wychodzi na naszą Amigę.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2026 14:35:49 przez Hexmage960
[#10] Re: Autostopem przez galaktykę

@Hexmage960, post #9

Oczywiście wersje ScummVM, czy GOG mam na widoku w razie czego. Zawsze jednak lubiłem, jak coś wychodzi na naszą Amigę.

Linka do wersji Amigowej przecież Ci podałem wyżej Też wolę zagrać na Ami
[#11] Re: Autostopem przez galaktykę

@Hexmage960, post #9

Dla mnie zabawa z grą BOX i instrukcją daje dużo radości i dzięki temu odkrywam nowy wymiar tych gier.

Kolego, łap tu coś lepszego - oryginalny, 150+ stronicowy guide do gry, w którym znajdziesz więcej "mięsa" niż w jakimkolwiek innym dokumencie. Pobierz sobie pdf-a, przeczytaj i zacznij cieszyć się życiem, łap marzenia a nie tkwij w miejscu, w które pozwala ci jedynie na szukanie wymówek pt: "Dlaczego nie mogę zrealizować swojego marzenia".
Możesz. Powinieneś. Wszystko masz podane na tacy.
Jeśli go nie zrealizujesz, nie rzucisz wszystkich innych rzeczy (wymówek) w diabły, będzie oznaczać to wyłącznie jedno - to nie marzenie tylko kłamstwo, którym perfidnie sam siebie oszukujesz.

Oficjalny przewodnik do Lotu Królowy Amazonki

(Oczywiście - kontakt z fizycznym wydaniem jest niepodrabialny, rozumiem to jak najbardziej, aczkowliek w żadnym razie nie jest to wymóg, który uniemożliwia realizację tej czy innej chęci. Nie dziś, nie w obecnych czasach)

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2026 15:09:18 przez michalmarek77
1
[#12] Re: Autostopem przez galaktykę

@michalmarek77, post #11

"Dlaczego nie mogę zrealizować swojego marzenia".
Możesz. Powinieneś. Wszystko masz podane na tacy.
Jeśli go nie zrealizujesz, nie rzucisz wszystkich innych rzeczy (wymówek) w diabły, będzie oznaczać to wyłącznie jedno - to nie marzenie tylko kłamstwo, którym perfidnie sam siebie oszukujesz.

To moje marzenie to jest prawda! Nie szukam wymówek. Marzy mi się zagranie w Flight of the Amazon Queen, na spokojnie przy Amidze.

Nie wszystko to, co wydaje się być na wyciągnięcie ręki jest łatwo osiągalne. Dla mnie np. zwyczajna wyprawa za miasto to duży wyczyn, a co dopiero wyprawa do innego kraju, bądź za ocean.

Nie mam dużych, nieosiągalnych marzeń. Settlers akurat chciałem przejść najpierw, bo to też moje marzenie, no i tę grę mam zakupioną w wersji oryginalnej.

Tak więc spokojnie. Sam muszę być cierpliwy i nie zawsze mogę załatwiać wszystko w danym momencie.

Kolego, łap tu coś lepszego - oryginalny, 150+ stronicowy guide do gry, w którym znajdziesz więcej "mięsa" niż w jakimkolwiek innym dokumencie.

Dziękuję za ten przewodnik! Wygląda solidnie. Widzę, że to jest skan książeczki. Ciekaw jestem czy taką załączają z grą w BOX.

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2026 15:34:34 przez Hexmage960
[#13] Re: Autostopem przez galaktykę

@Hubez, post #1

Ja również jak Hubez grałem i bardzo mi się podobała graficznie spoko a muzycznie to już zajebiście
1
[#14] Re: Autostopem przez galaktykę

@francdt, post #13

Wersja na CD32 miała 24 utwory odtwarzane z płyty.
1
[#15] Re: Autostopem przez galaktykę

@rbej1977, post #14

Fajnie.
Ciekawe czy jest gdzieś jakiś spis gier amigowych w których utwory były odtwarzane z płyty, hmm.
[#16] Re: Autostopem przez galaktykę

@deez, post #15

Łap OST z wydania Universe na CD32.

Universe OST

(Swoją drogą - genialna strona dla osób, które "zbierają" / fascynują się muzyką gier video. Tam jest - niemal - wszystko. Każdego dnia więcej. Drobna uwaga - bez konta można pobrać każdy utwór w wersji flac/mp3 aczkolwiek pojedynczo, pobieranie pełnych albumów tylko dla zarejestrowanych - w sumie żaden problem)

A jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji / przyjemności kontaktu z OST Shadow Of the Beast w wersji PC Engine / FM Towns - zapraszam poniżej. Wywali was z butów. Literalnie. Niczego lepszego już nie usłyszycie.

Shadow of the Beast - CD OST
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem