Komentowana treść: Amiga Friendship #6
[#1] Re: Amiga Friendship #6
Doskonała wiadomość na 13 w piątek, zaraz zamawiam szeroki uśmiech
8
[#2] Re: Amiga Friendship #6

@nicos, post #1

O to to!

Ze względu na nieregularny cykl wydawniczy nigdy nie wyczekuję kolejnego numeru, ale jego ukazanie się zawsze niezmiernie mnie cieszy szeroki uśmiech
6
[#3] Re: Amiga Friendship #6
Dzięki za Wasze sparcie . Tutaj link do informacji na fb. Jak możecie to udostępniajcie.
4
[#4] Re: Amiga Friendship #6
Chyba najlepszy AF z dotychczasowych, gratulacje dla autorów artykułów i wszystkich osób zaangażowanych w to że pismo wygląda tak jak wygląda OK
6
[#5] Re: Amiga Friendship #6
Ten numer ma jeden, BARDZO słaby element. Jest nim to, że jeszcze nie „leży” u mnie na dysku. Na szczęście łatwo będzie ten minus zlikwidować.

Zasada nieoceniania książki/pisma po okładce generalnie jest słuszna, ale… nie w przypadku „Amiga Friendship”. Znając poprzednie numery spokojnie można chwalić numer nawet bez okładki.
5
[#6] Re: Amiga Friendship #6
Czekałem i się doczekałem. 😁
1
[#7] Re: Amiga Friendship #6
Fajnie by było jakby wychodził też jako wersja bardziej tekstowa w EPUB.
[#8] Re: Amiga Friendship #6
pdf juz czytam😃 przydalaby sie papierowa wersja😃
1
[#9] Re: Amiga Friendship #6

@zbrożo, post #8

Też już czytam. Na szczęście jest to wersja cyfrowa więc nie muszę skanować żeby wygodniej przeczytać.
2
[#10] Re: Amiga Friendship #6
Chciałbym skorygować coś we wstępniaku.

Wypraszam sobie insynuację jakobym w młodości spędzał 5 godzin przez monitorem. To nie jest prawda - ja spędzałem przez monitorami (Atari 65XE i różnych Amig) 15 godzin. szeroki uśmiech Dzisiejsze dzieciaki ze swoimi smartfonami mogą się schować jeżeli chodzi o czas spędzany przed ekranem.

Jeżeli już próbuję obalać stwierdzenia ze wstępniaka to dodam, że niskie zimowe temperatury mi bardziej kojarzą się z problemami z uruchomieniem diesela niż elektryka. Ten drugi na mrozie najwyżej szybciej się rozładuje. No ale to wie każdy jego użytkownik i jeżeli w nim utknął to po prostu nie potrafi go używać.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2026 11:23:53 przez MDW
5
[#11] Re: Amiga Friendship #6

@MDW, post #9

Ja także oddaję się radości płynącej z lektury OK dodam przy okazji, że również należę do osób, które za wydaniem papierowym akurat nie tęsknią
1
[#12] Re: Amiga Friendship #6
W środku na bogata - tak trzymać OK
Zapłącone ok, racja
[#13] Re: Amiga Friendship #6
Zatentegowane. OK
1
[#14] Re: Amiga Friendship #6
Kupiłem drugi raz wspierając chorego Krzyśka.

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2026 12:18:22 przez simka113

Ostatnia aktualizacja: 20.03.2026 12:25:34 przez simka113
[#15] Re: Amiga Friendship #6

@zbrożo, post #8

Wydanie papierowe ms swój klimat
1
[#16] Re: Amiga Friendship #6
Dziękuję. Wsparłem. Pobrałem. Czytam
[#17] Re: Amiga Friendship #6

@pong777, post #16

Mam nadzieję, że lektura nowego numeru Amiga Friendship sprawiła wam dużo frajdy . Dziękuję wszystkim za miłe słowa, a przede wszystkim za wsparcie jakie udzielacie SirLEO poprzez zrzutkę. Mamy już na liczniku 17000 zł. To rewelacyjny wynik, zwłaszcza, że zbiórka trwa dopiero tydzień! Duży w tym udział organizatorów i uczestników ostatniego AmiParty. Dzięki chłopaki! Niedługo ruszamy z licytacją fantów na rzecz SirLEO w serwisie zrzutka.pl. Stay tuned!

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2026 18:29:29 przez MarX
3
[#18] Re: Amiga Friendship #6

@MarX, post #17

Mam drobną uwagę co do artykułu kolegi Mufy - obszernej recenzji The Settlers II. Otóż format CDXL nie ustępuje w niczym innym formatom wideo, w niskiej rozdzielczości. Film wprowadzający z The Settlers II na Amidze odtwarzany jest doskonale. Moja konfiguracja procesora to 68030/50MHz.

Rozumiem wysoka ocenę, wystawioną grze przez autora recenzji - gra wyśmienicie pokazuje dlaczego warto mieć komputer klasy AmigaOne z procesorem PowerPC i systemem Amiga OS 4.1.

Ja wstrzymuję się z wystawieniem oceny tej grze, bowiem nie udało się samej rozgrywki uruchomić na mojej Amidze. A przyznam, że po znakomitym intrze miałem dużą chrapkę na grę.

No, ale muszę zaakceptować, że dziś te porty mają dużo większe wymagania niż w oryginale.

Serdecznie dziękuję za wydanie nowego numeru pisma. Jestem rad, że oprócz lektury, można w ten sposób wspierać SirLeo. Zauważyłem, że brakuje mi numeru 3 więc uzupełniłem swój zbiór o ten numer.

Mam pytanie: czy jest możliwość otrzymania papierowego wydania?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2026 18:26:06 przez Hexmage960
2
[#19] Re: Amiga Friendship #6

@Hexmage960, post #18

Papierowych wydań wychodzi jedynie 50sztuk więc jedynie jak uda się Tobie odkupić od kogoś innej opcji nie ma chyba że sam sobie wydrukujesz w drukarni z pdf-a
[#20] Re: Amiga Friendship #6

@francdt, post #19

Papierowych wydań wychodzi jedynie 50sztuk więc jedynie jak uda się Tobie odkupić od kogoś innej opcji nie ma chyba że sam sobie wydrukujesz w drukarni z pdf-a

Rozumiem. W razie czego bardzo byłbym zainteresowany papierową wersją. Zapewne goście niedawnego AmiParty mieli ten zaszczyt by odebrać papierowe wydanie.

Ja tylko pamiętam, że kolega MarX pisał, że nie wysyła papierowej edycji pocztą.

Serdecznie dziękuję za ewentualne rozpatrzenie mojej prośby.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2026 19:21:34 przez Hexmage960
[#21] Re: Amiga Friendship #6

@Hexmage960, post #18

Mam drobną uwagę co do artykułu kolegi Mufy - obszernej recenzji The Settlers II. Otóż format CDXL nie ustępuje w niczym innym formatom wideo, w niskiej rozdzielczości.

Wersja CDXL przewyższa jakością wersję mpeg, bo ta ostatnia ma artefaktów kompresji od groma.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem