Komentowana treść: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta
[#1] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta
Noo -- to teraz dopiero można będzie potestować w boju te wszystkie nowe joysticki
2
[#2] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@_DiskDoctor_, post #1

I AGAta to uciągnie? O Motoroli 68060 nie wspomnę?
[#3] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@KM_Ender, post #2

Ale „Mortal Kombat 3” to nadal jest 2D. Czego AGA miałaby nie uciągnąć? Dwóch dużych bobów na przesuwanym trochę tle w trybie Lowres? Co prawda aż 256 kolorów, ale to chyba bardziej problem dostępnej ilości Chip RAM.

Problemem pewnie było to, że gra nie była pisana z myślą o amigowej architekturze i Artur musiał wręcz dokonać czarów żeby coś na to poradzić. Taki „Capital Punishment”, tworzony od początku z myślą o Amidze, oprócz tego co MK3 miał jeszcze fajne, dynamiczne cienie i działał idealnie na 030 z 8MB RAM (jeżeli dobrze pamiętam to taką konfigurację wtedy miałem).
Oczywiście nie porównuję atrakcyjności tych gier pod względem grywalności. Mam na myśli tylko działanie.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2026 11:36:04 przez MDW
1
[#4] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta
Czy gra wymaga FPU?
2
[#5] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@tukinem, post #4

Tak, nie odpalałbym poniżej 060 na razie.

Chyba że po wyłączeniu planów tła, np. na arenie Balcony wyłączenie największej tekstury tła daje + 20fps

disable_bkgd_plane0=1
disable_bkgd_plane1=0
disable_bkgd_plane2=0
disable_bkgd_plane3=0
disable_bkgd_plane4=0
disable_bkgd_plane5=0
disable_bkgd_plane6=0
disable_bkgd_plane7=0

Tu na AGA 060 100Mhz z tą opcją.
W trybie RTG powinno być grywalne.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2026 13:08:32 przez Artur Jarosik
10
[#6] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@MDW, post #3

A jednak wymaga 060/100MHz. Zjechałem taktowanie do 66MHz i wydaje się już niegrywalnie wolno.(nawet 16 fps)
4
[#7] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@waldiamiga, post #6

Mimo prób, próśb i gróźb, nie udało mi się odpalić.

Mimo iż pytałem o konkretną wersję (na forum), nie dostałem odpowiedzi. Toteż ściągnąłem wersję która wygląda na bazową (1995).

Odpaliłem binarkę 060 i dostałem napis Amiga i guru. Następnie odpaliłem binarkę z konsoli i dostałem task suspended.

Pogrzebałem w tej mojej dystrybucji i przeniosłem zawartość podkatalogów do głównego. Dwukrotnie. Teraz dostaję napis Amiga i czarny ekran.

Dlatego będę bardzo wdzięczny osobie, która jako pierwsza wskaże mi, jaka wersja (pełna nazwa) jest bazowa do wersji amigowej oraz jaki system (DOS? Sega)? Bo w przeciwnym wypadku, będę dalej kręcił się w kółko.

Z góry dziękuję.
1
[#8] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@MDW, post #3

W 320x256? Mało. Z wiekiem wymagania odnośnie pixelków podskoczyły u mnie na 640x480, tak że bez RTG to będzie niegrywalne na AGA. I skończy się na Sonet lub PiStrom i Voodoo3 lub Ati 9250.
[#9] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@_DiskDoctor_, post #7

Dane gry są w archiwum (coś ok 88MB), nie trza nic kombinować. Podmieniasz tylko binarki z nowszymi wersjami beta.
[#10] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@waldiamiga, post #9

Tak też zrobiłem.

Poszłoby mi pewnie lepiej jak bym znał pełną nazwę gry / platformę / rok wydania.
[#11] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@_DiskDoctor_, post #1

Noo -- to teraz dopiero można będzie potestować w boju te wszystkie nowe joysticki

Owszem, jeśli tylko obsługują 6 przycisków i są do ustawienia w trybie pada do CD32. Co dosyć zawęża listę kandydatów.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2026 20:22:36 przez kempy
[#12] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@kempy, post #11

A Joycart?
[#13] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@_DiskDoctor_, post #12

A Joycart?

Na joycarcie są tylko 3x Fire. Pozostałe dwa przyciski to Auto Fire i zmapowane UP.

MK3 wymaga 6 przycisków tj. High Kick, Low Kick, High Punch, Low Punch, Run i Block.

PS. Jak ktoś się uprze to może grać w trybie kierunki z joya a reszta z klawiatury.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2026 20:33:40 przez kempy
1
[#14] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@_DiskDoctor_, post #7

Ustaw stos na 1000000 (milion). Wymaga 16 MB Fast oraz AHI.
2
[#15] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@kempy, post #13

MK3 wyszedł też na Megadrive i tam ogarnęli sterowanie na 3 przyciskowym padzie tak:

Standard 3-Button Controller Layout
A Button: Low Punch (LP)
B Button: Block
C Button: Low Kick (LK)
High Punch (HP): Press D-Pad + A (Forward+A or Up+A)
High Kick (HK): Press D-Pad + C (Forward+C or Up+C)
Start: Pause
Jump: Up on D-Pad
Crouch: Down on D-Pad

Czyli bez biegania, a HP/HK są ogarnięte przez kombinacje z kierunkiem. Nie wiem czy autor portu ma możliwość ingerencji w mechanikę sterowania, ale gdyby się udało coś takiego zrobić, to być może dałoby się grać w ten sposób np. na joycarcie, który ma 3 niezależne fire wykrywane w tym porcie.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2026 21:22:59 przez kempy
3
[#16] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@kempy, post #15

W/w sterowanie na MD wyrzuciło mi Google. W instrukcji do MK3 na MD stoi zaś, że HP to A+B, HK to B+C a Start robi za RUN. Nie wiem które to prawda. Ale koniec końców chodzi o to, ze te ataki ustawione są jako kombinacja dwóch innych sygnałów jednocześnie.
[#17] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@KM_Ender, post #8

W 320x256? Mało. Z wiekiem wymagania odnośnie pixelków podskoczyły u mnie na 640x480, tak że bez RTG to będzie niegrywalne na AGA. I skończy się na Sonet lub PiStrom i Voodoo3 lub Ati 9250.

Ale co Ci to da, skoro grafika gry jest w 320x200?
3
[#18] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@Jacques, post #17

Przeskalować?
[#19] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@mailman, post #14

Nie pomogło.

Czarny ekran.

A może prościej...

...ktoś by mi podesłał link do archiwum na PM, żebym sobie "wypróbował w 24 h"?

Będę wdzięczny, w końcu może odpalę tę grę.

EDIT*

Używam: msdos_Mortal_Kombat_3_1995

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2026 17:40:38 przez _DiskDoctor_
[#20] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@_DiskDoctor_, post #19

No a link od autora portu?

https://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/48482/mortal-kombat-3-na-amige/3#m860570

Tam masz chyba wszystko co potrzebne.
2
[#21] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@karolb, post #20

O masakra - nie zauważyłem tego pliku...
[#22] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@_DiskDoctor_, post #21

Gratulacje dla Autora portu! Śmiga!

20 FPS na 060 rev. 6/100 + RTG + AHI.

Czy da się zoptymalizować pod więcej?

Dodałbym film ale tel. mam rozładowany.
1
[#23] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@_DiskDoctor_, post #21

O masakra - nie zauważyłem tego pliku...

Przeca żem Ci o tym pisał.
[#24] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@_DiskDoctor_, post #22

20 FPS na 060 rev. 6/100 + RTG + AHI.

AHI z jakim urządzeniem? Bo Warp jeszcze nie wspiera, więc chyba Paula?
[#25] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@Jacques, post #24

Tak jest!
[#26] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@Jacques, post #24

...chociaż:

link

Warp Firmware Pack v1.768 (download)

(...)
* MHI support – hardware MP3 16bit playback with 10band equalizer

Czyli jednak tak
[#27] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@_DiskDoctor_, post #26

Nie myl MHI z AHI i przeczytaj ze zrozumieniem co wkleiłeś

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2026 07:32:06 przez Jacques
1
[#28] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@Jacques, post #27

A no tak.

Za dużo tych akronimów.
[#29] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@KM_Ender, post #8

W 320x256? Mało.

Ale gry "Mortal Kombat" od 1 do 3 chyba były w takim lowresie. Te obrazki są w takiej rozdzielczości i nic się z tym nie zrobi (tak AI coś by zrobiło - wiem). W szale mortalowej akcji to nie ma aż takiego znaczenia - to jest gra w lowresowej epoki i taki jej urok. Zwiększenie rozdzielczości do 640x480 bo byłby teoretycznie czterokrotny wzrost zapotrzebowania na pamięć graficzną. Tu jest strasznie dużo klatek animacji naprawdę dużych postaci. 2 MB Chip by tego nie wytrzymało. Generalnie AGA jest raczej do lowres, a różne wyższe rozdzielczości to już raczej do programów użytkownych, albo naprawdę mało dynamicznych gier (point&click).
Co innego w 3D - tutaj można podbijać rozdzielczość w nieskończoność, dawać użytkownikowi możliwość wyboru dowolnej rozdzielczości w zależności od tego co ma na pokładzie swojej maszyny.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2026 15:03:46 przez MDW
4
[#30] Re: Mortal Kombat 3 - pierwsza wersja beta

@MDW, post #29

Oryginał to 320x200, więc żeby zachować proporcje trzeba by uruchamiać w NTSC low-res albo RTG, jeśli na ma taką rozdzielczość.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem