Komentowana treść: Aquabyss - duża aktualizacja
[#1] Re: Aquabyss - duża aktualizacja
Brawo OK
3
[#2] Re: Aquabyss - duża aktualizacja

@BULI, post #1

mechanika tej aktualizacji moco przypomina Elite / Elite Dangerous... czyżby inspiracja ?

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2026 13:45:29 przez fibi
3
[#3] Re: Aquabyss - duża aktualizacja
Dawno temu sporo czasu spędzałem przy tej grze - z nieukrywana przyjemnością pływałem po morzach i oceanach :) Kiedyś z pewnością wrócę.
3
[#4] Re: Aquabyss - duża aktualizacja
Brawo Brawisimo !
1
[#5] Re: Aquabyss - duża aktualizacja

@Dorian3d, post #4

Hmm. Gruba aktualizacja. To teraz wiem dlaczego mi się wiesza na łączeniu z serwerem i nie chce jej pobrać... Nawet zmiana pliku aqb na starszy nic nie dała. Aqb assistance też przestał działać.. Fajnie się w to grało ale jakby nie w tą stronę to skręciło.
[#6] Re: Aquabyss - duża aktualizacja
Uprzedzając pytania odnośnie polskiej wersji językowej, autorzy informują, że prace nad nią wciąż trwają.

pokłony
[#7] Re: Aquabyss - duża aktualizacja

@Rafał A-3000, post #5

To teraz wiem dlaczego mi się wiesza na łączeniu z serwerem

No a dlaczego się wiesza ?
[#8] Re: Aquabyss - duża aktualizacja

@ITU, post #3

Rety, to już 3,5 roku od premiery
[#9] Re: Aquabyss - duża aktualizacja

@Hellena, post #7

Zatrzymuje się na etapie łączenia z serwerem. Nie weryfikuje już wersji ani nic.
A Ibrowse mi śmiga bez problemu.

Edit.:
Gdybym wiedział to bym naprawił. Zalecana podmiana pliku głównego gry co zalecali przy problemach nic nie wnosi.

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2026 07:11:30 przez Rafał A-3000
1
[#10] Re: Aquabyss - duża aktualizacja

@Rafał A-3000, post #9

Moze to kwestia uzywanego stosu internetowego lub bsdsocket.library?
IMP moglby miec taka opcje dodana kiedys, laczenia sie z AquaByss.

Byc moze masz za stara wersje gry i czegos brakuje teraz.
Sprobowalbym calkiem nowej instalacji, skasuj/przekopiuj stare dane gry.
A jak dalej nie pojdzie, to sprobuj na WinUAE zainstalowac.
Jak nie pojdzie to jakis problem z gra.
A jak pojdzie to przekopiuj potem te dane z PC na Amige.
[#11] Re: Aquabyss - duża aktualizacja

@Rafał A-3000, post #5

Drogi Rafale, co się stało z naszą komunikacją? Doskonale wiesz, że support jest dostępny przez większą część doby i nikt nie jest pozostawiony z problem.

Jeśli gra łączyła się wcześniej, to nie ma żadnego powodu, dla którego miałaby przestać się łączyć teraz. W dniu wydania aktualizacji serwer zanotował kilkadziesiąt połączeń. Nikt oprócz Ciebie nie zgłosił takiego problemu. Napisz do mnie na Discordzie, a znajdziemy rozwiązanie. OK
Ważne info: Do pobrania najnowszej aktualizacji należy użyć instalatora. Najpierw zostanie on zaktualizowany do wersji 1.31. Należy wyjść i uruchomić go ponownie i zainstalować grę. Obecna wersja nie jest w stanie dokonać tej aktualizacji, ale mimo wszystko łączy się z serwerem i otrzymuje odpowiedni komunikat.

Jeśli chodzi o AQUABYSS Game Assistant, to masz tam bardzo cenne info w okienku podczas próby połączenia. Myślę, że wyjaśnia wszystko.

@fibi - Tak, Elite jest jedną z [co najmniej] czterech gier, które były inspiracją dla Aquabyssa. Jest o tym mowa w opisie gry na oficjalnej stronie i wspominane jest przy każdej okazji, gdy ktoś pyta o to, jaki to rodzaj gry. Oprócz niej motorem napędowym były Pirates!, Freelancer i Aquanox.

@ITU - Topowi gracze za Tobą tęsknią, Kapitanie, i ciągle pytają, kiedy wróci jeden z ich największych konkurentów.

@-tbn- - Przerażające, jak szybko czas płynie.

@Don_Adan - Jest plan sprawienia, żeby IMPBox obsługiwał Aquabyssa. Obaj z Juenem czekamy na czas, kiedy będziemy mieć na to... czas. pomysł

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2026 10:28:51 przez AgedCode
3
[#12] Re: Aquabyss - duża aktualizacja

@Don_Adan, post #10

Do sieci używam TCPIP v. demo. Jakoś nie udało mi się tego zarejestrować.

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2026 11:36:17 przez Rafał A-3000
[#13] Re: Aquabyss - duża aktualizacja

@AgedCode, post #11

Przepraszam, już napisałem przez PPA.
Discord mam do ogarnięcia, bo coś mi nie działa jak powinien. Mam problem z kontem na nim - jakaś chyba "kolizja" z kontem syna. Wcześniej on go czasem używał do kontaktu z kolegami z sieci.
[#14] Re: Aquabyss - duża aktualizacja

@Rafał A-3000, post #13

Odpisane OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem