Komentowana treść: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego
[#1] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego
Informacja została również zamieszczona w social mediach:

BlueSky
Mastodon

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2026 16:41:56 przez Amig_OS
1
[#2] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego
A ja myślałem, że 3.2 miał oficjalne błogosławieństwo?

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2026 19:23:54 przez KM_Ender
[#3] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego
Może zabrakło funduszy na prowadzenie postępowania sądowego, jak będą to dalej będzie można się nawalać, albo odpalają dolę Cloanto. Amigowcy nie będą żyć wiecznie, a kasa ucieka na prawników, którzy takie sprawy mogą ciągnąć w nieskończoność.
5
[#4] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego
Ciekawe co będzie dalej.
Właśnie słuchałem świeżego wywiadu obecnego właściciela Commodore (Peri Fractic) który powiedział, że jest coś o czym nie może jeszcze mówić, ale stali się właścicielami czegoś wielkiego co należało do Commodore w latach 90-tych (mowa o tym od 49:30). Hmmmm...

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2026 19:57:09 przez ntx
3
[#5] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@ntx, post #4

Linii pecetów.
8
[#6] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@KM_Ender, post #5

Linii pecetów.

Dobre!

Skoro już tak lubią reaktywować stare czasy to może powinni popełnić ten sam błąd co kiedyś Commodore i wypuścić serię PC 386 z Commodore, które tradycyjnie będą totalną klapą.
2
[#7] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@ntx, post #4

ja myślę że (tak jak sugerują na EAB) może być tak że nowe Commodore czyli Perifractic dogadał się z nimi, oferuje im kasę aby przestali się nawalać i bierze od nich markę Amiga. Chciałbym aby tak było, ale zobaczymy...
4
[#8] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@c64portal, post #7

Bierze od nich markę i... nie ma kasy na rozwój, istotnie byłby to pewien progres zamiast "stu właścicieli" jeden. szeroki uśmiech
1
[#9] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@KM_Ender, post #8

...i tak jak wziął gotowy c64 od Gideona to tutaj weźmie coś z istniejących "współczesnych Amig" i wyda jako Commodore dodając coś on-top, tak jak C64U to nieco więcej niż Ultimate64.
Zabezpieczył sobie markę żeby działać dalej w dłuższym terminie.
nie wiem... gdybam sobie tylko.
4
[#10] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego
Nie mogę uwierzyć, że jest rok 2026 a ja nadal czytam, że są jakieś wieści związane z rozprawami sądowymi firmy Amiga. Przecież to aż wstyd jeszcze to ciągnąć. Niczego ich nie nauczyło ostatnie 40 lat historii Commodore/Amigi.
5
[#11] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@c64portal, post #9

A może wydadzą Walkera lub coś z prototypów? A może przejmą Vampira?
3
[#12] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego
Przyznam się że nie śledziłem historii tych wszystkich walk o markę Amiga, a chciałbym w końcu to ogarnąć.

Gemini opisał mi to tak, czy czegoś tutaj brakuje?

W dużym skrócie chodzi o prawa autorskie, znaki towarowe i prawo do rozwoju systemu operacyjnego AmigaOS.
Główne osie konfliktu

AmigaOS 4: W 2001 roku firma Amiga, Inc. zleciła belgijskiemu Hyperion Entertainment stworzenie systemu AmigaOS 4. Umowa była jednak sformułowana na tyle nieprecyzyjnie, że gdy system w końcu powstał, obie strony zaczęły inaczej interpretować, kto ma do niego pełne prawa.

Własność kontra licencja: Hyperion twierdził, że na mocy kontraktu (i późniejszych ugód) nabył wyłączne prawo do rozwijania i sprzedaży AmigaOS 4 pod marką "Amiga". Z kolei właściciele praw do marki (najpierw Amiga, Inc., potem Icarus/Cloanto pod szyldem Amiga Corporation) uważali, że Hyperion przekroczył swoje uprawnienia licencyjne.

Znaki towarowe: Spór dotyczy nie tylko kodu źródłowego, ale też prawa do używania nazwy "Amiga" oraz charakterystycznego logo (Boing Ball).

Kluczowe punkty zwrotne

Ugoda z 2009 roku: Wydawało się, że konflikt zakończył się porozumieniem, w którym Hyperion otrzymał szerokie, "nieodwołalne" prawo do AmigaOS 4.

Nowy gracz – Cloanto: Firma Cloanto (znana z pakietu Amiga Forever), która przejęła pozostałe aktywa od starej Amigi, Inc., weszła w otwarty konflikt z Hyperionem. Od kilku lat obie firmy procesują się o to, czy Hyperion miał prawo do rejestracji znaków towarowych i czy ich licencja jest nadal ważna.

Obecna sytuacja: Rynek amigowy jest podzielony. Hyperion sprzedaje AmigaOS 4.1 dla systemów PPC (PowerPC), podczas gdy Amiga Corporation (Cloanto) skupia się na emulacji i prawach do klasycznych wersji systemu (1.x - 3.x) dla procesorów Motorola 68k.
1
[#13] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@karolb, post #12

Już wszystko wiem, zapytałem 6 różnych AI o całą historię od czasu jak Escom wykupił C=.

Ciekawostka - patent na ściąganie ekranu w dół za pomocą myszki już wygasł, jest w domenie public domain :D
2
[#14] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@karolb, post #13

patent na ściąganie ekranu w dół za pomocą myszki już wygasł, jest w domenie public domain

Wszystkie (prawie wszystkie) patenty wygasają po 20 latach od momentu zgłoszenia.
2
[#15] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@KM_Ender, post #11

A może wydadzą Walkera

Pamiętam gdy w epoce pojawiły się pogłoski o Walkerze to już wtedy wydawał mi się bez sensu. Poza nieporęczną, nieustawną obudową odpychało mnie to, że tam miało być 68030 40 MHz (i to chyba EC). Ja już wtedy miałem Blizzarda IV 68030 50 MHz i marzyłem o 68060 (Apollo z 68040 jeszcze wtedy nie było) z jakąś kartą graficzną.
Dla Walker zupełnie nie miał sensu. Nie był nawet ciekawostką, był raczej żartem.

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2026 12:54:42 przez MDW
4
[#16] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@MDW, post #15

Napisałem Walkera, bo w sumie obeszliby prawa autorskie. Nazwy Amiga nie ma, a wszyscy wiedzą, że to miał być "cyfrowy Chuck Norris" Commodore. Zgadzam się, że konfig, wygląd zniechęca, ale kto wie, co oni tam kombinują.
2
[#17] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@KM_Ender, post #16

Przecież był normalnie produkowany model Amigi bez nazwy Amiga - Commodore CDTV.
Dzisiaj taki współczesny CDTV do salonu, ze sterowaniem ze smartfona, być może by nie był zły
6
[#18] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@KM_Ender, post #16

Właściwie masz rację. Walory użytkowe dzisiejszych retro-sprzętów zwykle nie mają znaczenia. Liczy się jak to wygląda na półce. Taki Walker mógłby trafić w kolekcjonerski gust wielu osób. Mityczna maszyna na własnej retro-półce to byłoby coś! Jedyny problem jest taki, że nie na każdej półce coś takiego by się zmieściło. Ja cały czas mam wrażenie, że ten "cudak" ma kółka i musiałby mieć hamulce żeby z niej nie zjechać.
3
[#19] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@MDW, post #18

Masz w domu dziwne półki. Moje z reguły nie są pochyłe (chyba że akurat sam robię szafkę, wtedy wszystko możliwe...).

Co do "cudacznego" kształtu - wiesz, w szalonych latach 90 powstał cały szereg "śmiałych stylistycznie" obudów komputerowych. Najbardziej ikoniczne z nich to oczywiście iMac G3, czy iBook "Clamshell", ale zobacz sobie np. takiego Compaqa Presario 3020 (1995):

Albo Intel Ottoman PC (1999):

3
[#20] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@MDW, post #18

Właściwie masz rację. Walory użytkowe dzisiejszych retro-sprzętów zwykle nie mają znaczenia. Liczy się jak to wygląda na półce. Taki Walker mógłby trafić w kolekcjonerski gust wielu osób.

Dlaczego tak uważasz?

Przecież jest tyle osób, które działają na swoich maszynach czy to z PiStormem, czy to z Warpem.

Ja lubię korzystać z mojej Amigi z Blizzardem.
1
[#21] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@MDW, post #15

Nie był nawet ciekawostką, był raczej żartem.

Jedyną ciekawostką był port PCI, który, jak to się mówi potocznie "ni w dupę ni w oko".
[#22] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@karolb, post #21

Mnie zaciekawiło inne zdanie, otóż "że firma Retro Games może wydawać niektóre produkty marki Amiga".
Dotychczas, używali nazw akronimicznych dla The c64 mini/maxi, The A500 mini, bo nie mieli praw do nazwy Amiga, ani Commodore. Jedynie The Spectrum od nich - ma pełną nazwę. Czy oznacza to, że nowa The A 1200 maxi będzie Amigą? Czy dotyczy to tylko np. myszy i padów?
3
[#23] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@Commodore128D, post #22

Czy oznacza to, że nowa The A 1200 maxi będzie Amigą?

a Możliw, możliw.
To by w sumie pasowało do tego co napisałem wcześniej. wzieli gotowiec i go tylko obrandowali jako C= Amiga.
1
[#24] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@c64portal, post #23

A ja się bardzo zdziwię jeśli to będzie wyglądać inaczej niż w zapowiedzi.

2
[#25] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@c64portal, post #23

Jeśli wsadzą Vampire lub rpi5, Mister do the A1200 to mogą ją oficjalnie błogosławić i nazwać Amiga. Nic słabszego nie ma sensu.
2
[#26] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@Commodore128D, post #22

Też mi taka myśl przeszła przez głowę. No zobaczymy
[#27] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@karolb, post #21

Jedyną ciekawostką był port PCI, który, jak to się mówi potocznie "ni w dupę ni w oko".

Ale jak ten sam port PCI był na siłę przyszywany do A1200 (Mediator), albo A3000/4000 (Prometheus/GRex) to już pasował jak ulał?
1
[#28] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@recedent, post #27

Dokładnie tak.

W odkurzaczu ten PCI nawet nie miał wyprowadzenia na śledź w obudowie.
[#29] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@karolb, post #28

Odniosłem wrażenie, że koncepcja tego komputera zakładała możliwość wsadzenia pięter/modułów pomiędzy podstawę a część górną (z napędami i zasilatorem). Może śledzik miał właśnie tam siedzieć? ¯\_(ツ)_/¯
[#30] Re: Hyperion Entertainment i Amiga Corporation - zawieszenie postępowania sądowego

@recedent, post #29

Koncepcja mogła wiele zakładać, ja podsumowałem to co było widać szeroki uśmiech

Moim zdaniem mało kto by kupił takie coś, bo poza wyglądem, nie było żadnej innowacji.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem