Komentowana treść: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej
[#1] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej
...a u kolegi pong777 jeśli się nie mylę, jedyna dostepna opcja pośród innych dystrybutorów to wersja dyskietkowa.
[#2] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej
3.2 ?
a nie 3.3
jak 3.2 jest to kupienia od lat
[#3] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@Dorian3d, post #2

Jeśli dobrze kojarzę zapowiedzi, 3.3 miał być dopiero w czerwcu. Tu chodzi tylko o nową formę dystrybucji 3.2 jak rozumiem.
[#4] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@Dorian3d, post #2

Chodzi o to, że nie można było kupić wersji cyfrowej. 3.3 chyba w miarę niedługo powinien się pojawić.
2
[#5] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@Dorian3d, post #2

Kupując AmigaOS3.2 dostajesz serial który rejestrujesz na stronie Hyperionu. Pozwala to na pobranie update do wyższych wersji.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2026 20:41:41 przez Amig_OS
1
[#6] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@Amig_OS, post #5

Czyli że 3.3 będzie jako darmowa aktualizacja ?
[#7] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@lukjan, post #6

Jeszcze nie podjęto decyzji.
Ale może warto wesprzeć developerów i nasz ulubiony system - grosiwem za ciężką pracę.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2026 21:03:24 przez Amig_OS
9
[#8] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@Amig_OS, post #7

Czy grosiwo dla dystrybutora na pewno przekłada się na grosiwo dla developerów?
5
[#9] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@recedent, post #8

No właśnie.

Zależy też od umowy. Bo jak developer dostał już za dev kasę... To raczej nie dostanie więcej.
[#10] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@Amig_OS, post #5

ja mam 3.2 w box
1
[#11] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@Amig_OS, post #7

Ciężka praca przy rozwoju Amiga OS? Chyba mi nie powiesz, że nad tymi epickimi ficzerami 3.2 siedział sztab ludzi od rana do wieczora przez kilka lat? 3.3 zapowiada się równie epicko.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2026 12:13:53 przez Pinto
4
[#12] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@Dorian3d, post #10

Też mam 3.2 w BOX, oraz 3.1.4 na dyskietkach z fizycznym ROMem. Niemniej nie wiem, czy będę kupował kolejną aktualizację jeżeli będzie odpłatna, tym bardziej, że zauważyłem pewne problemy z niektórym starszym oprogramowaniem w przypadku OS 3.2.3 które to problemy prawdodpodbnie siedzą w WB Startup (bo tam sporo rzeczy się znalazło)

Przykładowo Amitekst Pro zawiesza / zamraża mi komputer przy wyjściu z programu, a Napalm muszę uruchamiać w trybie "safe" bo bez tego mam jakieś migotania ekranu bez względu czy to AGA czy P96.

Kiedyś sprawdzę jeszcze na na drugiej A1200 z 3.1.4
2
[#13] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@_DiskDoctor_, post #9

Niekoniecznie. Może dostać więcej jak poproszą go o kontynuacje. Jak projekt zostanie uziemiony z powodu nieopłacalności, to na pewno więcej nie dostanie.
1
[#14] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@lukjan, post #12

Sprawdziłem na drugiej A1200 z TF12EC060 i OS 3.1.4.

Amitekst Pro 3 i Napalm 1.2 działają poprawnie.

W OS 3.2.3 jest sporo rzeczy w WBStartup, czego nie ma w OS 3.1.4 i dlatego na tej konfiguracji nie będę robił aktualizacji wzwyż...
1
[#15] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@Mario, post #13

No to może zapytajmy samych deweloperów AmigaOS czy dostają pieniądze od dystrybutora?

*Kim są członkowie zespołu programistów AmigaOS? Jakie są ich role i zadania? Czy otrzymujecie wynagrodzenie?

Jesteśmy grupą liczącą około 10 programistów, 20 tłumaczy i 40 beta-testerów. Niektórzy, tak jak ja, piszą kod, inni tworzą dokumentację, jeszcze inni dbają o nasz łańcuch kompilacji itp. Jeśli chodzi o projektowanie, podejmowanie decyzji dotyczących funkcji i samą realizację, wszystko to odbywa się w ramach naszej małej grupy. Hyperion daje nam całkowitą swobodę działania. Jednak w pewnym momencie, gdy oprogramowanie jest już wystarczająco dobre, Hyperion przejmuje kontrolę i zajmuje się faktycznym wydaniem.

Nie otrzymujemy wynagrodzenia i właśnie tak chcemy, aby było. Chociaż AmigaOS odnosi ogromny sukces, rynek Amigi nie jest wystarczająco duży, aby zapłacić nam więcej niż kieszonkowe. Wewnętrznie oznaczałoby to również, że musielibyśmy się kłócić o to, ile każdy z nas powinien zarabiać. I nagle bylibyśmy zobowiązani do faktycznego stworzenia czegoś. W tej chwili możemy pracować przez cały weekend lub nie robić nic przez miesiące. Nikt na nas nie krzyczy. Pracujemy nad tym, kiedy mamy czas i kiedy sprawia nam to przyjemność.

Pod wieloma względami przypomina to projekt open source: autonomia, brak zobowiązań, mnóstwo zabawy.

Źródło: obligement.free.fr
5
[#16] Re: AmigaOS 3.2 dostępny w wersji cyfrowej

@lukjan, post #14

To wywal wszystko z WBStartup.
Przeciez to nie jest obowiazkowe, przynajmniej bylo.
Potem mozesz powrzucac po kolei tam te programy.
Az stwierdzisz, ktory jest problematyczny, i jego stamtad wywal.
No chyba, ze to nie WBStartup jest problemem.
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem