Komentowana treść: Amiga Podcast 109 - Don Adan / Wanted Team
[#1] Re: Amiga Podcast 109 - Don Adan / Wanted Team
Gdzie ja kupię taką wielką wódkę, aby starczyła na te trzy godziny szeroki uśmiech
3
[#2] Re: Amiga Podcast 109 - Don Adan / Wanted Team
3 godziny zleciały jak 20 minut. A jeśli chodzi o dogrywkę, to nasunęło mi się takie pytanie: czy Don Adan z Tukinem myśleli, żeby czas potrzebny na ten trudny proces nauki wykorzystać na napisanie o tym książki?
1
[#3] Re: Amiga Podcast 109 - Don Adan / Wanted Team

@koczis, post #2

Don Adan ma świetną wiedzę i podziwiam go za to. Dzisiaj będę słuchać wieczorem na spokojnie. Nigdy nie sądziłem, że zgodziłby się na taki wywiad jako koder crackerski ja książki nie napiszę, bo wiedza zbyt skromna, a i z polskiego miałem dwóję w szkole

Kto kolejny z gwiazd jeszcze mógłby udzielić wywiadu? Moim zdaniem Hexmage960. Robert również ma ogromną wiedzę i zasługuje na zainteresowanie.
5
[#4] Re: Amiga Podcast 109 - Don Adan / Wanted Team

@Hellena, post #1

Gdzie ja kupię taką wielką wódkę, aby starczyła na te trzy godziny

"Łza przenicy" w Kauflandzie jest teraz za 79zł za 1,75 litra, więc chyba starczy i to na parę osóbszeroki uśmiech
2
[#5] Re: Amiga Podcast 109 - Don Adan / Wanted Team

@tukinem, post #3

Kto kolejny z gwiazd jeszcze mógłby udzielić wywiadu? Moim zdaniem Hexmage960. Robert również ma ogromną wiedzę i zasługuje na zainteresowanie.

Dzięki za docenienie, ale zobacz ile mam wydanych gier pudełkowych? Okrągłe zero. Jak bym miał z czym wyjść do ludzi, to pewnie sytuacja byłaby odmienna.

Kolega Radzik zapraszał mnie kilka lat temu do rozmowy, ale musiałem odmówić z przyczyn zdrowotnych. Dziś jest zupełnie odmienna sytuacja i poprawia się z miesiąca na miesiąc, ale wywiadu mógłbym udzielić tylko w formie pisemnej.

Jak miałem zajęcia on-line na studiach kilka lat temu, to było dość ciężko.

Moje Robbo powinno być wydane, bez dużych opóźnień. Zamykam kolejne tematy, jak mi radził jakiś czas temu forumowy kolega Marskow, ale wtedy było to niewykonalne.

Chciałbym wyjść na prostą i wreszcie publikować pełne produkty. Chcę też zacząć zarabiać w dopiero co zdobytym zawodzie. I kluczem do tego jest na pewno dokończenie istniejących projektów.

Don Adana znam z wypowiedzi na forum i jest on bardzo pomocną osobą, znającą się m.in. na Asemblerze. Nie znam jego korzeni. Chętnie posłucham materiału w wolnej chwili (tak jak posłuchałem wywiadu z Krzysztofem Donatem).

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2026 13:35:05 przez Hexmage960
8
[#6] Re: Amiga Podcast 109 - Don Adan / Wanted Team
Bardzo fajny wywiad, super że udało się nagrać, dogrywka jak najbardziej wskazana :) A na kolejne - Docent, Jarri, Irek P. (późniejszy organizer Union) oraz Raf - byłoby wyśmienicie. Demo z "donglem" to niesławne (z kilku względów) Impulse/Impulse II by TILT. Dzięki za miłe słowa, pamiętam tamte kłopoty z Amigami, cóż począć... Parę fajnych rzeczy udało się jednak wypuścić. Pozdrowienia dla Don Adana i Radzika!
7
[#7] Re: Amiga Podcast 109 - Don Adan / Wanted Team
Dzięki wielkie za wywiad.

@Don
Dziękuje że o mnie wspomniałeś. Ja jakoś nie byłem świadomy tego że padła Ci maszyna, myślałem że po prostu poszedłeś w stronę tabletów. I myślałem że przechodzisz na sezon zimowy :).
Pamiętam tylko że wysyłałem mejla(e) do Ciebie i było cisza (nie pamiętam czego one dotyczyły).
Swego czasu nawet Sachy się mnie pytał jak Ciebie złapać i wyszło że najlepiej przez prywatną wiadomość na PPA.
Odniosłem wrażenie że jeśli chodzi o pisanie długich postów to o mnie :). Ja mam takie skrzywienie by wszystko było jak najbardziej jasne jak to możliwe i pewnie dlatego takie długasy wychodzą :)

Jeśli chodzi o dogrywkę to ja mam trochę pytań będzie tego trochę. To już sobie Radzik poukłada i rozwinie (tak myślę!)

- Opowiedz (chyba że mi umknęło) jak poznałeś taki twór jak komputer i jaki to był. Jakie miałeś odczucia ? Jakie to były gry.
- Czy to była zx spectrum, czy atari 8 bit, czy może c64. Co o nich sądzisz. Jakie gry widziałeś na te komputery i które Ci się podobają.
- Opowiedz więcej o grach Arcade, jaka była pierwsza gra którą widziałeś i w którą grałeś. Jakie gry Arcade lubisz a jakich nie lubisz i dlaczego. Co było takiego przyciągającego w grach Aracade a czego brakowało grom z Amigi w owym czasie. I jak dużo kasy przepuściłeś na te gry ? :)
- Wiem że pracowałeś z wieloma, opowiedz o pracy przy WHDLoad i Arcadii.
- Opowiedz więcej o grach z Arcadii, trudno było je zdobyć, trudno zpatchować.
- Może warto opowiedzieć o bojach z MoonQuake, pamiętam że trochę mejli wyminiliśmy.
- Opowiedz o projekcie przyspieszenia kickromu, resourcing i przyspieszanie. Jaka była motywacja i jak trudny to był proces, ktoś Ci pomagał przy tym ?
- Jaki muzyczny player był najłatwiejszy a jaki najtrudniejszy ?
- Czy są jakieś projekty niedokończone a nad którymi warto się pochylić.
- Wiem że pracowałeś z Meynafem. Opowiedz więcej, jak do tego doszło i jak się układała praca przy Heroesach II.
- Kiedyś wspominałeś że masz trochę rzeczy na jakiś twardych dyskach (chyba się nie mylę), może warto udostępnić.
- Co sądzisz o Atari ST, czy miałeś styczność na przykład na giełdzie, jeśli tak jak to wyglądało, dużo ludzi się kręciło wokół tego (bo z tego co wiem społeczność Atari ST nie jest tak duża jak amigowa). Czy pracowałeś z kimś od Atari ST.
- Co myślisz o portach gier z innych maszyn ? Czy powinny one zawierać jakąś rozszerzoną treść ?
- Na przykład z Atari ST - jakie gry byś wymienił, godne uwagi.
- Jak wspominasz naszą pracę nad Salomon's Key i Metrocross. Było podejście do Miśka (Crystal Castle) z Atari ST - ale mnie to pokonało.
- Ostatnie pytanie. Kiedy wracasz do żywych jeśli chodzi o Amigę ? Super by było podziałać w jakimś projekcie.

@Sachy
Pozdrowienia i ukłony dla Waszmości.
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem