Komentowana treść: Vim 9.1 dla AmigaOS 3.x
[#1] Re: Vim 9.1 dla AmigaOS 3.x
Wreszcie normalny edytor dla konsoli gier Amiga
[#2] Re: Vim 9.1 dla AmigaOS 3.x
Podstawowe funkcje działają OK, ale czy udało się komuś uruchomić kolorowanie?
U mnie dotknięcie :syntax powoduje freeze vim'a :/
[#3] Re: Vim 9.1 dla AmigaOS 3.x
Najlepszy edytor tekstu w układzie słonecznym doczekał się portu na Amigę klasyczną. Teraz nie mam wyboru i muszę do mojej A500 zmontować i dołożyć jakąś kartę turbo. Pierwsze wersje Vima powstawały na Amidze. Historia zatoczyła koło.
1
[#4] Re: Vim 9.1 dla AmigaOS 3.x
Gdyby mnie ktoś zapytał przed tym newsem czy na AmigaOS 3 jest VIM to dałbym sobie nie tylko rękę uciąć ale nawet zabrać MorphOSa, że wersje VIMa od wielu lat całkiem regularnie pojawiają się w wersji dla AmigaOS3/68k. Byłem stuprocentowo przekonany, że wraz z każdą wersją VIMa dla AmigaOS4 i MorphOS pojawia się wersja dla AmigaOS3. Prawdę mówiąc to gdzieś tam głęboko pod skórą nadal jestem przekonany. Jakie to szczęście, że mam prawo się mylić...

Nie żebym był jakimś fanem VIMowej filozofii. Pod MorphOS czasem używam przy pisania commit-message w Git (jeżeli akurat z jakiegoś powodu nie robię tego w GitDesktop). Jakoś nie mogę znaleźć innego zastosowania dla VIMa.
1
[#5] Re: Vim 9.1 dla AmigaOS 3.x

@MDW, post #4

Jakoś nie mogę znaleźć innego zastosowania dla VIMa.

Raz przyzwyczajenie, a dwa to po trudnych początkach ViM jest potem naprawdę niesamowity.
Mi nawet Worda zdarza sie zamykać poprzez
:wq

Tzn próbować zamknąć się zdarza ;)
Tylko ten ViM dla OS 3.x jest jednak trochę zbyt ociężały, a niestety akurat ViM to musi nadążać za userem który leci skrótami :/

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2026 14:47:32 przez vojo
1
[#6] Re: Vim 9.1 dla AmigaOS 3.x

@vojo, post #5

Tak tak, kumam. Programy o tak nietypowym interfejsie użytkownika trzeba poznać, zrozumieć i dopiero wiadomo czy się je lubi czy nie. Dlatego ja staram się nie marudzić na VIMa, bo wiem, że prawie 100% jego możliwości nie znam. Zawsze miałem trochę większy szacunek dla "nietypowych" niż tych wydeptujących mocno już wydeptane ścieżki.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem