Komentowana treść: CDTV is 35
[#1] Re: CDTV is 35
A570 kupiłm jako nastolatek w 1994 za pierwszą wypłatę. Szokująco dobra jakość dzwięku CD.
3
[#2] Re: CDTV is 35

@rjack, post #1

Z CDTV także. Zwłaszcza z płyt CD z epoki - wtedy tylko oryginały, odtwarzacz z ROMu CDTV też robi robotę
2
[#3] Re: CDTV is 35
No to jest motywacja, żeby pokleić moje CDTV. Muszę tylko wykopać je spod sterty w garażu.
4
[#4] Re: CDTV is 35

@Skotos, post #2

Dokladnie oryginaly CD byly pierwsze.
1
[#5] Re: CDTV is 35
Do dzisiaj pamiętam moją jedyną w życiu styczność z CDTV.

Miałem jeszcze Atari 65XE, ale już wiedziałem, że muszę wskoczyć na Amigę, bo to jest jedyne wyjście. Wtedy w Legnicy w tak zwanej Akademii Rycerskiej próbowano uruchomić giełdę komputerową. Była żałośnie mała i przetrwała zaledwie kilka tygodni. Zupełnie bez porównania do giełdy we Wrocławiu na którą często jeździliśmy, ale była na miejscu, więc wybrałem się chcąc wspierać lokalne inicjatywy komputerowe.

Właśnie na tej mikro-giełdzie zobaczyłem CDTV. Słyszałem o niej wcześniej, ale jednak tak dziwny sprzęt warto zobaczyć na żywo - wrażenie jest zupełnie inne. Oczywiście jej forma bardzo mnie zainteresowała, zacząłem człowieka dopytywać o to co tam jest w środku, jak to się ma do innych modeli Amig (już wtedy były A1200/4000). Nigdy nie zapomnnę mojego KOLOSALNEGO rozczarowania gdy uświadomiono mnie, że od strony czysto "komputerowej" to właściwie jest goła A500 i nawet system ma starszy niż A600/A500+. Byłem strasznie zawiedziony, bo jakoś nigdy się tym modelem nie interesowałem i podświadomie myślałem, że przy takiej formie to jest coś bardziej nowoczesnego.
I przez tamtem jeden moment wtedy CDTV wylądowało w mojej świadomości w szufladzie "nie interesuje mnie zupełnie". To na pewno jest mocno krzywdzące dla tego modelu, ale co zrobić - to był "efekt pierwszego wrażenia".
1
[#6] Re: CDTV is 35

@MDW, post #5

Stojąc w sklepie we Wrocławiu, przed półką z CDTV i A1200, świadomie i z rozmysłem wybrałem CDTV.

Znałem parametry obu maszyn, miałem C64, prenumerowałem C&A i czytałem od deski do deski, czyli część amigową również, byłem "na bieżąco". Opisywano np. AmigaOS 3.0 oraz A1200. Miałem okazję pobawić się A500 i A500+, oraz CDTV, wtedy A1200 jeszcze nikt znajomy nie miał.
Przekonały mnie liczby - długo marzyłem o stacji dysków do C64, i nie kupiłem. Bardzo potrzebowałem czegoś na czym mógłbym upchnąć dane. Więc Amiga - 880 KB, ale CDTV na CD 650 MB! - ponad 700 dyskietek, i ta magia liczb mnie przekonała. Chciałem mieć CD-ROM, a do gołej A1200 w tamtych czasach mógłbym długo go nie kupić. Co potwierdziło się w pełni jak ponad 2 lata później kupiłem A1200 i doposażanie nie było trywialne - przejściówki (a w końcu FastATA), cena sprzętu, modele, konieczność zmiany obudowy

Bardzo byłem zadowolony z tej Amiśki. Dla mnie rewelacyjny model, zwłaszcza po rozszerzeniu o kilka drobiazgów. Gdyby powstała wersja CDTV AGA to byłbym przeszczęśliwy.
3
[#7] Re: CDTV is 35
Zamiast CDTV powinna zadebiutować Amiga 1200,

CDTV - kompletna klapa - na początku pojawiło się w sklepach goła CDTV, ludzie nie wiedzieli do czego to jest, mało oprogramowania.

Wycofali to ze sklepów, dodali stację dyskietek, klawiaturę i myszkę i jakoś upchnęli to co wyprodukowali.
[#8] Re: CDTV is 35

@nicos, post #7

CDTV - kompletna klapa - na początku pojawiło się w sklepach goła CDTV, ludzie nie wiedzieli do czego to jest, mało oprogramowania.

Gdzie się tak pojawiła? Interesowałem się jeszcze przed oficjalną sprzedażą i widziałem reklamy z UK i polskie (przedruk), oraz artykuł w niemieckim Chip'ie - zawsze jako zestaw - jednostka, mysz, klawiatura, stacja, pad bezprzewodowy, Pandoras CD , i jeszcze czarny monitor,którego rzeczywiście nie było, ale krążyły legendy, że w UK sprzedawana z monitorem.

Bez dodatków była nieużywalna, dlatego że nie było płyt, bo się dopiero produkowały. Stacja, mysz i klawiatura - nawet na logikę nie mogło być mowy o ich braku w zestawie. Monitor już im podaruję, chociaż zawsze chciałem mieć taki czarny, jak z reklamy.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2026 02:35:10 przez Skotos
2
[#9] Re: CDTV is 35

@Skotos, post #6

Tak tylko dla przypomnienia. CDTV nie powstala jako komputer. Nawet w dokumentacji ktora kiedys przytoczylem
na forum stoi jak byk ze CDTV to NIE JEST KOMPURET. CDTV miala byc czyms w sensie centrum multimedialnego.
Malo tego, w tej samej dokumentacji slowo Amiga pada moze ze 2 razy. I tylko w nawiazaniu do tego ze jest zgodna softowo.
Ale wiemy jak sytuacja sie potoczyla. Cos nie pyklo i CDTV skonczyla jako taka rozbudowana A500.
I dlatego bledem jest mowienie o niej ze to Amiga CDTV.

Gdyby powstała wersja CDTV AGA to byłbym przeszczęśliwy.

Przecierz powstala. Jest nia CD32.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2026 16:45:25 przez Phibrizzo
3
[#10] Re: CDTV is 35

@Phibrizzo, post #9

To, że CDTV to Amiga, a nie inny komputer, to ja wiedziałem już wtedy. Inaczej nie zostałbym świadomym Amigowcem, który postanawia kupować i czytać Magazyn Amiga, interesuje się Amigą i kupuje Amigę 1200 od Escomu, a potem namiętnie czyta Amiga Computer Studio, oraz cieszy się, że powstaje tyle rzeczy dzięki wspaniałym fanom i użytkownikom.

Ktoś może zarzucać, że CDTV jest "goła" jak Amiga 500, oraz CD32 jest goła jak Amiga 1200. Rozszerzenia są możliwe i każdy kto chce, może to zrobić. Być może duże Amigi powinny były zdominować rynek, bo dzięki nim Amiga miałaby bliżej do modułowego PC.

CDTV z pamięcią FAST i OS 3.0 wspominam bardzo dobrze - użytkowo ta Amiga sprawowała się znakomicie. I też poczułem tę "multimedialność" o której piszesz, dzięki płytom CD z obrazami, muzyką, mową i interaktywnym menu.

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2026 18:45:54 przez Hexmage960
2
[#11] Re: CDTV is 35

@Phibrizzo, post #9

Tak tylko dla przypomnienia. CDTV nie powstala jako komputer. [..]Cos nie pyklo i CDTV skonczyla jako taka rozbudowana A500.
I dlatego bledem jest mowienie o niej ze to Amiga CDTV.

Od samego początku byłem tego świadomy. I pewnie wszyscy kupujący. Cena była wyższa (porównywalna z A1200, niewielka różnica) ale ja świadomie chciałem A500 z CD-ROMem. Kupno komputera i czytnika CD wychodziło drożej i "brzydziej". To była pełnoprawna Amiga ubrana w ładną obudowę i po niewielkim doposażeniu o 2MB Fast (i ew. KS3.0) była zdecydowanie najlepszą - według mnie - z serii Amig 500. No i miała "ficzery" - tanie SCSI, pilota.
Firma chciała z niej zrobić centrum multimediów, tylko "zapomniała wyprodukować" moduł dekodujący filmy z płyt, oraz zapewnić bazę oprogramowania. No i czas gonił. ECS od początku był za stary dla wymaganych parametrów obrazu filmów. Były plotki że ten mityczny moduł ma mieć zewnętrzną kartę (coś jak DTV!?), ale mimo tego i tak kupowałem ją jako pierwszy na świecie seryjnie produkowany komputer z CD. I się nie zawiodłem.

>> Gdyby powstała wersja CDTV AGA to byłbym przeszczęśliwy.

Przecierz powstala. Jest nia CD32.

Konsola. To już nie była moja bajka. Miałem okazję używać wersji rozbudowanej z ProModule. To nie było to samo, bo miałem A1200 z Apollo 1240. Konkurencja zbyt duża
Chociaż przyznam się, że powolutku doprowadzam do wersji używalnej mocno zniszczoną CD32 hobbystycznie.
[#12] Re: CDTV is 35
Liczyłem na gotowy obraz płyty do nagrania na PC i odtworzenia na CDTV, a to jakaś składanka kilku prawdopodobnie plików systemowych oraz odrębnych plików audio, czego nie umiem jeszcze do niej nagrywać.
[#13] Re: CDTV is 35

@Rafał A-3000, post #12

Musicdisk można uruchomić zarówno pod emulatorem (np. WinUAE) po prostu wypakowując zawartość archiwum i podłączając plik .cue, jak również na prawdziwym sprzęcie, po uprzednim wypaleniu płyty CD w dowolnym programie obsługującym ten format obrazu.

To jest gotowy obraz. W archiwum znajduje się:

1. Plik CUE
2. PLIK ISO
3. Pliki WAV będące ścieżkami audio.

Musisz dysponować programem do wypalania plyt, który obsługuje pliki CUE (praktycznie każdy na PC). Reszta stworzy się sama i otrzymasz płytę CD z kilkoma ścieżkami.

Poczytaj o formacie CUE.

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2026 19:26:40 przez mailman
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem