Komentowana treść: ProTracker 2.3FC
[#1] Re: ProTracker 2.3FC
Wszyscy czekali z zapartym tchem na tę funkcję.
6
[#2] Re: ProTracker 2.3FC

@Krashan, post #1

Petarda :P
Aż chce się tworzyć
5
[#3] Re: ProTracker 2.3FC

@QUAD, post #2

Nie wiedziałem, że tego potrzebuję ale teraz jak to tak dokładnie opisaliście to wiem, że tego mi brakowało żeby umieć pisać utwory. Do tego brak kompatybilności wstecznej otwiera oczy dlaczego wcześniej nie potrafiłem
1
[#4] Re: ProTracker 2.3FC

@x01, post #3

ProTracker jest raczej dla miłośników amigowej klasyki. Jak chce się potężne narzędzie do tworzenia muzyki, to tylko Digi Booster Pro 3.
2
[#5] Re: ProTracker 2.3FC

@x01, post #3

W newsie jest napisane "bez zachwiania kompatybilności formatu". Rozumiem, że kompatybilność pozostaje zachowana.
[#6] Re: ProTracker 2.3FC

@amikoksu, post #4

Booster Pro 3.

Szkoda, że nie jest już rozwijany i nie posiada żadnego wsparcia.
Kupiłem i dowiedziałem się o tym po fakcie :(

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 09:17:40 przez Amig_OS
1
[#7] Re: ProTracker 2.3FC

@Krashan, post #1

Ten ficzer to nie jest gejmczendżer, ale myślę, że może być przydatny. Np. w sytuacjach kiedy upychamy w patternach dane i mamy wiele instrumentów na każdej ścieżce. Albo do poprawek komendy 9xy po transpozycji sampli.

A sam autor (PSK) to znakomity, choć prawie nieznany muzyk. Tutaj można znaleźć jego modki, polecam!!!
3
[#8] Re: ProTracker 2.3FC

@tomlab, post #5

Faktycznie, mój błąd. Wczesna godzina ograniczyła moje widzenie.
Ale tak poważnie to fajnie, że komuś nadal chce się robić. Zawsze byłem fanem ProTrackera, chociaż w jednym momencie bardzo wpadł mi w oko MelonTracker?..
1
[#9] Re: ProTracker 2.3FC
Bardzo fajnie to wygląda. Może miałoby sens dodać go do Protracker Clone.
2
[#10] Re: ProTracker 2.3FC
Ażeby elegancko zachować kompatybilność autor mógł też zastosować format IFF, w którym to przechowywane są moduły muzyczne w nowszych wersjach Protrackera. Dzięki Chunkom IFF można zapisywać dodatkowe dane, które nie będą kolidowały w żaden sposób z istniejącymi modułami i wersjami Protrackera.
1
[#11] Re: ProTracker 2.3FC

@Amig_OS, post #6

Szkoda, że nie jest już rozwijany i nie posiada żadnego wsparcia.
Tak wyszło, głównie z tego powodu, że nie ma rynku na taki produkt komercyjny.

Z jednej strony mamy przywiązanego do amigowego sprzętu ProTrackera, który w określonych kręgach i zastosowaniach zawsze będzie królem. Zawsze tam, gdzie odtwarzamy moduł bezpośrednio w grze/demie/czymkolwiek.

Z drugiej, tracker z programową syntezą (jakim jest DB3) zawsze będzie słabo chodził na klasykach (chyba że z PiStormem...), no i coś napisanego w DB3 może się pojawić w amigowej produkcji co najwyżej jako wygenerowany plik audio. A skoro tak, to na PC jest cała masa lepszych narzędzi i znów nie ma bazy, żeby to mógł być projekt komercyjny.

Komercyjny rozwój programu oznacza, że kwesta wsparcia i decyzje co do dalszego ewentualnego rozwoju przechodzą z autora na wydawcę. W myśl starego przysłowia, że każdy kij ma dwa końce...

Moim zdaniem to problem wspólny dla dowolnego zaawansowanego oprogramowania na Amigę. Również na nextgeny.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2026 16:49:52 przez Krashan
5
[#12] Re: ProTracker 2.3FC

@Krashan, post #1

a dla mnie sie podoba :)
2
[#13] Re: ProTracker 2.3FC

@amikoksu, post #4

albo Symphonie Pro gdzie masz nawet 256 kanałów 16bitowych, syntezę, filtry, DSP itp

https://www.youtube.com/watch?v=6tNizdyx-DE
2
[#14] Re: ProTracker 2.3FC
Jedyny tracker/player amigowy,
[#15] Re: ProTracker 2.3FC

@dynx, post #14

Nie jedyny, ale najczesciej uzywany.
Chocby TFMX Pro jest lepszy.
[#16] Re: ProTracker 2.3FC

@patchboy, post #13

Faktycznie było coś takiego, zupełnie zapomniałem. Ale chyba go nigdy nie używałem. Może chodził za wolno na 040, może obsługa była niewygodna, a może dlatego, że nie przyjął się na scenie?... Nie pamiętam już.

Z tego co rozumiem to taki wielkanałowy tracker z większą ilością efektów DSP niż DBPro (echo, delay, reverb) i bardziej rozbudowaną edycją sampla (np. filtr rezonansowy)? Synteza (o ile była) też chyba nie działała w realtimie?
1
[#17] Re: ProTracker 2.3FC

@Jazzcat, post #16

może obsługa była niewygodna

"Niewygodna" to eufemizm. To potworek.
1
[#18] Re: ProTracker 2.3FC

@Jazzcat, post #16

Nie używałem osobiście Digi Booster Pro, ale słyszałem o nim wiele dobrego. Nie jestem muzykiem, ale co do efektów syntezy, to rozumiem, że chodzi o jakieś dość wyszukane efekty. Efekty obecne w Protrackerze, czy też programie MED wystarczą do wielu wspaniałych zastosowań.

Moim ulubionym trackerem jest MED. Ale do Protrackera mam sentyment, a używałem go w wysokiej rozdzielczości już ok. 1992 roku do tworzenia amatorskich utworów, razem z bratem i jego kolegami.

Starsze wersje Protrackera w niskiej rozdzielczości znalazłem dopiero na płycie kompaktowej CDPD.

Wszystko występowało w różnych wersjach - 0.5, Beta, 1.0, 1.5. Wszystko ewoluuje i nowe wersje często poprawiają błędy i wprowadzają nowe funkcje. Myślę, że dotyczy to nawet ikonicznych, legendarnych programów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem