W ppa to juz "miszcz"... Na mojej referencyjnej stronce ogromna zmiana na plus, choc troche gorzej jak NetSurf ale juz o niebo lepiej niz IB. Czy jest jakas sugerowana rozdzielczosc ktora na RTG daje zbalansowana wydajnosc i zarządzanie powierzchnia ? Wgl czy rozdzielczosc jakos sie przeklada na wydajnosc?
Heh, obiecałem sobie że nie będę komentował tego projektu, a to z jednego powodu. Uważam że to jest super projekt i bez cienia ryzyka mogę już z góry powiedzieć że Amelinium to jest program roku dla Amigi 68k, mimo ze upłynęło niespełna 5 miesięcy 2026r. Rozumiem dobrze że jest to program od użytkownika Amigi 68k dla użytkowników Amigi 68k i raczej nie ma szans konkurować z przeglądarkami dla PPC. Niemniej entuzjastyczny komentarz od Artura, użytkownika Amigi NG, skłonił mnie do dodania własnego zdania. Tylko proszę nie traktuj tego jak krytykanctwa, dla zasady, tylko jako parę sugestii, bo być może jakiś użytkownik AmigaOS 4 na klasyku czy słabej SAM 440 chciałby twojej przeglądarki używać.
Poniżej film jak to wygląda na X5000. Oczywiście zdaję sobie sprawę że nie tworzyłeś programu z myślą o rozdzielczości 2560x1440, niemniej wydaje się że możliwość ustawienia własnej wielkości czcionki dużo by tutaj pomogła. Na początku masz jeszcze wersje 0.2 jak widać w menusach nie ma widocznych opcji, choć gdy się najedzie na konkretną myszą to się podświetla. W Wersji 0.3 po aktywacji trzeciej pozycji menu settings (niestety nie wiem jak się ona nazywa, czcionki zbyt niewyraźne bym przeczytał nawet w okularach) czcionki już są, aczkolwiek ich czytelność i tak przy takiej rozdziałce jest dyskusyjna. Strony amigowe, takie jak OS4Depot czy Amigaworld.net to niestety białe czcionki na białym tle, na IB wygląda to jednak dużo bardziej czytelnie. No i ostatnia kwestia, scrollowanie w rolce myszy... to musi być. Podsumowując super program, nie mam żadnych oczekiwań względem silnika renderowania stron, bo nawet na moje lamerskie rozumowanie, wiem że to jest cholernie trudne do zrobienia, natomiast takie rzeczy jak możliwość wyboru czcionki czy scrollowanie kółkiem myszy, chyba powinno być łatwiejsze, więc to jest taki mały requeścik z mojej strony w imieniu użytkowników Amigi PPC.
dzieki za feedback, ja uzywam warpa i scrollowanie kolkiem myszy dziala bez problemu. jak wroce do domu wreszcie po remoncie to bede mial dostep do mojej amigi z os 4.1 i wtedy bede mogl wiecej takich niedogodnosci usunac jesli cos tam nie dziala :)
czcionki oczywiscie beda, ale nie na tym etapie, to tez bedzie czasochlonne ale najmniej powodujace regresje, teraz wciaz skupiam sie na kompatybilnosci i aby niespodziewanie zaczynaly kolejne strony dobrze dzialac :)
wazne, zawsze testowac najnowsza wersje, staram sie wydawac kiedy jakis spory krok milowy zostanie osiagniety, a w miedzyczasie testuje mocno regresje i to wszystko trwa, wiec zawsze warto brac wersje aktualna, a stare do kosza :)
Silnik wyświetlania to jedno, ale trzeba przyznać rację, że iBrowse, poza wspomnianym, to jedna z lepszych o ile nie najlepsza przeglądarka na Amigę jeśli chodzi o UI/UX i te wszystkie dodatkowe opcję, które każdy browser mieć powinien - manadżer pobierania, zarządzanie hasłami, historia, konfiguracja etc. Fajnie by było obie rzeczy połączyć w jeden dopracowany produkt.
@Juen Przeglądarka już w obecnej wersji rozwala czerep. Jak poprawisz kilka irytujących bugów i dalej będziesz rozwijał projekt, rozwalisz IBrowse i inne przeglądarki na Amiśkę w drobny mak. Moim zdaniem już teraz Amelinium stanowi alternatywę dla IBrowse.
Swoją drogą zastanawiam się jak to jest możliwe, że rzekomo rozwijany IBrowse, do tej pory nie "dorobił się" obsługi CSS.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.